Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Medicijnen mee op vakantie? Pas op voor strenge regels in het buitenland!

Veel vakantielanden kennen strenge drugswetten. Degene die in het bezit is van drugs of in drugs handelt, loopt in sommige landen, zoals Thailand, een groot risico. Wat veel toeristen namelijk niet weten is dat ook geneesmiddelen als drugs beschouwd kunnen worden.

Medicijnen voor bestaande aandoeningen worden niet zomaar door een reisverzekering vergoedt, je zult voldoende medicijnen moeten meenemen voor de duur van je vakantie. In dit artikel lees je een aantal tips en wetenswaardigheden voor toeristen en reizigers die medicijnen meenemen naar het buitenland.

Geneesmiddelen en Opiumwet

Ga je op vakantie en ben je van plan medicijnen mee te nemen? In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten streng verboden. Op het overtreden daarvan staan zeer forse straffen. Wanneer jij (of je kind) gebruiker bent van geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen, dan kan je deze medicijnen niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt zelfs al voor sommige slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers, ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis.

Toestemming ambassade of consulaat

Voor landen buiten Europa of buiten het Schengengebied heb je toestemming nodig van de ambassade of het consulaat van het betreffende land in Nederland om bepaalde voorgeschreven medicijnen mee te nemen. Om deze toestemming te verkrijgen heb je in ieder geval een ondertekende verklaring van je arts nodig. De verklaring van de arts moet in het Engels worden opgesteld en gelegaliseerd worden door het CIBG (de uitvoerorganisatie van het ministerie van VWS).

Op reis

Het is verstandig wanneer je op reis gaat jouw geneesmiddelen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek. Daardoor wordt het duidelijk dat je het geneesmiddel niet als genotmiddel gebruikt. In geval van twijfel kan je beste jouw apotheek vragen of een geneesmiddel een opiaat is. Je kunt ook bij jouw apotheek een medicijnenpaspoort aanvragen.

Europees Medisch Paspoort

Voor vakantiebestemmingen buiten Europa is het aan te raden een medisch paspoort aan te vragen bij de apotheek. Hierin staat in het Engels beschreven welke medicijnen je gebruikt, waarvoor en de hoeveelheid. Een arts ter plekke heeft op deze manier een duidelijk inzicht in jouw medische situatie. Voorts geeft dit document een totaaloverzicht van de medicijnen die je gebruikt. Het is praktisch dit bij je te hebben in geval van verlies van medicijnen of wanneer je een arts in het buitenland raadpleegt. Let op, een medicijnenpaspoort geldt niet als toestemmingsverklaring.

Werking medicijnen buitenland

In sommige gevallen kunnen medicijnen in het buitenland een andere werking hebben door bijvoorbeeld het temperatuurverschil. Zo kunnen medicijnen ook minder lang houdbaar zijn op zonnige bestemmingen. Informeer bij je arts naar de werking van jouw medicijnen in het betreffende vakantieland.

Reisverzekering en medicijnen

Ook voor medicijnen buiten het Schengengebied gaat reisverzekeraar Mondial Assistance er van uit dat je voldoende meeneemt voor de duur van je vakantie. Wanneer je medicijnen in het buitenland nodig hebt voor een al bestaande aandoening worden deze niet vergoed, tenzij de medicatie verloren is gegaan door een onvoorziene gebeurtenis.

Alarmcentrale Mondial Assistance

Mochten er in het buitenland problemen ontstaan, dan kun je altijd contact opnemen met de alarmcentrale van Mondial Assistance (mits je een reisverzekering bij Mondial Assistance hebt afgesloten). De hulpverleners van de alarmcentrale zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij een ziekenhuisopname, maar ook als je de bijsluiter van een medicijn niet kunt lezen omdat je de taal niet beheerst.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.