Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen)

Schengenvisum Nederland: Lijst met visumplichtige landen

Schengenvisum Nederland: Lijst met visumplichtige landen

Een buitenlander die naar Nederland wilt reizen heeft, afhankelijk van de nationaliteit, een visum nodig. Een visum is één van de voorwaarden voor het verkrijgen van toegang tot Nederland en de andere Schengenlanden.

Een visum is een sticker die in het reisdocument (bijvoorbeeld een paspoort) wordt geplakt. Een visum geeft aan dat er op het moment van afgifte geen bezwaar bestaat tegen binnenkomst van de buitenlander voor een kort verblijf. De Nederlandse overheid toetst of iemand in aanmerking komt voor een visum.

Schengenvisum Nederland

Het bezit van een visum is geen garantie dat een buitenlandse gast daadwerkelijk tot Nederland wordt toegelaten. Op Schiphol, of een andere grenspost, kan ook controle plaatsvinden op reisdoel of financiële middelen van de buitenlander. Het is daarom belangrijk dat buitenlandse gasten altijd de benodigde documenten meenemen op reis naar Nederland. Dit voorkomt vertraging en andere ongemakken aan de grens. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een kopie van het formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ en eventueel kopieën van bewijsstukken van het inkomen, maar ook de polis van een visum reisverzekering. Het visum is geldig voor een beperkte periode (maximaal 90 dagen).

Lijst met visumplichtige landen

Mensen met een nationaliteit die voorkomt op de lijst van visumplichtige landen moeten een visum aanvragen voor een kort verblijf (korter dan 90 dagen) in Nederland. Dit visum heet een Schengenvisum, C-visum of toeristenvisum.

Zie hier de lijst met visumplichtige landen:

Lijst met visumplichtige landen

AfghanistanAlgerijeAngola
ArmeniëAzerbeidzjanBahrein
BangladeshBelizeBelarus
BeninBhoetanBolivia
BotswanaBurkina FasoBurundi
CambodjaCentraal Afrikaanse RepubliekChina
ColombiaComorenCongo(Brazzaville)
Congo, Democratische RepubliekCubaDjibouti
DominicaDominicaanse RepubliekEcuador
EgypteEquatoriaal GuineeEritrea
EthiopiëFiji EilandenFilippijnen
GabonGambiaGeorgië
GhanaGrenadaGuinee
Guinee-BissauGuyanaHaïti
IndiaIndonesiëIrak
IranIvoorkustJamaica
JemenJordaniëKaapverdië
KazachstanKameroenKenia
OegandaKiribatiKoeweit
LaosLesothoLibanon
LiberiaLibiëMadagaskar
MaledivenMalawiMali
MarokkoMarshall EilandenMauritanië
MicronesiëMoldaviëMongolië
MozambiqueMyanmarNamibië
NauruNepalNiger
NigeriaNoord-KoreaNoordelijke Marianen
OekraïneOezbekistanOman
PakistanPalauPapoea NieuwGuinea
PeruQatarRussische Federatie
RwandaSalomons EilandenSamoa(West)
Saoedi-ArabiëSâo Tomé enPrincipeSenegal
Siërra LeoneSint-LuciaSint-Vincent en de Grenadinen
SoedanSomaliëSri Lanka
SurinameSwazilandSyrië
TadzjikistanTanzaniaThailand
TimorLesteToerkmenistanTogo
TongaTrinidadTobagoTsjaad
TunesiëTurkijeTuvala
Verenigde Arabische EmiratenVanuatuVietnam
ZambiaZimbabweZuid-Afrika

Geldig in alle Schengenlanden

Een Schengenvisum is 90 dagen geldig binnen een periode van zes maanden. De termijn van zes maanden begint op het moment dat iemand voor het eerst het Schengengebied betreedt. De vrije termijn is op 2 manieren te gebruiken:

