Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

MoneyView: Doorlopende annuleringsverzekering vrijwel altijd goedkoper dan kortlopende

Doorlopende annuleringsverzekering vrijwel altijd goedkoper dan kortlopende
Doorlopende annuleringsverzekering vrijwel altijd goedkoper dan kortlopende

Met een annuleringsdekking op je reisverzekering worden de annuleringskosten vergoed en wordt de reissom van de vakantie teruggestort, als er tenminste sprake is van een gedekte annuleringsreden. Je kan tegenwoordig eenvoudig een reisverzekering uitgebreiden met een annuleringsdekking. MoneyView onderzocht de premie van de standaard annuleringsdekking van 27 aanbieders van doorlopende reisverzekeringen en van 16 aanbieders van kortlopende reisverzekeringen. 

De premies die hiervoor betaald moeten worden verschillen nogal. Niet alleen het verschil tussen aanbieders is groot, ook het verschil tussen de premie voor de kortlopende en de doorlopende standaard annuleringsverzekering van dezelfde aanbieder is opmerkelijk. Bij een aantal verzekeraars is de kortlopende variant zelfs meer dan twee keer zo duur als de doorlopende annuleringsverzekering. Dat is juist opvallend omdat op een doorlopende het hele jaar aanspraak gemaakt kan worden en een kortlopende annuleringsverzekering slechts voor één vakantie geldt.

Verhouding tussen verzekerd bedrag en premie

De verschillen in premie kunnen deels worden verklaard door de verschillen in verzekerde bedragen. Bij de ene verzekeraar is er sprake van een maximum van € 3.000,- per reis, terwijl dit bij de andere verzekeraar € 6.000,- is. Ook de verhouding tussen verzekerd bedrag en de premie is iets om goed op te letten bij het afsluiten van een annuleringsdekking.

Daarnaast is het van belang om vooraf goed te controleren welke annuleringsredenen gedekt zijn. Zo is bijvoorbeeld het overlijden van een eerste- of tweedegraads familielid altijd gedekt, maar ontslag niet in alle gevallen. Dit laat onverlet dat er soms bij een vrijwel identieke dekking sprake kan zijn van grote premieverschillen, vooral bij de kortlopende variant.

Vergeet niet de termijn waarbinnen een annuleringsdekking moet worden afgesloten in de gaten te houden. Doorgaans is dit zeven dagen. Bij overschrijding van die termijn kan sommige verzekeraars geen annuleringsdekking meer worden afgesloten of is annulering als gevolg van een bestaande kwaal of ziekte van een verzekerde of familielid uitgesloten.

Bij de doorlopende annuleringsverzekering zijn er grote verschillen in verzekerde bedragen. Bij een gedekte annulering wordt niet meer vergoed dan de daadwerkelijke annuleringskosten. Er geldt altijd een maximum per persoon (per reis) en doorgaans ook een maximum per polis (per jaar). Geldt er bijvoorbeeld een maximum van € 1.500,- per persoon per reis, dan is dit voor drie personen dus maximaal € 4.500,-. Maar er wordt nooit meer uitgekeerd dan de werkelijke schade of het verzekerd bedrag. Bij de kortlopende variant kan het gewenste verzekerde bedrag exact worden opgegeven, zo kan je bij een annulering volledig schadeloos gesteld worden.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »