Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Aanvraag Schengenvisum voor Nederland gaat veranderen

Aanvraag van Schengenvisum voor Nederland gaat veranderen

Aanvraag Schengenvisum voor Nederland gaat veranderen

De 26 landen van het Schengengebied, waaronder Nederland, hebben besloten om met ingang van 1 februari 2020 de EU-visumcode aan te passen. Dit heeft een aantal gevolgen voor mensen die een Schengenvisum voor Nederland aanvragen.

Een visum is een sticker die in het reisdocument (paspoort) wordt geplakt. Een Schengenvisum geeft aan dat er op het moment van afgifte geen bezwaar bestaat tegen binnenkomst van de vreemdeling voor een kort verblijf (maximaal 90 dagen). De Nederlandse overheid toetst altijd eerst of je in aanmerking komt voor een visum.

Of je een visum nodig hebt, hangt onder andere af van je nationaliteit. Bekijk daarvoor de lijst met visumplichtige landen. Heb je meer dan 1 nationaliteit? Dan bepaalt het paspoort waarmee je reist of je een visum voor Nederland nodig hebt.

Nieuwe visumcode per 1 februari 2020

Door de nieuwe visumcode kan je vanaf 1 februari 2020 maximaal zes maanden voor je geplande reis een visumaanvraag voor Nederland indienen. Voorheen was deze termijn drie maanden. Hierdoor verwacht het ministerie Buitenlandse Zaken een betere spreiding van aanvragen, waardoor de wachttijden voor het maken van een afspraak in drukke periode kunnen worden teruggedrongen. Personen die ver voor de geplande reis een visumaanvraag indienen, moeten erop letten dat zij een visum met langere geldigheidsduur aanvragen.

Visum voor Nederland wordt duurder

Het tarief voor het aanvragen van een visum voor het Schengengebied is per 1 februari 2020 vastgesteld op 80 euro. De tarieven zijn herzien omdat de kosten voor het verwerken van visumaanvragen zijn gestegen. Houdt er ook rekening mee dat het visumaanvraagkantoor VFS Global daarnaast 28 euro aan servicekosten in rekening brengt. Daarmee komt een visumaanvraag al snel op 108 euro per persoon.

Een Schengenvisum geeft een buitenlandse vreemdeling de mogelijkheid om te reizen naar alle 26 landen van het Schengengebied: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden, Zwitserland.

Bron: www.nederlandenu.nl/laatste-nieuws/nieuws/2019/12/11/nieuwe-regels-schengenvisa-per-1-februari-2020

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »