Wat dekt een reisverzekering voor een vakantie of reis wel of niet?
Wat dekt een reisverzekering? Ga je binnenkort op vakantie en vraag jij je af of je wel een reisverzekering nodig hebt? Het kan zeker nuttig zijn om er een af te sluiten! Zeker als je geen duizenden euro’s op je bankrekening hebt staan om eventuele nota’s te betalen.
Een reisverzekering is een speciale verzekering die je beschermt tijdens je vakantie of reis. Een reisverzekering dekt kosten zoals verlies of diefstal van je bagage, medische kosten als je ziek wordt, of extra reiskosten als er iets onverwachts gebeurt. Wat dekt een reisverzekering verder nog? Dat kan je lezen in dit artikel. Zie hieronder een aantal vaak gestelde vragen over de dekking van een reisverzekering:
- Wat dekt een reisverzekering?
- Worden medische kosten gedekt door een reisverzekering?
- Wordt diefstal of verlies van bagage gedekt door een reisverzekering?
- Zijn gevaarlijke sporten gedekt door een reisverzekering?
- Wordt repatriëring gedekt door een reisverzekering?
- Wordt annulering van de reis gedekt door een reisverzekering?
- Zijn natuurrampen of politieke onrust gedekt door een reisverzekering?
- Is een auto-ongeluk in het buitenland gedekt door een reisverzekering?
- Zijn kosten voor vertragingen of gemiste aansluitingen gedekt door een reisverzekering?
- Wat moet ik doen als ik schade heb tijdens mijn reis?
Wat dekt een reisverzekering?
Een reisverzekering is een speciale verzekering die vakanties en reizen dekt. Het is een combinatie van verschillende soorten verzekeringen, zoals voor je bagage en voor het geval je een ongeluk krijgt. Ook dekt het de medische kosten als je plotseling ziek wordt. Als je extra reiskosten maakt of langer moet blijven vanwege een ongeval of ziekte, dan wordt dit ook gedekt. Zelfs als je komt te overlijden door een ongeval of ziekte, dan worden de kosten van het vervoer van je lichaam terug naar huis vergoed. Een reisverzekering dekt meer dan je misschien denkt.
Waarom is een reisverzekering belangrijk?
Als je op vakantie gaat naar het buitenland, is het vooral belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Als je in Nederland blijft, zijn de risico’s meestal minimaal en worden onverwachte kosten meestal gedekt door andere verzekeringen die je al hebt afgesloten, zoals je basiszorgverzekering en eventueel een aanvullende verzekering. Dit betekent dat je meestal niet apart een reisverzekering nodig hebt als je in Nederland blijft. Maar als je naar een land gaat waar de medische kosten veel hoger zijn dan in Nederland, dan is het wel aan te raden om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten.
Wat is het voordeel van een reisverzekering?
Een reisverzekering is dus een verzekering die je beschermt tegen schade die je kunt oplopen tijdens je vakantie of reis. Dit kan materiële schade zijn, zoals verlies of diefstal van je bagage, maar ook persoonlijke schade zoals ziekte of letsel door een ongeval. Als je een reisverzekering hebt, dan kun je rekenen op hulp en ondersteuning van de verzekeraar als er iets onverwachts gebeurt tijdens je vakantie. Zo word je geholpen in het land waar je op dat moment bent en als het nodig is, dan wordt er voor gezorgd dat je veilig terugkeert naar Nederland. Een reisverzekering kan vaak ook worden gecombineerd met een annuleringsverzekering, waarmee je verzekerd bent voor annuleringskosten als je vakantie onverhoopt niet door kan gaan.
Hoe kan ik een Allianz reisverzekering afsluiten?
Het is super makkelijk om online zelf een reisverzekering af te sluiten. Gewoon even de premie berekenen en dan beslis je of je het wil hebben of niet. Je krijgt de polis en voorwaarden gelijk per e-mail toegestuurd. Het is echt de moeite waard om even te checken wat voor voordeel je hiermee kunt halen!
Of als je vaker op vakantie gaat
Een doorlopende reisverzekering is meestal voordeliger wanneer je regelmatig op reis gaat of als je meer dan 18 dagen weg gaat. Voor samenwonenden of gezinnen met kinderen is de doorlopende reisverzekering al bij 10 reisdagen per persoon per jaar voordeliger dan een kortlopende reisverzekering die je steeds per vakantie afsluit. Dit scheelt al gauw tientallen euro’s per jaar.
Wat dekt een kortlopende reisverzekering en wat dekt een doorlopende reisverzekering?
Er zijn twee soorten reisverzekeringen: de kortlopende en de doorlopende reisverzekering.
Een kortlopende reisverzekering, ook wel bekend als een eenmalige, kortdurende, losse of korte reisverzekering, wordt afgesloten voor de duur van één vakantie. De dekking gaat in op de ingangsdatum van de verzekering, maar niet eerder dan dat de reis begint. De verzekering eindigt op de afgesproken einddatum of wanneer je eerder thuiskomt.
Een doorlopende reisverzekering, ook wel bekend als een permanente reisverzekering, is het hele jaar door geldig. Bij elke reis die je maakt, ben je automatisch verzekerd. De dekking begint op het moment dat je begint met reizen en eindigt wanneer je thuiskomt. Met een doorlopende reisverzekering hoef je dus niet telkens een nieuwe verzekering af te sluiten voor elke reis die je maakt. Dit kan handig zijn als je vaak op reis gaat.
Waar heb ik een reisverzekering voor nodig?
Een reisverzekering helpt met een vergoeding bij diefstal, verlies of beschadiging van je bagage tijdens je reis. Dit is vooral belangrijk als je veel of dure spullen meeneemt op reis. Bovendien kun je een annuleringsverzekering afsluiten om je te beschermen tegen annuleringskosten, mocht je reis onverwacht niet gaan. Als je van plan bent om bijzondere of gevaarlijke sporten te beoefenen tijdens je reis, is het zeker belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Dit geldt ook voor wintersport, waarbij er extra risico’s zijn op ongevallen en blessures.
Ik ben toch goed verzekerd, is een reisverzekering niet dubbel?
Een reisverzekering is vaak een pakket van verschillende dekkingen, ook wel rubrieken genoemd. Door het combineren van verschillende rubrieken, kun je een reisverzekering samenstellen die past bij jouw specifieke behoeften. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dekking tegen diefstal, verlies of beschadiging van je bagage, medische kosten bij ziekte of ongeval of annuleringskosten. Door zelf te kiezen welke rubrieken je wel of niet wilt verzekeren, voorkom je overlappingen met bestaande verzekeringen die je al hebt afgesloten. Op die manier kun je een reisverzekering samenstellen die precies past bij jouw persoonlijke situatie en hoef je niet te betalen voor dubbele dekkingen.
Wat is alleen gedekt op een reisverzekering?
Een reisverzekering dekt vaak kosten die niet door andere verzekeringen worden vergoed, zoals de zogenaamde SOS-kosten. Dit zijn onvoorziene kosten die kunnen ontstaan door stakingen, natuurrampen of andere onverwachte situaties. Ook worden de kosten gedekt als je onverwachts eerder naar huis moet terugkeren vanwege bijvoorbeeld een ongeval of ernstige ziekte in de familie.
Alleen op een reisverzekering zijn repatriëringskosten meeverzekert. Repatriëring is het terugbrengen van een persoon naar zijn of haar land van herkomst. Dit kan nodig zijn als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, ernstige ziekte of overlijden tijdens een vakantie of reis in het buitenland. De kosten voor repatriëring kunnen erg hoog zijn, vooral als er speciale medische hulp of transport nodig is.
Daarnaast dekt een reisverzekering ook de kosten als je in een noodsituatie terecht komt, zoals het redden van zee of van een berghelling. Dat noemen we reddingskosten. Deze kosten kunnen snel oplopen tot duizenden euro’s, dus het is fijn om te weten dat je reisverzekeraar deze kosten voor jou zal betalen.
