Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Wat kost een Schengenvisum kort verblijf voor Nederland?

Wat kost een Schengenvisum kort verblijf voor Nederland?

Wat kost een Schengenvisum kort verblijf voor Nederland?

Wanneer een vriend, partner of familielid van buiten Europa voor maximaal 90 dagen naar Nederland wil komen is hier vaak een visum voor nodig. Of jouw gast een Schengenvisum voor Nederland nodig heeft is afhankelijk van zijn/haar nationaliteit. Met een Schengenvisum voor kort verblijf (maximaal 90 dagen) mag je naar alle Schengenlanden reizen. Er zijn kosten verbonden aan de aanvraag van een Schengenvisum, deze kosten heten: leges. Je vraagt een Schengenvisum aan bij de Nederlandse vertegenwoordiging in het eigen land (land van herkomst) van de gast of in het land waar de persoon woont met een geldige verblijfsvergunning (land van verblijf). Dat kan zijn de Nederlandse ambassade, een consulaat of het kantoor van een externe dienstverlener. Een vreemdeling kan de visumaanvraag niet eerder indienen dan 6 maanden voordat hij/zij naar Nederland wil reizen. Soms moet men de visumaanvraag indienen bij een extern bureau: de externe dienstverlener (EDV). Dit bureau neemt de aanvraag in en stuurt deze naar de Nederlandse vertegenwoordiging voor de behandeling. In dit geval betaal je, naast de kosten voor de visumaanvraag, bijna altijd een extra bedrag aan de externe dienstverlener. De aanvraag van een Schengenvisum kort verblijf voor Nederland kost geld. Dat heet officieel: leges. Een externe dienstverlener rekent ook kosten. De leges moet meestal in het equivalent van de locale valuta worden voldaan.

Kosten voor een Schengenvisum (tarief 2020)

​Eerste aanvraag Schengenvisum ​€ 80,-
​Eerste aanvraag Schengenvisum kinderen 6 tot 12 jaar ​​€ 40,-
​Eerste aanvraag Schengenvisum kinderen tot 6 jaar ​€ 0,-
​​Verlenging Schengenvisum € 30,-
​Verlenging Schengenvisum wegens overmacht of om humanitaire redenen ​​​€ 0,-
​​​Verlenging collectief reisvisum ​€ 1,-
​Wijziging Schengen visum van single-entry naar multiple-entry ​​€ 30,-

Toelichting

(1) Verlaagd tarief Voor de volgende nationaliteiten geldt een verlaagd tarief van € 35. Met deze landen heeft de Europese Unie een overeenkomst afgesloten:
 • Albanië
 • Bosnië
 • Macedonië
 • Moldavië
 • Montenegro
 • Oekraïne
 • Rusland
 • Servië
De kosten voor de service fee van VFS Global mogen maximaal € 40,- bedragen (de helft van de leges voor een visumaanvraag). Let op: Bij een visumweigering ontvang je de betaalde leges NIET terug.

Overige kosten

 • Wanneer er sprake is van garantstelling, dan zijn er tevens kosten voor het legaliseren van de handtekening bij de gemeente. De leges verschillen per gemeente, dat varieert tussen de € 9,- en € 20,-
 • Verder dien je rekening te houden met de kosten voor medische reisverzekering. Een medische reisverzekering sluit je af vanaf € 2,- per persoon per dag.
 • Nadat je het visum hebt ontvangen moet er waarschijnlijk ook nog een vliegticket worden gekocht. De kosten daarvan zijn afhankelijk van het land van herkomst van de reiziger en het aanbod van vliegmaatschappijen.
 • Er kunnen nog meer aanvullende kosten zijn, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een nieuw paspoort, het vertalen en legaliseren van documenten, pasfoto’s maken, reiskosten naar de ambassade, etc.

Medische reisverzekering voor een Schengen visum afsluiten

Heb je een medische reisverzekering voor een Schengenvisum nodig? Dan is de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance een uitstekende keuze. Deze reisverzekering is speciaal bedoeld voor buitenlandse gasten (vrienden, familie of partner) die naar Nederland komen. Komt jouw gast uit een visumplichtig land? Dan is een medische reisverzekering voor een bezoek aan Nederland zelfs verplicht bij de aanvraag van een Schengenvisum!

Bezoek aan Nederland: medische reisverzekering verplicht

De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance is een medische reisverzekering die de kosten vergoedt van onder meer: huisarts, medicijnen, ambulance en ziekenhuiskosten in Nederland en andere Schengenlanden tot € 30.000,- Maar ook de kosten voor repatriëring. Dat is het terugbrengen van je buitenlandse gast naar het land van herkomst bij ziekte of overlijden. Deze verzekering is alleen geschikt voor onverwachte (medische) situaties bij een verblijf in Nederland.

Voldoet aan de eisen voor Schengenvisum

De Travel Risk Insurance voldoet aan alle verzekeringseisen voor een Visum Kort Verblijf Nederland (ook wel toeristenvisum of Schengenvisum genoemd). Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis tevens als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag.

Sluit hier de voordelige Schengen verzekering af

Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een voordelige medische verzekering afsluiten voor een Schengen bezoeker. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de verzekering af en de polis kan je e-mailen naar de visumaanvrager. De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag. Een Travel Risk Insurance afsluiten kan hieronder.

Vragen?

Heb je nog andere vragen over een medische reisverzekering voor een Schengenvisum? Stuur een e-mail naar [email protected] of bel ons: Telefoon 055 540 04 09 (09:00 – 17:00 uur op werkdagen)
Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.