 • De 90 dagen kunnen in één keer gebruikt worden. De buitenlandse gast verblijft dan 90 dagen aaneengesloten in het Schengengebied. Hierna moet hij of zij weer 90 dagen buiten het Schengengebied verblijven om opnieuw in aanmerking te komen voor een Schengenvisum. Het visum moet dan weer opnieuw worden aangevraagd.
 • De 90 dagen zijn ook te verspreiden in 180 dagen. De buitenlander verliest resterende dagen wanneer hij niet de gehele 90 dagen in 180 dagen verbruikt. Na 180 dagen moet hij het Schengengebied verlaten, voor bijvoorbeeld 1 dag. Zodra hij weer terugkeert naar het Schengengebied, start de nieuwe vrije termijn van 90 dagen in 180 dagen. Hij moet dan wel een ‘multiple entry’ visum hebben. Na de 180 dagen moet hij weer een nieuw visum aanvragen.

Een Schengenvisum is geldig in alle landen die zijn aangesloten bij het Schengenverdrag.

Aanvragen Schengenvisum

Als Nederland het hoofddoel is van de reis, kunnen buitenlandse gasten een Schengenvisum aanvragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat. Als iemand door meerdere landen in Europa reist, zonder duidelijk hoofddoel, moet hij of zij een visum aanvragen bij het eerste Schengenland dat word bezocht. De visumplichtige persoon moet een aanvraagformulier voor een visum voor verblijf van korter dan 90 dagen inleveren bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van herkomst. De aanvrager moet rekening houden met de voorwaarden voor aanvraag van een Schengenvisum.

Kosten Schengenvisum

Een Schengenvisum kost € 60. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud kost een visum kort verblijf € 35 en voor kinderen tot 6 jaar is een visum kort verblijf gratis. Voor onderdanen uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Moldavië, Oekraïne en Rusland geldt een lager tarief van € 35. Deze landen hebben een visumfacilitatieovereenkomst gesloten met de EU. Het bedrag moet betaald worden bij de ambassade of het consulaat om de aanvraag in behandeling te laten nemen. De ambassade of het consulaat kan indien nodig extra kosten in rekening brengen zoals, faxkosten.

Reisverzekering Schengenvisum verplicht

Sinds 1 juni 2004 is het verplicht om een medische reisverzekering af te sluiten voor een Schengenvisum. Deze reisverzekering moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • De geldigheid van deze reisverzekering dient gelijk te zijn aan de totale visumperiode.
 • De reisverzekering moet geldig zijn in alle Schengenlanden (minimaal Europadekking).
 • De reisverzekering moet dekking bieden voor repatriëringkosten en medische kosten.
 • De dekking voor medische kosten moet minimaal € 30.000,- bedragen.

Reisverzekering voor visumaanvraag afsluiten

De Travel Risk Insurance van Mondial Assistance is de beste reisverzekering voor een Schengenvisum. De reisverzekering kost € 3,- per persoon per dag. Met deze reisverzekering heb je zelfs werelddekking en kun je doorreizen naar bestemmingen buiten het Schengengebied.

Reisverzekering Schengenvisum Mondial Assistance

Mondial Assistance heeft een reisverzekering die voldoet aan alle eisen voor een Schengenvisum. Deze reisverzekering noemen we de Travel Risk Insurance. Je kunt de reisverzekering hier afsluiten. De Travel Risk Insurance heeft een uitgebreide dekking: SOS-kosten en Medische Kosten. Je hebt twee keuzes, Europadekking en Werelddekking. Europadekking is voor personen uit Europa, die in Europa blijven tijdens hun reis. Werelddekking is voor personen die van buiten Europa naar Europa reizen en eventueel weer doorreizen naar een land buiten Europa, maar ook voor verzekerden die gaan reizen naar een land buiten Europa.

Vragen en antwoorden over een Schengenvisum

Wellicht heb je nog vragen over een Schengenvisum. Wij hebben de meeste gestelde vragen en antwoorden over een reisverzekering voor een Schengenvisum (toeristenvisum) op een rijtje gezet.

