Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Tips voor een Schengenvisum en een Schengenreisverzekering

Tips voor een Schengenvisum en een Schengenreisverzekering

Wil je een Schengenvisum aanvragen? In dit artikel lees je welke stappen je moet zetten voor het verkrijgen van een Schengenvisum voor Nederland. Ook geven we je een aantal nuttige tips.

Visumaanvraag Nederland

Ben je van plan een partner, familie of vriend naar Nederland te halen voor een toeristisch bezoek? Bedenk dan dat als je buitenlandse gast visumplichtig is, je de procedure voor een visumaanvraag moet doorlopen. Je dient er voor te zorgen dat alle benodigde formulieren en bewijsstukken compleet zijn. Een goede voorbereiding kan voorkomen dat je iets vergeet of fouten maakt.

Tip: Denk aan de doorlooptijd van de visumprocedure

De afhandeling van een visumaanvraag bedraagt één of enkele dagen tot maximaal 15 kalenderdagen. Deze termijn kan verlengd worden tot 30 kalenderdagen indien nader onderzoek nodig is. In uitzonderlijke gevallen kan een onderzoek tot maximaal 60 kalenderdagen duren. Zeker wanneer je voor het eerste keer een visum aanvraagt, moet je dat ruim voor de geplande reisdatum doen, bijvoorbeeld twee maanden voor vertrek.

Tip: Sluit een goede Schengenreisverzekering af

De Travel Risk Insurance van Mondial Assistance is de perfecte Schengenreisverzekering. De verzekering voldoet aan de eisen voor de aanvraag van een Schengenvisum. De Travel Risk Insurance heeft een uitgebreide dekking voor:

 • SOS-kosten en repatriëring
 • Medische Kosten: tot € 30.000,-
 • Wintersport (tegen premietoeslag)
 • Bijzondere sporten (tegen premietoeslag)
 • Europadekking (voor personen binnen Europa, die naar Nederland toe komen en eventueel doorreizen binnen Europa)
 • Werelddekking (voor personen binnen en buiten Europa, die naar Nederland toe komen en eventueel doorreizen buiten Europa)
 • Annuleringsverzekering (alleen indien de reis is geboekt bij een Nederlandse touroperator)

De maximale reisduur van de Travel Risk Insurance is 90 dagen.

Meer informatie: Schengenreisverzekering

Tip: Koop nog geen vliegticket

Koop geen vliegticket als je nog geen visum hebt. Bij je visumaanvraag is een ‘optie’ op een vliegticket voldoende. Bel met een luchtvaartmaatschappij of reisbureau voor meer informatie.

Tip: Neem alle documenten mee op reis

Ben je in het bezit van een Schengenvisum? Zorg er dan voor dat je altijd kopieën van de bewijsstukken en documenten, die je hebt aangeleverd voor de afgifte van een visum, bij ke hebt. Een Schengenvisum geeft geen automatisch recht op toegang tot het Schengengebied. Bij grenscontrole kan de marechaussee nogmaals vragen om alle informatie te verschaffen en/of documenten te overleggen omtrent financiële middelen, verblijfsduur en reisdoel van je gast.

Tip: Vergeet niet om je te melden bij aankomst in Nederland?

Jouw buitenlandse gast moet zich binnen 72 uur na aankomst in Nederland bij de vreemdelingenpolitie melden. Je gaat hiervoor naar de vreemdelingenpolitie in je woonplaats.

Wat is een Schengenvisum?

In 1995 hebben een aantal landen van de Europese Unie besloten dat Europese onderdanen vrij mogen reizen in het zogenaamde Schengengebied. Er zijn afspraken gemaakt over gemeenschappelijke voorwaarden: het Schengenverdrag. Hierin staat dat een aantal landen visumplichtig zijn. De inwoners van deze landen moeten toestemming hebben om het Schenengebied te betreden. Hiervoor wordt een zogenaamde Schengenvisum aangevraagd. Hiermee kan je gast vrij in het Schengengebied reizen.

