Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Autohuur: Welke verzekeringen zijn er?

Wanneer je in het buitenland een auto gaat huren tijdens je vakantie of verblijf elders wordt je ook voor de keuze gesteld een aantal verzekeringen af te sluiten. Welke autohuur verzekeringen zijn er eigenlijk en welke zijn aan te raden?

Autohuur: Welke verzekering zijn er?

Steeds meer Nederlanders huren een auto op hun vakantiebestemming zoals in Spanje, Italië, Griekenland of in Amerika. Wanneer je over een auto kan beschikken tijdens je vakantie ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en dat verhoogd het vakantieplezier aanmerkelijk. Een nadeel van een auto huren in het buitenland zijn de soms slechte ervaringen met een aantal verhuurders die je proberen dure verzekeringen te verkopen. Daarom is het goed om vooraf al te bepalen welke verzekeringen voor je huurauto belangrijk zijn. Dan kun je de juiste keuze maken.

Autohuur: hoe zit het met verzekeringen?

Bij elke huurauto is een standaard WA-verzekering meestal altijd bij de auto inbegrepen, want dat is in de meeste landen wettelijk verplicht. De wettelijke minimumdekking kan wel verschillen per land. In Nederland is het vijf miljoen euro, wat echt wel voldoende is. Maar in de VS is het slechts 1 miljoen dollar. Als daar iemand door jouw schuld invalide raakt, kan je daardoor in de problemen raken. Het is dan raadzaam om een extra WA verzekering van bijvoorbeeld 7,5 miljoen euro te nemen.

De meeste huurauto’s zijn vrij nieuw en je wilt natuurlijk niet dat je een flink deel, of zelfs de gehele auto moet vergoeden na een ongeluk. Wie zelf een nieuwe auto koopt, kiest ook voor volledig casco. Een CDW en/of LDW verzekering is daarom verstandig. Bij de meeste internationale verhuurders ben je volledig casco verzekerd en is de premie hiervoor in de huurprijs inbegrepen. Wel geldt er een eigen risico en borg die je moet betalen bij schade. Deze kan je tegen betaling afkopen. Je kan er ook voor kiezen een verzekering af te sluiten voor de afkoop van het eigen risico en de borg.

Het is tevens belangrijk dat de auto ook tegen diefstal verzekerd is en er geen hoog eigen risico wordt gehanteerd bij diefstal. Een autodiefstalverzekering zit niet overal standaard in een cascoverzekering (CDW). Het is belangrijk om dat goed te controleren.

Wat is een afkoop eigen risico autohuur verzekering?

Wat is een verzekering afkoop eigen risico huurauto? Dat is een verzekering voor het verschuldigd eigen risico op de cascoverzekering als je dat bij diefstal of schade aan het voertuig moet betalen en de waarborgsom, als dat bij schade aan het voertuig door de verhuurder deels of helemaal wordt ingehouden. Veel autoverhuurbedrijven bieden hiervoor een verzekering aan maar die is meestal prijzig. Er is een beter en goedkoper alternatief, daar lees je straks meer over.

Wat betekent CDW bij autohuur?

De term CDW (Collision Damage Waiver) en LDW is vergelijkbaar met volledig-casco (ook wel All-Risk genoemd). Je bent als huurder aansprakelijk voor schade aan de gehuurde auto of camper. Met een cascoverzekering of Collision Damage Waiver (CDW) beperk je deze aansprakelijkheid. De verzekering is niet verplicht maar belangrijk is deze wel. Een cascoverzekering of CDW keert in veel gevallen uit bij schade aan de huurauto. De inhoud van de CDW kan per verzekering (verhuurbedrijf) verschillen. De cascoverzekering of CDW kent meestal een eigen risico. Dit eigen risico is vaak geheel of gedeeltelijk af te kopen. Daarnaast kunnen er schades uitgesloten zijn van de verzekering, zoals:

 • de schade aan het dak;
 • schade aan de onderzijde van de auto;
 • schade ontstaan op onverharde wegen;
 • schade aan ruiten of banden;
 • schade door opzet of (grove) roekeloosheid
 • schade na gebruik alcohol of drugs.

Op een Engelstalig internationaal huurcontract staan meestal de volgende afkortingen voor de verschillende (aanvullende) autoverzekeringen, maar wat betekenen die afkortingen?

 • ALI (Additional Liability Insurance) of LIS (Liability Insurance Supplement): Verhoging van de WA aansprakelijkheid tot een bepaald maximum bedrag.
 • CDW (Collision Damage Waiver): Vergelijkbaar met de cascoverzekering. De CDW beperkt de aansprakelijkheid voor schade aan het gehuurde voertuig.
 • LDW (Loss Damage Waiver: Zelfde als CDW aangevuld met dekking van diefstal en vandalisme.
 • SCDW (Super CDW): Allriskverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • PAI (Personal Accident Insurance): Inzittendenverzekering voor letsel of overlijden.
 • PEP (Personal Effects Protection) en PEC (Personal Effects Coverage): Bagageverzekering.
 • PERSPRO/CCP (Carefree Personal Protection): Is een personen- en bagageverzekering met extra dekking voor medische hulp in noodsituaties.
 • TPI (Third Party Insurance): Vergelijkbaar met een WA-verzekering.
 • TP (Theft Protection) of THW (Theft Waiver): Diefstalverzekering, vaak met eigen risico.
 • STP (Super TP): Diefstalverzekering met bijzonder laag of geen eigen risico.
 • UMP (Uninsured Motorist Protection): Een aanvullende verzekering in geval van letsel of overlijden door onverzekerde of na ongeval doorgereden tegenpartij.

Kijk goed in de Engelstalige huurvoorwaarden welke schade is uitgesloten en dus voor eigen rekening blijft. Soms staat er zelfs in de voorwaarden dat schade na een verkeersovertreding is uitgesloten. Verder moet je geen andere personen in de huurauto laten rijden, dan degene die genoemd staan op de huurovereenkomst, anders geldt de verzekering niet en moet je zelf alle kosten betalen.

Wil je geen risico en borg? Kies dan voor de Eigen Risico Verzekering Autohuur

Wil je op zeker? Regel dan alvast in Nederland de Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz Global Assistance. Met deze handige verzekering wordt je eigen risico vergoed bij schade. Bovendien hoef je geen nieuwe verzekering af te sluiten bij het verhuurbedrijf. En dat scheelt weer rompslomp. Een ander voordeel is dat ook de borg verzekerd is. Als je een auto huurt, dan betaal je vaak een borgsom aan de verhuurder. Deze wordt geblokkeerd op je creditcard of direct betaald. Bij schade of diefstal wordt het eigen risico van de borg afgetrokken. Met de Eigen Risico Verzekering Autohuur krijg je uiteraard ook de borg terug als de huurauto schade heeft. De Eigen Risico Verzekering Autohuur heb je hier al voor € 4,09 per dag (inclusief 10% korting).

Goedkoopste autohuur verzekering dankzij 10% korting

Wij bieden je de goedkoopste autohuurverzekering dankzij de extra 10% korting die je alleen bij ons krijgt. Vergelijk de premie gerust met andere aanbieders en je zal zien dat wij je het meest voordelige aanbod doen. Dit zijn de premies voor de autohuurverzekering:

huurauto verzekering Allianz

Premie per dag met 10% korting
HuurautoHuurcamper
Europa€ 4,09€ 8,55
Wereld exclusief de VS en Canada€ 4,09€ 8,55
Wereld inclusief de VS en Canada€ 4,09€ 9,30
Getoonde bedragen zijn exclusief assurantiebelasting. Je hoeft geen poliskosten te betalen. Er geldt een minimumpremie van 5 dagen.

Waarom een autohuur verzekering?

Bij de meeste autoverhuurbedrijven betaal je een vaste huurprijs per dag voor de auto of camper. Deze prijs is inclusief een verzekering, maar mocht er schade aan het voertuig zijn, dan brengt de verhuurder een eigen risico in rekening. Vaak wordt deze ingehouden van de borg die al betaald is. Dit bedrag ben je dan kwijt, ook al is de auto goed verzekerd! Zelfs als jij niet degene bent die de schade heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat iemand anders jou heeft aangereden, moet je dit eigen risico betalen.

Welke voordelen biedt deze huurautoverzekering?

Met deze voordelige autohuurverzekering profiteer je direct van de volgende voordelen:

 • Huurautoverzekering met dekking van je eigen risico, maar ook van je borg.
 • Schade aan ruiten, banden, lak, onderkant of interieur van de huurauto (borg) ook verzekerd.
 • Lage premie en extra 10% korting (alleen op deze website).
 • Verzekerd tot maximaal € 6.000,- per huurcontract.
 • Geldig bij alle autoverhuurders, wereldwijd.
 • Voordeliger dan afkopen eigen risico bij de autoverhuurder zelf.
 • Verzekerd bij de grootste reisverzekeraar en hulpverlener ter wereld: Allianz Global Assistance.

Waar op letten bij autohuur in het buitenland?

Vergelijk altijd de prijzen van verschillende verhuurders. Denk er aan dat je vrijwel altijd een auto uit een bepaalde klasse huurt. Het kan zijn dat je daarom een andere auto krijgt dan op de foto staat.

Ben jij de enige bestuurder of rijden er ook anderen in de huurauto?

Als jij niet de enige bestuurder bent kijk dan of dit is toegestaan en of hier extra kosten aan verbonden zijn. Vaak moet je van te voren op het huurcontract aangeven dat ook anderen de auto gaan besturen. Meldt dit eventueel van te voren en zorg dat je de alle gegevens hebt van de bestuurders.