Vraag: Wat is een Schengenvisum?
Antwoord: In 1995 hebben een aantal landen van de Europese Unie besloten dat Europese onderdanen vrij mogen reizen in het zogenaamde Schengengebied. Er zijn afspraken gemaakt over gemeenschappelijke voorwaarden: het Schengenverdrag. Hierin staat dat een aantal landen visumplichtig zijn. De inwoners van deze landen moeten toestemming hebben om het Schenengebied te betreden. Hiervoor wordt een zogenaamde Schengenvisum aangevraagd. Hiermee kan je gast vrij in het Schengengebied reizen.

Vraag: Wat is het verschil tussen een Schengenvisum, Toeristenvisum en een Visum Kort Verblijf, type C?
Antwoord: Er is geen verschil. Het zijn namen die gebruikt worden om hetzelfde aan te duiden. Officieel is de benaming: Visum Kort Verblijf, type C.

Vraag: Ik wil mijn vriendin, familie, vriend naar Nederland laten komen. Welke landen zijn visumplichtig?
Antwoord: Voor een verblijf korter dan 90 dagen in Nederland, hangt het af van het land van herkomst of er een visum nodig is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft op haar website een overzicht van alle nationaliteiten die een visum nodig hebben voor een verblijf in Nederland.

Een visum voor maximaal 3 maanden heet een Visum Kort Verblijf. Met een VKV mag je gast maximaal 90 dagen in Nederland of een ander Schengenland verblijven.

Meer informatie: lijst met visumplichtige landen

Vraag: Waar moet een Schengenvisum worden aangevraagd?
Antwoord: Een Schengenvisum moet worden aangevraagd bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat (-generaal) in het land waar de aanvrager woont

Vraag: Waarom is een reisverzekering verplicht voor een visumaanvraag?
Antwoord: Bij de aanvraag of bij het ophalen van het visum moet de visumaanvrager kunnen aantonen dat er een reisverzekering is afgesloten gelijk aan de periode van verblijf in Nederland. De reden hiervoor is dat de Schengenlanden niet willen opdraaien voor eventuele kosten van een buitenlandse gast, zoals ziekenhuiskosten. Een reisverzekering is tevens een (financiële) bescherming voor een iemand die garant staat.

Vraag: Waar moet een reisverzekering voor een visumaanvraag aan voldoen?
Antwoord: De reisverzekering moet dekking bieden voor eventuele uitgaven op het gebied van repatriëring om medische redenen, dringende medische zorg en/of spoedbehandeling in het ziekenhuis. De af te sluiten medische reisverzekering moet voor het gehele Schengengebied geldig zijn, een minimale dekking hebben van € 30.000 en de gehele duur van het beoogde verblijf bestrijken. Het bewijs van de originele verzekeringspolis moet bij de indiening van de aanvraag of pas bij afgifte van het visum overlegd worden.

Vraag: Wat kost een reisverzekering voor een Schengenvisum?
Antwoord: De Travel Risk Insurance van Mondial Assistance met werelddekking kost € 3,- per persoon per dag. Met deze reisverzekering ben je in alle landen van de wereld gedekt en kun je doorreizen naar bestemmingen buiten het Schengengebied. Bijzonderheden:

 • Europadekking, premie: € 2,- per persoon per dag.
 • Werelddekking, premie: € 3,- per persoon per dag.
 • Wintersport/onderwatersport/bijzondere sporten  €  1,15  per persoon per dag
 • De poliskosten bedragen eenmalig € 4,50
 • De polis kent Europa of Werelddekking.
 • Eigen risico geneeskundige kosten: € 45,-
 • Deze verzekering is alleen af te sluiten voor personen jonger dan 70 jaar.
 • Minimum premie Reisverzekering €  11,50

Vraag: Kan ik zelf de premie berekenen?
Antwoord: Ja, dat is eenvoudig.

Vraag: geldt er een eigen risico voor deze reisverzekering?
Antwoord: Ja, er geldt een eigen risico voor geneeskundige kosten van € 45,-

Vraag: Is er sprake van een leeftijdstoeslag of een leeftijdsgrens voor verzekerden?
Antwoord: Nee, de premie is voor iedere leeftijd gelijk, echter deze verzekering is alleen af te sluiten voor personen jonger dan 70 jaar.

