Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Ziektekosten verzekering buitenland: zijn mijn ziektekosten verzekerd?

Allianz

Ziektekosten verzekering buitenland. Als ik op vakantie ga naar het buitenland ben ik dan verzekerd tegen ziektekosten? 

Nederlanders hebben altijd en overal recht op een vergoeding van de zorg uit de basisverzekering. De Nederlandse Zorgverzekeringswet is namelijk wereldwijd van toepassing en wordt niet beperkt tot bepaalde landen of een bepaald reisadvies.

Maar zorgverzekeraars vergoeden de zorgkosten meestal tot het prijsniveau van de zorg in het Nederland. Welke mogelijkheden er zijn om die zorg vergoed te krijgen, kan afhangen van het land waar de verzekerde is en de polis van verzekerde.

Ziektekosten verzekering buitenland tijdens je vakantie

Als je naar het buitenland gaat en alleen een zorgverzekering hebt, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Je bent alleen verzekerd voor spoedeisende hulp in het buitenland.
 • Het verschil in kosten tussen het Nederlandse prijsniveau en het land waarin de acute zorg wordt verleend, wordt niet vergoed uit de basisverzekering.
 • Er zijn verschillen tussen de dekkingen binnen Europa en buiten Europa.
 • De buitenlandse rekening is vaak hoger dan de maximale vergoeding in Nederland, dat verschil moet je zelf bijpassen als je geen reisverzekering hebt.
 • Als het gaat om zorg die in Nederland onder het eigen risico valt, dan wordt de vergoeding verrekend met het eventueel nog openstaand eigen risico.
 • Je bent met een basisverzekering niet verzekerd voor repatriëring bij ziekte of overlijden.
 • Zorgverzekeraars maken bij zorgkosten in het buitenland ook verschil tussen een natura en restitutiepolis.
 • Er kunnen verschillen zijn per land, welke kosten wel of niet gedekt worden.

Ziektekosten tijdens een vakantie binnen Europa

Ziektekosten verzekering buitenland
Ziektekosten verzekering buitenland

Binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt voor het eenvoudiger vergoeden van zorgkosten voor spoedeisende hulp. Een verzekerde kan daarvoor gebruikmaken van de European Health Insurance Card (EHIC), maar is daar niet toe verplicht. Dit is een gratis kaart die de zorgverzekeraar verstrekt. De EHIC kan ook op de achterkant van de zorgpas staan. De kaart biedt recht op zorg volgens de voorwaarden van het wettelijke ziektekostenstelsel van het land waar de verzekerde verblijft. De rekening van de zorg wordt daarbij meestal direct doorgestuurd naar de Nederlandse zorgverzekeraar, ook als de kosten hoger zijn dan het Nederlandse prijsniveau. Dit geldt in de 27 Europese landen, plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Australië en Noord-Macedonië.

De verzekerde betaalt met de EHIC alleen nog zelf de kosten die de inwoners in dat land ook zelf moeten betalen. Het eigen risico is dan niet van toepassing. Het kan bijvoorbeeld gaan om een eigen bijdrage voor medicijnen bij de apotheek, een bedrag bij een bezoek aan de huisarts of een eigen bijdrage bij een ziekenhuisopname. In sommige landen kan de eigen bijdrage bij een opname fors oplopen. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten dekt dit risico.

In sommige EU-landen bestaat alleen recht op zorg bij zorgaanbieders die binnen het wettelijke ziektekostenstelsel van dat land werken. In zo’n land wordt de EHIC niet geaccepteerd door een privézorgaanbieder (soms ook een ziekenhuis). Deze aanbieders kunnen dus niet afrekenen met de EHIC. De verzekerde krijgt dan een rekening voor de volledige kosten. De zorgverzekeraar vergoedt dan volgens de regels van de werelddekking en het is dan mogelijk dat je zelf moet bijbetalen. Met een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten loop je dit risico niet.

Ziektekosten tijdens een vakantie buiten Europa

Met Turkije, Marokko, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Servië en Tunesië heeft Nederland ook aparte afspraken gemaakt. De verzekerde kan in deze landen gebruikmaken van het zogeheten formulier 111. Dit formulier is gratis en wordt afgegeven door de zorgverzekeraar op het moment dat de verzekerde of een buitenlandse zorgaanbieder het nodig heeft. De verzekerde krijgt met dit formulier de zorg onder dezelfde voorwaarden vergoed als mensen die in dat land verzekerd zijn binnen het wettelijke ziektekostenstelsel. Het eigen risico is dan niet van toepassing. Ook hier geldt dat verzekerde mogelijk een eigen bijdrage moet betalen en dat privézorgaanbieders het formulier niet accepteren. Met de overige landen zijn geen afspraken gemaakt en is alleen de vergoeding mogelijk via de werelddekking.

Waarom medische kosten op een reisverzekering meeverzekeren?