Welke voorwaarden worden er aan de bestuurders van een huurauto gesteld?

Er zijn autoverhuurders die een minimum leeftijd hanteren of dat de bestuurders minimaal een bepaalde tijd een rijbewijs moeten hebben.

Hoeveel is het eigen risico bij een huurauto?

Hoeveel eigen risico er geldt hangt meestal af van het land waar je de auto huurt. Voor Amerika geldt er meestal geen eigen risico voor Europeanen. Voor Australië kan het eigen risico oplopen tot enkele duizenden dollars. Informeer daarom altijd vooraf zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe hoog is de borg bij autoverhuurders?

Een borg is wat anders dan een eigen risico. Sommige verhuurders hanteren een borg die kan oplopen tot een paar honderd euro. Meestal wordt de borg als reservering op je creditcard geboekt. De borg krijg je terug als je de auto op tijd, zonder schade en volgens afspraak hebt ingeleverd.

Auto huren? Creditcard noodzakelijk!

Vrijwel altijd heb je een creditcard nodig als je een auto huurt in het buitenland. Het maakt niet uit of je de boeking vooraf in Nederland doet rechtstreeks bij de verhuurder of een tussenpersoon. De creditcard is een waarborg voor de verhuurder als er schade ontstaat, als er verkeersboetes binnenkomen, de eventuele borg en het eigen risico. Denk er aan, een prepaid creditcard voor een huurauto wordt niet geaccepteerd.

Internationaal Rijbewijs soms verplicht

In sommige landen, waaronder Thailand, is een Internationaal Rijbewijs verplicht. Dit is een vertaling van je huidige rijbewijs, in meerdere talen. Voor landen buiten Europa is het nuttig om bij de ANWB te informeren of je een Internationaal Rijbewijs nodig hebt.

Wat staat er in de verhuurvoorwaarden?

Lees altijd de verhuurvoorwaarden voordat je de auto huurt. Dan weet je wat jouw rechten en plichten zijn.

Controleer de huurauto

Het is belangrijk om de auto goed te controleren voordat je deze meeneemt. Zie je beschadigingen op de auto? Zoals krassen of deuken? Laat dit dan opschrijven op de overeenkomst. Maak er ook foto’s van. Dan kan je bewijzen dat deze beschadigingen al aanwezig waren voordat je de auto ging huren.

Wat bij schade aan de huurauto?

Mocht jij of iemand anders schade veroorzaken aan het gehuurde voertuig of als je een ongeluk krijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder. Bel in het geval van een ongeluk ook altijd de lokale hulpdiensten. Bij technische problemen kan de verhuurder je begeleiden naar een garage of een andere huurauto leveren. De verhuurder moet bij technische mankementen met een oplossing komen.

Meest gestelde vragen en antwoorden verzekeringen voor autohuur (FAQ)

Lees hier vaak gestelde vragen en antwoorden over een extra verzekering voor autohuur in het buitenland.

Wat is een autohuur verzekering voor eigen risico en borg?

Dat is een verzekering voor het verschuldigd eigen risico op de cascoverzekering als je dat bij diefstal of schade aan het voertuig moet betalen. En geldt ook voor de borg, als dat bij schade aan het voertuig door de verhuurder deels of helemaal wordt ingehouden.

Wat is het verzekerd bedrag bij deze autohuur verzekering?

Maximum uitkering per schade: Tot € 6.000,- per huurcontract. Let op: dit maximum geldt voor vergoeding eigen risico en vergoeding waarborgsom samen.

Wat kost een verzekering voor een huurauto?

Bij ons betaal je voor de huurauto verzekering € 4,09 per dag. Dit is inclusief 10% korting die je alleen op deze website krijgt. Voor deze verzekering betaal je bovendien geen poliskosten.

Hoe zit het met huurauto schade aan ruiten, lak, interieur, etc?

Ruitschade, lakschade, schade aan de onderkant van de huurauto of schade aan het interieur is ook gedekt wanneer deze van de borg wordt ingehouden.

Welke persoon is verzekerd op de verzekering voor autohuur?

Verzekerd is de persoon die in het huurcontract staat, dat is meestal de bestuurder. Let op: alleen de persoon die in het huurcontract staat vermeld mag de huurauto besturen anders ben je niet verzekerd.

Vanaf wanneer ben je verzekerd?

Je bent verzekerd tijdens de periode dat je de auto huurt. De ingangsdatum en einddatum staan op het huurcontract. In onvoorziene situaties mag de huurtermijn na toestemming van de autoverhuurder worden verlengd. De verzekering is geldig tot maximaal 45 aaneengesloten dagen.

Waar is de verzekering voor autohuur geldig?

De verzekering is geldig in het gebied waar ook het huurcontract geldig is.

Heb je andere vragen?

Heb je nog andere vragen over autohuur verzekeringen? Neem contact met ons op. Per e-mail [email protected] of bel: 055 5400409 (op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur).

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.