Wat dekt een reisverzekering nog meer?
Een reisverzekering bestaat uit verschillende rubrieken, waarvan er hier een aantal worden genoemd: ongevallen, bagage en geneeskundige kosten. Een belangrijke rubriek zijn de buitengewone kosten (ook wel SOS-kosten genoemd), waaronder kosten voor een langer verblijf in een hotel door onvoorziene omstandigheden, kosten voor een begrafenis of crematie in het buitenland, kosten voor opsporings- en reddingsacties, telecommunicatiekosten en kosten voor reisdocumenten.
Naast financiële dekking biedt een reisverzekering ook praktische hulp. Zo kun je 24 uur per dag de Alarmcentrale bellen voor bijvoorbeeld medisch advies of bij verlies van belangrijke documenten. Bovendien ben je gedekt voor de kosten als je onverwacht terug naar huis moet, dit noemt men repatriëring. Redenen voor repatriëring kunnen bijvoorbeeld zijn: het overlijden van een naast familielid, een beenbreuk tijdens het skiën of je eigen overlijden.
Wat valt er nog meer te verzekeren met een reisverzekering: aanvullende rubrieken
Je kan een reisverzekering vaak uitbreiden met extra dekkingen of rubrieken. Wij noemen er een aantal:
- Reisongevallenverzekering: Een reisongevallenverzekering biedt financiële compensatie in geval van een ongeval tijdens je reis. De volgende dekkingen zijn doorgaans opgenomen. Overlijden: de verzekering keert een vast bedrag uit in geval van overlijden als gevolg van een ongeval tijdens de reis. Dit bedrag is meestal rond de € 25.000,-. Blijvende invaliditeit: als je blijvend invalide raakt als gevolg van een ongeval tijdens de reis, dan biedt de verzekering een vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van de mate van invaliditeit en is meestal maximaal € 75.000,-. Het is belangrijk om te weten dat deze verzekering alleen geldt bij ongevallen en niet bij ziekte of andere gezondheidsproblemen. Daarvoor is een reisverzekering met medische dekking nodig.
- Verzekering voor Automobilistenhulp: Een verzekering voor automobilistenhulp biedt dekking als de bestuurder of het motorrijtuig of de aanhanger uitvalt door pech of een ongeval. Deze verzekering is alleen geldig in Europa en is niet van toepassing in Nederland, tenzij de reis vanuit Nederland naar het buitenland één geheel uitmaakt met de reis vanuit het buitenland naar Nederland. Deze verzekering kan onder andere de volgende diensten bieden:
- Pechhulp: als je auto onderweg niet meer wil starten, kan de verzekering je helpen door een monteur langs te sturen om het probleem op te lossen.
- Repatriëring van voertuig en passagiers: als je auto niet meer te repareren is ter plaatse, kan de verzekering zorgen voor het vervoer van het voertuig en de passagiers naar de eindbestemming.
- Vervangend vervoer: als je auto niet meer te gebruiken is door pech of ongeval, kan de verzekering zorgen voor vervangend vervoer zodat je je reis kunt voortzetten.
- Dekking voor Bijzondere (Winter)sporten: Met deze dekking zijn wintersport en bijzondere (winter)sporten verzekerd. Onder bijzondere sporten vallen onder andere bergbeklimmen, klimmen, abseilen, speleologie, bungeejumpen, hanggliding, ultralight vliegen en zweefvliegen. Onder bijzondere wintersporten vallen onder andere ijsklimmen, skeleton, bobsleeën, ijshockey, speedskiën, speedraces, skijöring, skispringen, skivliegen, figuurspringen bij freestyle-skiën, ski-alpinisme, paraskiën en heliskiën. Het is belangrijk om te weten dat deze sporten doorgaans niet standaard zijn gedekt bij een reisverzekering. Daarom is het belangrijk om deze dekking specifiek toe te voegen aan de verzekering, vooral als je van plan bent om deze sporten tijdens je reis te beoefenen.
Wat dekt een reisverzekering niet?
