Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Een vakantie annuleren? Dat kost geld!

Reisverzekering + geld meeverzekerenJe vakantie annuleren kan niet zomaar. De reisorganisatie mag daarvoor kosten in rekening brengen. Die moet jij vervolgens betalen, daar is geen ontkomen aan.

Je hebt je zomervakantie een half jaar gelden geboekt. Nu krijg je vrij onverwachts een nieuwe baan aangeboden. Je hebt nog geen vakantiedagen opgebouwd bij je nieuwe werkgever en daarom wil je de vakantie annuleren. Pech voor jou, want dat kan niet kosteloos. Indien je een vakantie hebt geboekt bij een reisorganisatie, dan zit je daaraan vast. Waneer je de reis toch wilt annuleren, dan mag de reisorganisatie daarvoor kosten in rekening brengen. Deze kosten worden ook wel annuleringskosten genoemd.

Reis geboekt en je wilt annuleren

Wil je niet op vakantie maar heb je al wel geboekt? Of heb je geboekt maar wil je liever met een andere reis mee? Dan moet je in de algemene voorwaarden van de reisorganisator kijken wat er staat over het annuleren of wijzigen van de reis. De kans is groot dat de reisorganisator kosten in rekening brengt voor het annuleren of wijzigen van je reis. Ook als je een reis boekt via het internet heb je geen wettelijke bedenktijd. Je kunt de reis alleen wijzigen of annuleren volgens de voorwaarden van de reisorganisator.

Redenen van annulering

Het nadeel van het vooruit boeken van je vakantie is, dat in de tussentijd je persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen. Met als gevolg dat je niet meer op vakantie kunt gaan en je geboekte reis wilt annuleren. Een aantal voorbeelden van redenen om te annuleren:

  • Je verliest je baan of je krijgt een nieuwe baan aangeboden.
  • Je moet herexamen doen.
  • Je raakt zwanger.
  • Iemand in de familie is ernstig ziek geworden.
  • Je gaat scheiden.
  • Je krijgt een huurwoning toegewezen.
  • Je moet een operatie ondergaan.
  • Jouw huisdier is ernstig ziek geworden.

Annuleringskosten

Wanneer je een reis voor de ingangsdatum annuleert, moet je de zogenaamde annuleringskosten betalen. De reden hiervan is, dat een touroperator kosten maakt indien je een reis bij hem boekt. De medewerker van de reisorganisator gaat voor je aan de slag en reserveert bijvoorbeeld een vliegtuigstoel en een hotel. De kosten die de reisorganisatie daarvoor maakt mogen bij jou in rekening worden gebracht. Door het boeken van je reis (ook op internet) ben je een overeenkomst aangegaan. Deze overeenkomst mag je niet zomaar eenzijdig verbreken.

Wat moet ik betalen?

Uiteraard betaal je bij een annulering nooit meer dan de oorspronkelijke reissom. Hoeveel je moet betalen aan annuleringskosten hangt af van het moment waarop je annuleert. Reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR, hanteren de voorwaarden van de ANVR. Niet aangesloten touroperators dienen de regels omtrent het annuleren in de algemene voorwaarden te vermelden.

Reis over laten nemen

Wat de meeste consumenten niet weten, is dat het mogelijk is om een reis over te dragen aan een plaatsvervanger. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Het betekent dat iemand anders in jouw plaats de reis gaat maken. Hiervoor dien je natuurlijk van tevoren contact op te nemen met de reisorganisatie. Het overdragen kan tot uiterlijk zeven dagen voor aanvang van de reis. De plaatsvervanger moet wel aan de voorwaarden voor de reis voldoen. Iemand van 65 jaar kan bijvoorbeeld niet mee met een jongerenreis. Een reisorganisatie mag administratiekosten in rekening brengen indien je een iemand anders in jouw plaats op reis laat gaan.

Annuleringsverzekering

Om te voorkomen dat je met een flinke financiële teleurstelling krijgt te maken kan je een annuleringsverzekering afsluiten. Bij Mondial Assistance moet je binnen 7 dagen na het boeken van een reis je kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Deze regel is er om fraude te voorkomen. Je zou anders kunnen wachten met het afsluiten van een annuleringsverzekering en dat pas doen als je problemen verwacht. Ga je vaker op vakantie of ben je bang dat je de termijn van 7 dagen vergeet dan kan je het beste kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering van Mondial Assistance.

Mocht je dan toch een reis moeten annuleren dan ben je tegen de annuleringskosten verzekerd. Je mag bij Mondial Assistance zelfs annuleren wanneer je huisdier (hond, kat of paard) ernstig ziek wordt of komt te overlijden.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.