Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Waarom medische kosten meeverzekeren op je reisverzekering?

Waarom medische kosten meeverzekeren op je reisverzekering?

Helaas zien we nog altijd veel reizigers die een reisverzekering met Werelddekking afsluiten zonder daarbij ook dekking voor Medische kosten af te sluiten. Het is een groot misverstand is dat deze dekking niet nodig is. Veel Nederlanders zijn hierdoor met financiële tegenvallers teruggekomen van vakantie.

Zorgverzekering niet altijd toereikend

Nog regelmatig wordt er in de media geroepen dat een medische dekking op de reisverzekering overbodig is, omdat de zorgverzekering deze dekking ook geeft. Dit is een hardnekkig misverstand, want de basis zorgverzekering dekt zorgkosten volgens het Nederlandse tarief. Of aanvullend soms tot twee keer Nederlands tarief. In veel landen is dit helaas niet toereikend. Zeker niet in de Verenigde Staten of Canada.

Torenhoge kosten

In enkele gevallen liggen de kosten voor medische zorg buiten Europa veel hoger dan in Nederland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen de kosten oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland.

Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost ongeveer € 1.400, terwijl dit in Nederland slechts € 130* kost. In de populaire vakantiebestemming de Dominicaanse Republiek betaal je voor een gebroken arm € 9.200 voor de behandeling, € 8.600 voor de ziekenhuiskosten en voor de arts bijna € 600 (totaal € 18.400). Een enorm hoog totaalbedrag als je dit vergelijkt met het Nederlandse tarief van totaal ongeveer € 3.900*. Een dekking voor medische kosten is in dit soort situaties zeker van belang, anders komt het verschil voor eigen rekening van de reiziger.

Privéklinieken en staatsziekenhuizen

Ook in Europa is het verstandig om dekking voor medische kosten af te sluiten. Binnen Europa kunnen de medische kosten in privéklinieken zeer hoog oplopen. In privéklinieken in Turkije wordt bijvoorbeeld voor een oorontstekingconsult al snel een factuur gestuurd van zo’n € 800, terwijl hiervoor in Nederland maar € 247* voor staat.

Soms kan het juist in het belang van een patiënt zijn om in een privékliniek behandeld te worden zoals in Griekenland. Op de zorgverzekering heeft een reiziger recht op spoedeisende medische zorg in een staatsziekenhuis, maar op de Griekse eilanden is de zorg in een staatsziekenhuis lang niet altijd op Nederlands niveau. Erbarmelijke omstandigheden, waarbij patiënten zelfs op de gang worden gezet en vergeten, zijn niet ongewoon. Met de dekking voor Medische kosten worden de kosten van een behandeling in een privékliniek vaak wel vergoed als het medisch noodzakelijk is.

Voorkom vervelende situaties

Juist om dit soort vervelende situaties te voorkomen, raden wij reizigers aan om op deze risico’s te letten. Er zitten natuurlijk altijd uitschieters bij, maar juist ook de kleinere bedragen (die niet door de zorgverzekering gedekt worden) komen we aan de lopende band tegen en leiden tot onvrede bij de reizigers. Verzeker dus altijd de module medische kosten mee op je reisverzekering.

*De Nederlandse tarieven zoals hierboven aangegeven zijn een DBC (een Diagnose Behandel Combinatie) en staan voor wat deze behandelingen in Nederland zouden kosten. Zorgverzekeraars gebruiken dit tarief om te bepalen hoeveel ze moeten vergoeden.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.