Jouw zorgverzekering vergoedt slechts de kosten tot Nederlands prijspeil. Een eventueel verschil moet je dan zelf bijbetalen. Voorbeelden hiervan zijn de vakantielanden Turkije of Griekenland. Wanneer je daar moet worden opgenomen in een ziekenhuis ga je vaak direct naar een privé-kliniek. De kosten hiervan zijn hoger dan waarvoor je verzekerd bent op je zorgverzekering. Als je geen reisverzekering hebt afgesloten met dekking voor medische kosten, moet je zelf opdraaien voor het verschil. Voor een ziekenhuisopname van een week kunnen deze kosten oplopen tot € 7.000,-

Ziektekosten verzekering buitenland: voorkom torenhoge kosten

Ook in enkele gevallen liggen de kosten voor medische zorg buiten Europa veel hoger dan in Nederland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen de kosten oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland. Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost ongeveer € 1.400, terwijl dit in Nederland slechts € 130* kost. In de populaire vakantiebestemming de Dominicaanse Republiek betaal je voor een gebroken arm € 9.200 voor de behandeling, € 8.600 voor de ziekenhuiskosten en voor de arts bijna € 600 (totaal € 18.400). Een enorm hoog totaalbedrag als je dit vergelijkt met het Nederlandse tarief van totaal ongeveer € 3.900*. Een dekking voor medische kosten is in dit soort situaties zeker van belang, anders komt het verschil voor eigen rekening van de reiziger.

Vervelende situaties

Juist om dit soort vervelende situaties te voorkomen, raden wij reizigers aan om op deze risico’s te letten. Er zitten natuurlijk altijd uitschieters bij, maar juist ook de kleinere bedragen (die niet door de zorgverzekering gedekt worden) komen we aan de lopende band tegen en leiden tot onvrede bij de reizigers. Verzeker dus altijd de module medische kosten mee op je reisverzekering.

*De Nederlandse tarieven zoals hierboven aangegeven zijn een DBC (een Diagnose Behandel Combinatie) en staan voor wat deze behandelingen in Nederland zouden kosten. Zorgverzekeraars gebruiken dit tarief om te bepalen hoeveel ze moeten vergoeden.

Ziektekosten verzekering buitenland: kies voor de dekking medische kosten op je reisverzekering

Wil je tijdens jouw vakantie geen gezeur of hoge kosten achteraf? Kies dan hier voor een reisverzekering met dekking voor medische kosten. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

 • Spoedeisende medische kosten in het buitenland worden altijd vergoed, ongeacht je zorgverzekering.
 • Je hoeft geen medische kosten voor te schieten en je ontvangt geen nota’s achteraf.
 • Je bent tevens verzekerd voor medische repatriëring en bij overlijden (het terugbrengen naar Nederland met een vliegtuig of ambulance).
 • Veel zorgverzekeraars vergoeden het verplicht eigen risico van € 350,- niet. Met de reisverzekering die je hier kunt afsluiten wordt dat wel vergoed.
 • Wordt je ernstig ziek en wil je een familielid laten overkomen? Dan worden de kosten van de vlucht niet vergoed door jouw zorgverzekering. Een reisverzekering van Allianz Global Assistance vergoedt deze kosten wel.
 • Ziektekosten verzekering buitenland: Met een reisverzekering ben je ook verzekerd voor opsporings- en reddingskosten (SOS-kosten).

Voorkomen beter dan genezen

Wil je tijdens of na je vakantie niet geconfronteerd worden met forse ziekenhuisnota’s de je geheel of gedeeltelijk zelf moet betalen? Dan is het goed om de volgende adviezen van Allianz Global Assistance op te volgen:

 • Vakantiegangers worden aangeraden om een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.
 • Indien er sprake is van gezondheidsproblemen of je wordt ziek, neem dan direct contact op met de alarmcentrale.
 • Lees de voorwaarden van jouw zorgverzekering en je reisverzekering altijd goed door.
 • Bewaar tijdens de reis facturen van zorgverleners of ziekenhuizen, om ervoor te zorgen dat alles bij terugkomst wordt uitbetaald.
 • Maak ook altijd een kopie van de rekening.

De kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance vergoedt ook volledig het verplicht eigen risico van jouw zorgverzekering.

Allianz Global Assistance reisverzekering online afsluiten

Een reisverzekering met medische kosten is dus een prima ziektekosten verzekering voor in het buitenland. Wil je weten of een kortlopende- of doorlopende reisverzekering voor jou voordelig is? Maak hier een berekening en sluit de verzekering eventueel direct online af:

Of als je vaker op vakantie gaat

Vragen?

Heb je nog vragen over ziektekosten verzekering buitenland? Neem dan contact met ons op per e-mail [email protected] . Je kunt ons ook bellen tijdens kantooruren: 055-5400409

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.