Ski-ongeval, hoe moet je handelen?
Wie op wintersportvakantie gaat kan er vroeg of laat mee te maken krijgen: een ski-ongeval. Een scenario waar je uiteraard liever niet aan denkt. Toch is het goed om te weten wat je moet en kunt doen, maar ook hoe kan je een ongeval op de piste voorkomen.
Daarnaast is het goed om even stil te staan bij de kosten van een ongeval tijdens wintersport. Zorgverzekeraars vergoeden niet altijd de kosten van het vervoer per ‘banaan’ of helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Hier een aantal aandachtspunten waar je aan moet denken mocht je zelf een ongeval hebben of er getuige van zijn:
- Stel de plek van het ongeval veilig: Ski’s, stokken of snowboard op ca. 5 meter afstand van de plek als kruis in de sneeuw steken.
- Indien noodzakelijk en/of mogelijk: breng de gewonde naar een veilige plek.
- Behoed het slachtoffer voor onderkoeling: leg iets onder het slachtoffer en/of dek de persoon toe
- Zorg voor een stabiele en aangename ligging.
- Stel het slachtoffer gerust en observeer de persoon goed.
- Alarmeer zo snel mogelijk de reddingsdienst met mobiele telefoon of bij de eerstvolgende mogelijkheid (lift, restaurant, hut).
- Laat het slachtoffer nooit alleen achter!
De meest voorkomende blessures bij wintersporters zijn:
- Gebroken polsen.
- Letsel aan knieën en enkels (verstuikingen en breuken).
- Sleutelbeenbreuken.
- Gebroken armen en ribben.
Tien belangrijkste pisteregels
Veel ski-ongevallen ontstaan door verkeerd skigedrag. Bijvoorbeeld door roekeloos de helling af racen, zonder rekening te houden met andere skiërs. De internationale Skifederatie (FIS) heeft al in 1967 tien belangrijke ski-verkeersregels opgesteld. Als skiër, snowboarder of langlaufer moet je ze kennen en je er ook aan houden. Overtreding van de pisteregels kan tot strafrechtelijke vervolging tot gevolg hebben.
De pisteregels hebben een belangrijke functie, ze kunnen er voor zorgen dat ongelukken voorkomen worden. Leer ze daarom uit je hoofd:
- Houd rekening met anderen – Zorg dat je anderen niet in gevaar brengt of schade toebrengt.
- Beheers je snelheid – Stem je snelheid en skistijl af op je eigen capaciteiten, de drukte op de piste, de staat van de piste en het weer.
- Kies een veilig spoor – Nader je een andere wintersporter van achteren? Kies dan een spoor waarmee je de ander niet belemmert of in gevaar brengt.
- Haal voorzichtig in – Inhalen mag aan alle kanten, als je maar voldoende afstand houdt. Je mag degene die je inhaalt niet in zijn of haar bewegingen belemmeren.
- Kijk uit bij oversteken en invoegen – Wil je op de piste (terug-)komen of een piste kruisen? Dan mag je anderen of jezelf niet in gevaar brengen.
- Sta niet zomaar stil – Val je, of stop je met een afdaling? Maak dan zo snel mogelijk de weg vrij en ga naar de kant. Zeker wanneer de piste smal of onoverzichtelijk is.
- Klim en loop altijd langs de kant van de piste – Als klimmende wintersporter mag je alleen de zijkant van de piste gebruiken. Hetzelfde geldt als je te voet afdaalt.
- Houd je aan de verkeersborden – Je moet je houden aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens.
- Verleen hulp bij ongelukken – Bij ongelukken ben je verplicht te helpen.
- Neem altijd je legitimatiebewijs mee – Bij een ongeval moet je je kunnen legitimeren. Het maakt niet uit of je getuige of betrokkene bent bij een ongeval.
Veiligheidstips op de piste
Naast de officiële FIS-regels zijn er ook nog een aantal veiligheidstips specifiek voor skiërs:
- Ken je grenzen. Schat je eigen capaciteiten zo goed mogelijk in.
- Ski op pistes die passen bij jouw niveau.
- Ski nooit alleen en blijf bij voorkeur op de piste.
- Neem als beginnende skiër altijd les. Oefen daarbij je bochten en stoptechnieken op makkelijke hellingen.
- Stop of klim alleen aan de zijkant van de piste. Sta altijd met je gezicht bergopwaarts, zodat je andere pistegebruikers aan ziet komen.
- Maak je bochten zo regelmatig mogelijk. Zo kunnen de mensen achter je goed inschatten wanneer je een bocht gaat maken.
- Zorg ervoor dat je alles om je heen goed hoort. Ski dus niet met harde muziek op.
- Stop op tijd, liefst nog voordat je echt moe bent. Heb je het koud, ga naar binnen.
- Probeer nieuwe, spannende dingen bij voorkeur onder begeleiding van een instructeur. Doe dit als je fit bent en dus niet aan het eind van de dag.
Medische kosten bij een ongeval
In een aantal Oostenrijkse regio’s is een maatregel van toepassing die bepaalt dat ambulances pas hulp mogen bieden indien men op voorhand de transportkosten betaalt. Het is daarom van groot belang dat je altijd een reisverzekering met wintersportdekking en medisch kosten afsluit. Je bent dan verzekerd voor de kosten die gemaakt worden om je van de piste te halen.
Meer informatie over voordelige wintersportreisverzekeringen, lees je hier: www.reisverzekeringkorting.nl/goedkoopste-wintersport-reisverzekering