Medicijnen mee op vakantie? Pas op voor strenge regels in het buitenland!
Veel vakantielanden kennen strenge drugswetten. Degene die in het bezit is van drugs of in drugs handelt, loopt in sommige landen, zoals Thailand, een groot risico. Wat veel toeristen namelijk niet weten is dat ook geneesmiddelen als drugs beschouwd kunnen worden.
Medicijnen voor bestaande aandoeningen worden niet zomaar door een reisverzekering vergoedt, je zult voldoende medicijnen moeten meenemen voor de duur van je vakantie. In dit artikel lees je een aantal tips en wetenswaardigheden voor toeristen en reizigers die medicijnen meenemen naar het buitenland.
Geneesmiddelen en Opiumwet
Ga je op vakantie en ben je van plan medicijnen mee te nemen? In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden daarvan staan zeer forse straffen. Wanneer jij (of je kind) gebruiker bent van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, dan kan je deze medicijnen niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt zelfs al voor sommige slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers, ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis.
Toestemming ambassade of consulaat
Voor landen buiten Europa of buiten het Schengengebied heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland om bepaalde voorgeschreven medicijnen mee te nemen. Om deze toestemming te verkrijgen heb je in ieder geval een ondertekende verklaring van je arts nodig. De verklaring van de arts moet in het Engels worden opgesteld en gelegaliseerd worden door het CIBG (de uitvoerorganisatie van het ministerie van VWS).
Op reis
Het is verstandig wanneer je op reis gaat jouw geneesmiddelen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek. Daardoor wordt het duidelijk dat je het geneesmiddel niet als genotmiddel gebruikt. In geval van twijfel kan je beste jouw apotheek vragen of een geneesmiddel een opiaat is. Je kunt ook bij jouw apotheek een medicijnenpaspoort aanvragen.
Europees Medisch Paspoort
Voor vakantiebestemmingen buiten Europa is het aan te raden een medisch paspoort aan te vragen bij de apotheek. Hierin staat in het Engels beschreven welke medicijnen je gebruikt, waarvoor en de hoeveelheid. Een arts ter plekke heeft op deze manier een duidelijk inzicht in jouw medische situatie. Voorts geeft dit document een totaaloverzicht van de medicijnen die je gebruikt. Het is praktisch dit bij je te hebben in geval van verlies van medicijnen of wanneer je een arts in het buitenland raadpleegt. Let op, een medicijnenpaspoort geldt niet als toestemmingsverklaring.
Werking medicijnen buitenland
In sommige gevallen kunnen medicijnen in het buitenland een andere werking hebben door bijvoorbeeld het temperatuurverschil. Zo kunnen medicijnen ook minder lang houdbaar zijn op zonnige bestemmingen. Informeer bij je arts naar de werking van jouw medicijnen in het betreffende vakantieland.
Reisverzekering en medicijnen
Ook voor medicijnen buiten het Schengengebied gaat reisverzekeraar Mondial Assistance er van uit dat je voldoende meeneemt voor de duur van je vakantie. Wanneer je medicijnen in het buitenland nodig hebt voor een al bestaande aandoening worden deze niet vergoed, tenzij de medicatie verloren is gegaan door een onvoorziene gebeurtenis.
Alarmcentrale Mondial Assistance
Mochten er in het buitenland problemen ontstaan, dan kun je altijd contact opnemen met de alarmcentrale van Mondial Assistance (mits je een reisverzekering bij Mondial Assistance hebt afgesloten). De hulpverleners van de alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij een ziekenhuisopname, maar ook als je de bijsluiter van een medicijn niet kunt lezen omdat je de taal niet beheerst.