Groei online vakantieboekingen in Europa vlakt af naar 5,3%
De bestedingen van Europeanen aan reizen in de zomerperiode blijven groeien. De groei van het aantal boekingen vlakt wel af. De verwachtte jaarlijkse groei in online bestedingen is dit jaar 5,3 procent in vergelijking met bijna 10,8 procent groei van 2015 tot 2016.
In Europa komen de totale uitgaven aan online boekingen van vluchten en hotels dit jaar naar verwachting uit op zo’n 70 miljard euro, waarvan 19 miljard euro wordt besteed in de zomerperiode, zo blijkt uit het Adobe Digital Insights (ADI) 2017 Online Travel Trends Report.
Reistrends
Er lijkt dit jaar vooral veel interesse te zijn voor cruise-vakanties. Het aantal bezoeken aan cruise-websites is bijna verdubbeld de afgelopen drie jaar. In 2017 is het aantal websitebezoeken tot nu toe al met zo’n 32 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. De interesse in cruises groeit ieder jaar met 20 procent tussen januari en maart.
Autoverhuurbedrijven doen het minder goed. In het eerste kwartaal is het aantal verhuurde auto’s met 14 procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder.
Als het gaat om het verkrijgen van de beste vakantiedeal, blijkt uit de data dat Europese reizigers het beste 36 dagen voor de geplande vakantie een vlucht kunnen boeken, ongeacht of het gaat om een internationale vlucht of niet. Iets eerder boeken, 29 dagen van tevoren, zorgt ervoor dat een hotel voor de beste prijs kan worden geboekt.
Social op vakantie
Social media blijken een belangrijke inspiratiebron voor vakanties met een gemiddelde van 14 miljoen mentions over reizen iedere maand. De hashtags #adventure, #travel en #bucketlist blijven het populairst tijdens de vakantieperiode.
De social media-analyses laten verder zien dat, naast ontspanning, het afvinken van bestemmingen op de bucketlist en het ervaren van culturen de belangrijkste redenen blijven om de wereld over te reizen.
Vakantietechnologie
Er is een duidelijke trend zichtbaar dat reisorganisaties nieuwe technologie inzetten om klanten te winnen. Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) worden in vergelijking met een jaar eerder 13 procent vaker genoemd in de mentions over vakanties en het aantal mentions over wearables nam toe met 44 procent.