Hoewel een reisverzekering vele risico’s tijdens een reis kan dekken, zijn er ook enkele zaken die over het algemeen niet zijn gedekt. Hieronder volgen enkele voorbeelden:
- Opzet en roekeloosheid: als je opzettelijk schade veroorzaakt of roekeloos gedrag vertoont, dan zal de verzekeraar de schade niet vergoeden.
- Gevaarlijke sporten: als je deelneemt aan bijzondere of gevaarlijke sporten en je hebt geen specifieke dekking voor deze sporten afgesloten, dan is de kans groot dat de verzekeraar de schade niet vergoedt.
- Onzorgvuldig omgaan met je spullen: Verzekeraars verwachten dat verzekerden zorgvuldig omgaan met hun spullen tijdens een reis en zich houden aan de geldende veiligheidsvoorschriften en regels. Als je je spullen bijvoorbeeld onbeheerd achterlaat in een auto of op het strand, kan dit als nalatigheid worden gezien en kan de verzekeraar de schade mogelijk niet vergoeden. Het is daarom belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om diefstal of verlies van spullen te voorkomen, zoals het opbergen van waardevolle spullen in een kluis in je hotelkamer.
- Als je geen aangifte van diefstal doet bij de politie: Als je te maken krijgt met diefstal van bagage tijdens je reis en je wilt hier een claim voor indienen bij je verzekeraar, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk aangifte te doen bij de lokale politie. Dit is noodzakelijk om de diefstal aan te tonen bij de verzekeraar. Daarnaast is het belangrijk om zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen, zoals foto’s van de gestolen spullen en de plek waar de diefstal heeft plaatsgevonden. Bewaar ook alle bonnetjes van de spullen die gestolen zijn en meld de diefstal zo snel mogelijk bij de verzekeraar.
Vaak gestelde vragen en antwoorden over ‘Wat dekt een reisverzekering?’ FAQ
Hier lees je een aantal vaak gestelde vragen en antwoorden over de dekkingen bij reisverzekeringen.
Een reisverzekering dekt over het algemeen de kosten van onvoorziene gebeurtenissen tijdens een reis, zoals:
– Medische kosten: kosten voor medische behandelingen in het buitenland, zoals ziekenhuisopname, doktersbezoeken, operaties, en medicatie.
– Diefstal of verlies van bagage: kosten die worden gemaakt bij diefstal, verlies of beschadiging van bagage.
– Annulering van de reis: de kosten die worden gemaakt als je de reis moet annuleren door bijvoorbeeld ziekte, overlijden, of andere onverwachte gebeurtenissen.
– Repatriëring: de kosten van vervoer naar huis in geval van onverwachte gebeurtenissen, zoals ziekte of overlijden.
– Noodsituaties: kosten die worden gemaakt in noodsituaties, zoals redding op zee of van een berghelling.
Daarnaast kunnen er ook andere dekkingen worden opgenomen in een reisverzekering, afhankelijk van de specifieke polis en de behoeften van de reiziger, zoals dekking voor juridische bijstand of bijzondere sporten.
Nee, zeker niet. Hier op deze website kun je een reisverzekering afsluiten die net zo goed is als die van Allianz, en ook dezelfde polisvoorwaarden heeft. Maar weet je wat het beste is? Het kost je hier veel minder!
Ja, medische kosten worden, mits meeverzekerd, gedekt door een reisverzekering. Als je tijdens je reis spoedeisende medische hulp nodig hebt, kan een reisverzekering de kosten van deze hulp vergoeden. Hierbij kun je denken aan ziekenhuisopname, doktersbezoeken, medicijnen, en soms ook tandheelkundige kosten bij een ongeval.
Het is belangrijk om op te merken dat een reisverzekering niet bedoeld is om de kosten van chronische aandoeningen of geplande medische behandelingen te dekken. Hiervoor kun je beter een andere verzekering afsluiten, bijvoorbeeld een internationale ziektekostenverzekering of een lokale zorgverzekering in het land waar je verblijft.
Ja, diefstal of verlies van bagage kan in de meeste gevallen worden gedekt door een reisverzekering. Als je tijdens je reis te maken krijgt met diefstal of verlies van je bagage, kan de verzekeraar de kosten vergoeden van vervangende spullen, of een financiële vergoeding bieden voor de verloren of gestolen spullen.
Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de dekking voor diefstal of verlies van bagage per verzekeraar kan verschillen en dat er vaak limieten zijn aan de hoogte van de vergoeding. Ook kan het zijn dat er uitsluitingen gelden voor bepaalde waardevolle spullen, zoals sieraden of elektronica.
Daarnaast is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om de kans op diefstal of verlies van bagage te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld door belangrijke spullen zoals paspoorten, geld en creditcards apart te bewaren en alleen waardevolle spullen mee te nemen die je echt nodig hebt. Ook kun je overwegen om een kluisje te huren op je accommodatie om je waardevolle spullen veilig op te bergen.
Niet alle reisverzekeringen dekken gevaarlijke sporten, dus het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je reisverzekering te controleren voordat je op reis gaat en van plan bent om gevaarlijke sporten te beoefenen.
Als je van plan bent om gevaarlijke sporten te beoefenen, zoals bungeejumpen, raften, skiën of duiken, is het raadzaam om na te gaan of de reisverzekering die je hebt afgesloten deze sporten dekt en onder welke voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de verzekeraar extra kosten in rekening brengt voor de dekking van gevaarlijke sporten of dat er bepaalde uitsluitingen gelden.
Sommige reisverzekeraars, zoals Allianz, bieden speciale dekkingen voor gevaarlijke sporten aan als aanvullende optie op de standaard reisverzekering. Het is dus belangrijk om te controleren of je deze dekking moet afsluiten voordat je op reis gaat. Zo ben je ervan verzekerd dat eventuele ongevallen of schade tijdens het beoefenen van gevaarlijke sporten gedekt zijn.
Ja, repatriëring kan vaak worden gedekt door een reisverzekering. Repatriëring betekent het terugbrengen van een persoon naar zijn of haar thuisland vanuit het buitenland, bijvoorbeeld bij een medische noodsituatie. Dit kan nodig zijn als je tijdens je reis ernstig ziek wordt of betrokken raakt bij een ongeval.
Een reisverzekering kan de kosten van repatriëring vergoeden, zoals de kosten voor medische evacuatie, vervoer naar het ziekenhuis, of vervoer terug naar huis. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de dekking voor repatriëring per verzekeraar kan verschillen en dat er limieten kunnen gelden aan de hoogte van de vergoeding.
Ja, maar dan moet je wel de annuleringsdekking meeverzekeren op je reisverzekering. Een annuleringsverzekering biedt dekking voor de kosten die je maakt als je je reis onverwacht moet annuleren, bijvoorbeeld vanwege een ernstige ziekte, een overlijden in de familie of een onverwachte gebeurtenis. De verzekeraar vergoedt dan de annuleringskosten van je reis, zoals de kosten voor vliegtickets, accommodatie en excursies.
Het is belangrijk om te weten dat de dekking van een annuleringsverzekering kan variëren en afhankelijk is van de reden voor annulering. Bovendien moet je de annuleringsverzekering meestal afsluiten binnen 7 dagen nadat je de reis hebt geboekt.
De dekking van een reisverzekering voor natuurrampen of politieke onrust kan per verzekeraar verschillen. In de meeste gevallen zijn natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen, bosbranden en vulkaanuitbarstingen niet standaard gedekt door een reisverzekering.
Voor politieke onrust, zoals oproer, stakingen en burgerlijke onrust, geldt dat sommige reisverzekeringen wel dekking bieden, terwijl andere dat niet doen. Als je van plan bent om naar een land te reizen waar er sprake is van politieke onrust, is het verstandig om de polisvoorwaarden van je reisverzekering zorgvuldig te lezen om te controleren of dit gedekt is.