Vraag: Kan ik in Nederland een reisverzekering afsluiten voor mijn familie, partner, vriendin in het buitenland?
Antwoord: Ja, dat kan. Jij bent dan de verzekeringsnemer (betaald de premie) en je buitenlandse gast is de verzekerde.

Vraag: Hoe betaal ik de premie voor een Schengenvisum reisverzekering?
Antwoord: Op het aanvraagformulier kun je ons machtigen voor automatische incasso. De premie wordt vlak voor de ingangsdatum van de verzekering, van je betaalrekening afgeschreven.Woon je in het buitenland? Dan krijg je van ons een factuur opgestuurd.

Vraag: Wat gebeurt er als de visumaanvraag wordt afgewezen, ben ik dan de premie kwijt?
Antwoord: Nee, wanneer een visumaanvraag wordt afgewezen, betalen wij de volledige premie terug.

Vraag: Kan ik de polis opsturen naar het buitenland zodat mijn vriend, vriendin, familie deze kan overleggen op de Nederlandse ambassade?
Antwoord: Wij sturen de polis digitaal per e-mail naar je toe (inclusief de voorwaarden). Je kunt de polis dan e-mailen naar je buitenlandse gast.

Vraag: Kan ik een Engelstalige verklaring krijgen dat ik deze verzekering heb afgesloten?
Antwoord: Ja. Vermeld het op de aanvraag of stuur ons een e-mail met het polisnummer en je gegevens. Wij zorgen dan voor een Engelstalige verklaring.

Vraag: Hoe lang duurt het voordat ik de polis ontvang?
Antwoord: In principe dezelfde dag of de volgende dag. Aanvragen die wij in het weekend ontvangen worden op maandag door ons verwerkt.

Vraag: Indien de datum wijzigt van de visumperiode, kan ik dan de verzekering laten aanpassen?
Antwoord: Voordat de polis is ingegaan kunnen wij de ingangsdatum en/of einddatum van de polis aanpassen, geen enkel probleem.

Vraag: Waarom is het verstandig om een reisverzekering voor een visumaanvraag in Nederland af te sluiten?
Antwoord: Indien er sprake is van een garantstelling (de buitenlandse gast logeert bij de garantsteller) dan is de reisverzekering ook ter financiële bescherming van die persoon. Met een Nederlandse reisverzekering val je onder het Nederlandse recht. Nederlandse verzekeraars staan onder streng toezicht en zijn meestal betrouwbaarder dan buitenlandse verzekeraars. Dat is in geval van hoge kosten wel een prettig idee.

Vraag: Wat is er verzekerd op de reisverzekering voor een Schengenvisum.
Antwoord: Zie het onderstaande overzicht van vergoedingen.

Overzicht vergoedingen

Rubriek I               S.O.S.-KOSTEN De Maatschappij vergoedt de volgende kosten tot de genoemde maxima, wanneer deze noodzakelijk zijn in verband met:Verzekerde bedragen (p.p. per gebeurtenis, tenzij anders wordt vermeld)
a.      Ziekte, ongeval of vermissing van verzekerde 
Extra verblijfkosten€                 70, – p.p. per dag
Extra terugreiskosten naarNederlandof het land van domicilieKostende Prijs
Kosten van terugkeer naar Nederlandof het land van domicilie per ambulancevliegtuigKostende Prijs
Kosten van ziekenhuisbezoek, per verzekeringsbewijs€                 70, –
Kosten van overkomst van familie in geval van levensgevaar: 
Reiskosten (max. 1 persoon)Kostende Prijs
Verblijfkosten (max. 1 persoon/max. 10 dagen)€                 70, – p.p. per dag
Kosten van opsporings- en reddingsacties€           45.500, –
b.      Overlijden van verzekerde 
Vervoerskosten stoffelijk overschot ofKostende Prijs
Kosten van begrafenis of crematie in het verzekeringsgebied incl. overkomst van 2 familieleden voor max. 3 dagenTot max. de kosten van vervoer stoffelijk overschot naar het land van domicilie
Extra reiskosten gezinsleden/reisgenootKostende Prijs
c.    Ziekte, ongeval of overlijden van niet-meereizende familie van verzekerde 
Extra terugreiskosten naar het land van domicilieKostende Prijs
d.      Overlijden van een meeverzekerde reisgenoot 
Kosten van overkomst van familie indien verzekerde alleenreizend wordt: 
Reiskosten (max. 1 persoon)Kostende Prijs
Verblijfkosten (max. 1 persoon/max. 10 dagen)€                 70, – p.p. per dag
e.      Schade aan eigendommen van verzekerde in het land van domicilie 
Extra terugreiskosten naar het land van domicilieKostende Prijs
f.    Gedwongen oponthoud 
Extra terugreiskostenKostende Prijs
Extra verblijfkosten€                 70, – p.p. per dag
Verder vergoedt de Maatschappij de volgende kosten indien deze het gevolg zijn van een onder deze rubriek verzekerde gebeurtenis:
g.      Telecommunicatiekosten, per verzekeringsbewijs (franchise € 23,-)€                 90, –
h.      Indien bij het maken van extra reiskosten gebruik wordt gemaakt van het eigen privé-motorrijtuig€ 0,19 per kilometer
Rubriek II              MEDISCHE KOSTEN

