Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Wintersportseizoen: feiten en cijfers over letsel en ongevallen

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders zijn het afgelopen wintersportseizoen (2010-2011) op skivakantie gegaan.

Reisverzekeraar en hulpverlener Mondial Assistance inventariseert elk jaar wat de favoriete bestemmingen waren, uit welk land de meest meldingen werden gedaan en welke letsels het vaakst voorkwamen. Want helaas eindigde vakantie niet voor iedereen positief.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van ongelukken op skivakantie? En hoe komen de pechvogels tegenwoordig eigenlijk thuis?

Hoe ontstaan wintersportletsels?

De meeste wintersportletsels ontstaan door een combinatie van twee ontwikkelingen. Aan de ene kant worden de pistes steeds drukker bezocht, terwijl aan de andere kant de steeds betere preparatie van pistes en de technische ontwikkeling van ski’s en skischoenen tot hogere snelheden en meer ongelukken leiden. Dit vergroot niet alleen de kans op skifouten, maar het aantal botsingen neemt ook toe. Samen veroorzaken ze 60% van alle wintersportongevallen.

Een valhelm kan veel narigheid voorkomen, maar slechts 22% van de Nederlandse wintersporters geeft gehoor aan dat advies. In veel wintersportlanden (zoals Oostenrijk, Italië, VS, Canada) geldt voor kinderen wel een helmplicht, in veel gevallen tot 14 jaar.

Ambulance of gipsvlucht

Wie op wintersport een ongeluk krijgt, wil zo snel mogelijk naar huis. De hulpverleners van Mondial Assistance zorgen er voor dat de onfortuinlijke wintersporters zo snel en goed mogelijk weer huiswaarts keren. Opvallende trend in die repatriëring is dat de traditionele gipsvlucht steeds vaker wordt vervangen door vervoer per ambulance naar Nederland. Het grote voordeel van dat laatste is dat de hulpverlening op deze manier nog sneller, beter en persoonlijker georganiseerd kan worden.

Afgelopen winter beschikte VZA International, partner van Mondial Assistance namelijk over een servicepunt in Oostenrijk, met artsen, verpleegkundigen, chauffeurs en ambulances die allemaal volgens de Nederlandse standaard waren ingericht.

Top 5 Wintersportbestemmingen:

 1. Oostenrijk
 2. Frankrijk
 3. Duitsland
 4. Zwitserland
 5. Tsjechië

Top 5 Wintersportmeldingen:

 1. Oostenrijk
 2. Frankrijk
 3. Zwitserland
 4. Duitsland
 5. Italië

Top 5 Wintersportletsels:

 1. Onderbeen
 2. Knie
 3. Onderarm en elleboog
 4. Rug
 5. Dijbeen
Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.