Het is belangrijk om te weten dat sommige reisverzekeraars een speciale dekking voor natuurrampen en politieke onrust aanbieden als een aanvullende optie op de standaard reisverzekering. Het kan dus verstandig zijn om na te gaan of je deze dekking moet afsluiten voordat je op reis gaat.
In veel gevallen is bij een reisverzekering de dekking voor medische kosten het belangrijkst. Als je betrokken raakt bij een auto-ongeluk in het buitenland en je medische hulp nodig hebt, kan je reisverzekering de kosten hiervoor vergoeden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische behandelingen, ziekenhuisopnames, medicijnen en transportkosten naar het ziekenhuis.
Kosten voor vertragingen of gemiste aansluitingen zijn meestal niet gedekt door een standaard reisverzekering. Deze kosten vallen doorgaans onder de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij, het treinbedrijf of andere vervoerders.
Als je schade hebt tijdens je reis, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om de situatie zo snel en soepel mogelijk op te lossen:
1. Meld de schade zo snel mogelijk: Neem zo snel mogelijk contact op met je reisverzekeraar om de schade te melden. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie bij de hand hebt, zoals de polisgegevens, de datum van de gebeurtenis, de aard en omvang van de schade, en eventuele betrokken partijen. Zorg ook voor aangifte bij de politie.
2. Verzamel bewijsmateriaal: Verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal om je claim te ondersteunen, zoals foto’s van de schade, getuigenverklaringen of facturen van vervangende aankopen. Zorg ervoor dat je deze documenten goed bewaart.
3. Vul het (online) schadeformulier in: De reisverzekeraar zal je waarschijnlijk vragen om een schadeformulier in te vullen en deze samen met het bewijsmateriaal op te sturen. Vul dit formulier zo volledig mogelijk in en voeg alle relevante documenten toe.
4. Wacht op de afhandeling: Afhankelijk van de aard en omvang van de schade kan het enige tijd duren voordat de reisverzekeraar je claim afhandelt.
Het is belangrijk om te weten dat de exacte procedure voor het indienen van een schadeclaim kan verschillen per reisverzekeraar en per type verzekering. Lees daarom altijd de polisvoorwaarden van je reisverzekering zorgvuldig door voordat je op reis gaat, zodat je weet wat je moet doen als er zich een situatie voordoet waarbij je aanspraak wilt maken op je reisverzekering.
Aansprakelijkheid is vaak maar beperkt gedekt op een reisverzekering. Daarom is het verstandig om ook een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) af te sluiten. Met een AVP ben je verzekerd voor de schade die je per ongeluk aan anderen veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je per ongeluk een dure vaas omstoot in een winkel.
Als je op reis bent en merkt dat je langer verzekerd wilt blijven dan gepland, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Voor langere dekking moet je een dag voordat de dekking verloopt contact opnemen met je verzekeraar. Zo voorkom je dat je onverzekerd raakt en risico loopt op onvoorziene kosten. Soms kan het gebeuren dat je te maken krijgt met overmacht, bijvoorbeeld omdat je vertraging hebt met het vliegtuig. In dat geval blijft je verzekering automatisch geldig totdat je weer thuis bent. Het is wel belangrijk om je verzekeraar op de hoogte te stellen van de vertraging en de nieuwe datum van terugkomst door te geven.
Om je vertraging te bewijzen, kun je het PIR-formulier gebruiken. Dit formulier is te vinden op de website consuwijzer.nl. Het is belangrijk om het formulier zo snel mogelijk in te vullen en te verzenden om vertragingen bij het afhandelen van je claim te voorkomen.
Als je nog vragen hebt over de verlenging van je verzekering of hoe je een claim moet indienen bij vertraging of andere problemen, neem dan contact op met je verzekeraar of raadpleeg een verzekeringsexpert.
Vragen?
Heb je vragen over het onderwerp: Wat dekt een reisverzekering? Stuur dan een e-mail: [email protected] of bel tijdens kantooruren op werkdagen): telefoon 055 540 04 09. Wij zitten voor je klaar om je te helpen.