Controleer of de toerist visumplichtig is

Jouw buitenlandse gast heeft een Schengenvisum nodig wanneer zijn of haar nationaliteit voorkomt op de lijst met nationaliteiten die visumplichtig zijn voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Voorbeelden van landen die visumplicht zijn: China (Volksrepubliek), Cuba, Dominicaanse Republiek, Filippijnen, Gambia, Indonesië, Marokko, Oekraïne, Rusland, Suriname, Thailand en Turkije.

Meer informatie: Visumplichtige landen

Zorg voor de benodigde formulieren en bewijsstukken

De visumaanvrager dient in het bezit te zijn van:

 • Een geldig paspoort (of ander grensoverschrijdend document) dat: Tenminste 3 maanden langer geldig is dan het einde van de visumperiode. Het paspoort mag niet ouder zijn dan 10 jaar;
 • Twee pasfoto’s. Deze foto’s moeten voldoen aan de Nederlandse paspoorteisen;
 • Documenten en bewijsstukken die de terugkeer naar het land van herkomst aannemelijk maken. Deze zijn belangrijk om het risico op vestigingsgevaar zoveel mogelijk uit te kunnen sluiten.
 • Een Schengenreisverzekering.

Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking nodig?

Als de persoon die naar Nederland wil komen zelf niet over voldoende financiële middelen beschikt, kan iemand in Nederland garant staan. Dit is alleen mogelijk wanneer deze garantsteller kan aantonen voldoende en duurzaam inkomen te hebben.

Het ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ is een standaard formulier. Het ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ is beschikbaar op internet. De logiesverstrekker en/of de persoon die (financieel) garant staat kan/kunnen het formulier downloaden van de site van de IND. Sommige gemeenten hebben het formulier inmiddels ook op hun website geplaatst. De garantsteller moet de formulieren invullen en deze laten legaliseren. De visumaanvrager neemt deze documenten mee naar de ambassade.

Bezoek de website van de ambassade

De visumaanvrager (of de persoon die daarbij helpt) moet de website van de ambassade bezoeken voor de verdere procedure. Deze bestaat uit een afspraak voor een gesprek. Darbij moeten alle benodigde formuleren en bewijsstukken worden overlegd. Je kunt een Schengenvisum in principe aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat (-generaal) in het land waar jouw gast woont of waar hij/zij een rechtmatig verblijf heeft.

Sluit een Schengenreisverzekering af

Het is verplicht om voor je gast een medische reisverzekering af te sluiten, de zogenaamde Schengenreisverzekering. Deze moet dekking bieden voor repatriëring om medische redenen, dringende medische zorg en/of spoedbehandeling in het ziekenhuis. De af te sluiten medische reisverzekering moet voor het gehele Schengengebied geldig zijn, een minimale dekking hebben van € 30.000 en de gehele duur van het beoogde verblijf bestrijken. Het bewijs van de originele verzekeringspolis moet je bij de indiening van de aanvraag of pas bij afgifte van het visum laten zien.

Je kunt bij Reisverzekeringkorting.nl een goede Schengenreisverzekering afsluiten. Deze voldoet aan alle eisen voor een Schengenvisum. Bij een eventuele afwijzing van het visum, krijg je de premie terug.

Meer informatie: Schengenreisverzekering – Travel Risk Insurance

Maak een afspraak op de ambassade

Een visum mag op zijn vroegst drie maanden vóór de datum van eerste gebruik worden afgegeven; je kunt dus wel ruim van te voren een afspraak maken maar als je bijvoorbeeld wilt reizen op 1 augustus kan je het visum pas vanaf 1 mei krijgen.

Je vraagt het visum aan door het visumaanvraagformulier volledig in te vullen, op twee plaatsen (bij vraag 37 en aan het einde van het formulier) te ondertekenen. Een visumaanvraag moet altijd persoonlijk bij de Nederlandse ambassade worden ingediend.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.