Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Wel of geen reisverzekering: lees onze tips!

Wel of geen reisverzekering: lees onze tips!
Wel of geen reisverzekering: lees onze tips!

We reizen steeds vaker en steeds verder. Dat kan doordat vliegen voordeliger is geworden. Een vakantie in een ver land brengt ook andere risico’s met zich mee. Wist je bijvoorbeeld dat Thailand op twee landen na het onveiligste land ter wereld is, als het om het verkeer gaat?

Wel of geen reisverzekering is natuurlijk een persoonlijke keuze. Een reisverzekering afsluiten voor je vakantie is in principe niet verplicht. Er zijn overigens wel landen, zoals Cuba en Rusland, waar je bij binnenkomst moet kunnen aantonen dat je verzekerd bent tegen medische kosten.

Het is niet zo dat je een reisverzekering moet afsluiten voor diefstal verlies of beschadiging van je bagage, dat is eigenlijk het minst belangrijke onderdeel van een reisverzekering. Immers, een verloren zonnebril kan je zelf ook nog wel betalen. Er zijn andere dekkingen op een reisverzekering die wel van groot belang zijn zoals hulpverlening, opsporing en redding, repatriering en medische kosten.

Welke risico’s loop je zonder reisverzekering

Je zou kunnen stellen dat als jij op reis gaat en tussen € 25.000,- en € 50.000,- op je bankrekening hebt staan, je geen reisverzekering nodig hebt (als je naar de VS reist moet dit bedrag tussen de € 50.000,- en € 100.000,- zijn). Met dit bedrag kan je dan zelf eventuele buitengewone kosten voldoen zoals voor hulpverlening, opsporing, redding, extra verblijfskosten, medische kosten en repatriëring.

De belangrijkste dekking op een reisverzekering is namelijk de rubriek buitengewone kosten en de kosten voor (persoonlijke) hulpverlening. Denk daarbij o.a. repatriëring bij ongeval, ziekte of overlijden, dus het vervoer naar huis van de verzekerde. Maar ook terugroeping bij overlijden (extra reiskosten als een verzekerde teruggeroepen wordt vanwege overlijden van de partner, kind of een naast familielid). Vaak geldt deze dekking ook bij een levensbedreigende situatie na een ongeval of bij ziekte van familie. Denk ook aan de extra reiskosten die gemaakt worden door de verzekerde vanwege ziekte of een ongeval.

Nog een belangrijk onderdeel van een reisverzekering zijn de opsporings-, redding- en bergingsacties bij vermissing en/of bij een ongeluk of overlijden. Vooral de kosten van redding en opsporing kunnen zo maar € 25.000,- of meer bedragen.

Medische kosten in het buitenland

Een andere flinke kostenpost zijn medisch kosten in het buitenland. Wij geven enkele voorbeelden van rekeningen die je kan verwachten in het buitenland:

  • Een migraine in Hurghada (Egypte): 651 euro.
  • Een gebroken been in Antalya (Turkije): 16.900 euro.
  • Een maag- en darmontsteking (gastro-enteritis) in Spanje: 8.000 euro.
  • Een bezoek aan de spoedeisende hulp in Miami (VS): 53.000 euro.
  • Een snee- of kniewond in Griekenland: 3.500 euro

Bron: Allianz Global Assistance 

En ook al heb je een zorgverzekering in Nederland die ook geldig is in het buitenland, als de ziekenhuisrekening hoger is dan waar je in Nederland voor verzekerd bent, moet je zelf het verschil bijbetalen. Juist daarvoor is er een reisverzekering met dekking voor medische kosten. In dat geval ben je altijd voor 100% gedekt tegen medische kosten.

Buitengewone kosten

Er zijn nog wel meer buitengewone kosten die door een reisverzekering worden gedekt maar die zou je eventueel ook zelf kunnen betalen als je over genoeg geld beschikt. Denk aan een voorschot van medische kosten (het op verzoek voorschieten van noodzakelijke medische kosten). Overkomst van familie bij ziekenhuisopname, begrafenis of crematie in het vakantieland. Extra kosten voor verblijf zoals extra verblijfskosten die gemaakt worden door de verzekerde vanwege ziekte of een ongeval en reiskosten bij oponthoud (extra reiskosten bij oponthoud door bijvoorbeeld natuurgeweld of staking).

Mocht je niet voldoende geld beschikbaar hebben bij noodsituaties in het buitenland dan is het toch raadzaam om een reisverzekering af te sluiten.

Onze reisverzekering tips

Om te beoordelen of een reisverzekering aansluit bij jouw vakantieplannen, geven wij je nog een aantal tips:

Tip 1.
Lijkt het je leuk om te gaan kitesurfen tijdens je vakantie? Het kan zijn dat jouw verzekering medische kosten of andere schade als gevolg van actieve sporten niet dekt tenzij je een extra sportdekking afsluit.

Tip 2.
Breng je graag je vakantie door in de bergen van Oostenrijk? Controleer dan of bepaalde bergtochten of bergbeklimmen wel gedekt zijn. In veel gevallen moet je hiervoor de dekking bijzondere sporten afsluiten.

Tip 3.
Reis je naar de Verenigde Staten of een ander land met hoge medische tarieven? Dan vergoedt jouw basis zorgverzekering niet alle kosten en kan je met torenhoge rekeningen blijven zitten. Wil je er zeker van zijn dat je bij thuiskomst niet verrast wordt door een hoge ziekenhuisrekening uit het buitenland? Kies dan altijd voor de dekking medische kosten op je reisverzekering.

Tip 4.
Doe altijd aangifte van diefstal of verlies van bagage. Zonder een bewijs van aangifte krijg je geen vergoeding van schade.

Tip 5.
Zit je tijdens de vakantie liever op een terrasje in de zon met een cocktail in je hand? Opgelopen schade door gebruik van alcoholische dranken wordt vaak niet vergoed door de reisverzekering. Houd hier dus rekening mee.

Tip 6.
Bij een noodsituatie moet je contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekeraar. Deze is 24 uur per dag bereikbaar. Voorbeelden van noodsituaties zijn: opname in een ziekenhuis, als je eerder naar Nederland terug moet door privé omstandigheden of als je vervangend vervoer nodig hebt.

Tip 7.
Als je tijdens je vakantie vragen hebt over je gezondheid dan kan je bellen met de reisarts van Allianz Global Assistance. Deze service is gratis.

Doorlopende- of kortlopende reisverzekering?

Als je een reisverzekering wilt afsluiten, dan heb je de keuze uit een kortlopende of doorlopende reisverzekering. De keuze voor een kortlopende of doorlopende reisverzekering hangt af van het aantal vakantie en reizen per jaar en hoe lang je wegblijft.

Een gezin die twee weken per jaar op vakantie gaat, is vaak goedkoper uit met een doorlopende reisverzekering. Bij een stel ligt dit omslagpunt na zo’n drie weken. Voor een alleenstaande is een doorlopende reisverzekering goedkoper bij 3 tot 4 weken vakantie per jaar. Dat hoeven geen aaneengesloten periodes te zijn.

– Meer informatie of een kortlopende reisverzekering afsluiten: Kortlopende reisverzekering »

– Meer informatie of een doorlopende reisverzekering afsluiten: Doorlopende reisverzekering »

Vragen?

Heb je een vraag over reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400409 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen) of stuur een email: [email protected]

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.