Verzekerde bedragen (p.p. per verzekerde periode, tenzij anders wordt vermeld)

Medische kosten gemaakt in het verzekeringsgebied: 
•       dokters- en ziekenhuiskosten€    30.000, –
•       aangeschafte/gehuurde krukken/rolstoel€          90, –
•       prothesen noodzakelijk ten gevolge van een ongeval€         680, –
Eigen risico per gebeurtenis:€          45, –
Tandartskosten:
•       tandartskosten ten gevolge van een ongeval in het verzekeringsgebied€         230, –
Rubriek III             EXTRA DEKKINGVerzekerde bedragen (p.p. per verzekerde periode, tenzij anders wordt vermeld)
•         Reisdocumenten: Aanschafkosten laissez-passer, vervangend visum of ander officieel reisdocument€         115, –
•       Vervangende kleding en/of toiletartikelen€         115, –
•         Schade aan logiesverblijven. Maximale vergoeding voor schade aan hotel-/bungalowinventaris of opstallen buitenNederland (franchise € 23,- per gebeurtenis)€         115, –

N.b. Raadpleeg te allen tijde de verzekeringsvoorwaarden, met name de verplichtingen vermeld in de Algemene Bepalingen.

Vraag: Mijn vriendin is zwanger en komt naar Nederland. Vallen controles en een (ziekenhuis)bevalling ook onder de reisverzekering?
Antwoord: Nee, daar is deze reisverzekering niet voor bedoeld. De kosten voor zwangerschap zijn voor eigen rekening.

Vraag: Zijn bestaande kwalen en ziektes ook verzekerd met deze reisverzekering?
Antwoord: Kwalen en klachten die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. De reisverzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten in Nederland of andere Schengenlanden.

Vraag: Hoe kan ik een reisverzekering voor een Schengenvisum afsluiten?
Antwoord: Dat kan op deze website:

 • Bereken zelf de premie door het aanvraagformulier (gedeeltelijk) in te vullen.
 • Indien akkoord voer je de rest van de gegevens in en verzend je de aanvraag.
 • Je ontvangt een bevestiging per e-mail
 • Wij maken de polis voor je op en sturen deze per e-mail naar jou toe.
 • Je betaalt door ons te machtigen of als je in het buitenland woont, door de premie over te maken.

Vraag: Ik heb nog meer vragen.
Antwoord: Neem contact met ons op:

 • Per e-mail: info@reisverzekeringkorting.nl
 • Per telefoon: 055-540 04 09 (tijdens kantoortijden)

Over de auteur: Rob Demmers

Rob Demmers schrijft al sinds 2011 over reis- en annuleringsverzekeringen en is een groot deel van zijn werkzame leven, actief in de assurantiebranche. Rob is beleidsbepaler bij EXT Verzekeringen in Apeldoorn en in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het Ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht).

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.