Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Reisverzekering: Ben ik verzekerd als ik een brommer, motorbike of scooter huur?

Ben ik verzekerd als ik een brommer, motorbike of scooter huur?
Ben ik verzekerd als ik een brommer, motorbike of scooter huur?

Je gaat naar het buitenland op vakantie, bijvoorbeeld naar Thailand en je wilt een scooter huren. Hoe zit het dan met de verzekering en wat dekt jouw reisverzekering? Dat gaan wij je uitleggen.

Op bijna iedere straathoek in de toeristische steden, kan je een brommer, scooter of motorfiets huren. Omdat het ook nog eens erg goedkoop is doen veel toeristen dat dan ook. Je kunt in Thailand al een scooter huren voor omgerekend 5 euro per dag. Naar een geldig (internationaal) rijbewijs wordt meestal niet eens gevraagd. Een paspoort tonen is vaak al genoeg. Omdat de meeste scooters en motorbikes rond de 100 cc zijn, heb je wel degelijk een motorrijbewijs nodig. Bij controle of een ongeval wordt ook gevraagd naar een geldig internationaal rijbewijs. Deze kan je voor de vakantie kopen bij de ANWB.

Let op: In het buitenland is het ook een ernstige overtreding wanneer je motorbike of scooter huurt zonder dat je geldig rijbewijs hebt voor een dergelijk voertuig. Bij een ongeval met schade en/of gewonden ben je dan de klos.

Risico’s van rijden met gehuurde scooter

Veel vakantiegangers zijn zich niet bewust van de extra risico’s van verkeersdeelname in het buitenland. Wij noemen er een aantal:

 • Soms rijdt men links in plaatst van rechts zoals bij ons in Nederland.
 • De verkeersregels zijn vaak onduidelijk.
 • Men rijdt soms roekeloos, te snel en niet zelden onder invloed van drank of drugs.
 • Je krijgt te maken met andere regels, wetten en soms ook met een corrupte politie.
 • Loslopen straathonden zijn vaak de oorzaak van valpartijen met een scooter.
 • De verzekering van een gehuurde scooter in minimaal.

Wat dekt je reisverzekering?

Een reisverzekering dekt NOOIT de schade aan voertuigen. Niet van je gehuurde motor of brommer maar ook niet van schade aan derden. Eventuele medische kosten ten gevolge van een ongeval zijn wel gedekt (mits je medische kosten apart hebt meeverzekerd op je reisverzekering).

Denk er wel aan dat als jij je niet aan de wet hebt gehouden, bijvoorbeeld geen geldig rijbewijs, geen helm gedragen hebt, alcohol hebt gebruikt, de reisverzekeraar een uitkering kan weigeren en/of achteraf de schade op jou kan verhalen.

Huurscooters zijn zelden all-risk verzekerd alle schade die je veroorzaakt zal je dus zelf moeten betalen, zelfs als het jouw schuld niet is.

Tips voor het huren van een scooter of motorbike in het buitenland

Hierbij nog een aantal nuttige tips:

 • Huur alleen van een gerenommeerd verhuurbedrijf. In het hotel kan men meestal wel een goede zaak aanbevelen.
 • Huur geen motorbike/scooter als je niet een geldig motorrijbewijs bezit. Koop voor je vertrek naar het buitenland (buiten Europa) een Internationaal rijbewijs bij de ANWB.
 • Geef nooit jouw paspoort of rijbewijs als onderpand aan de verhuurder.
 • Eis een degelijk in het Engels opgestelde verhuurovereenkomst. Alvorens te tekenen, controleer de tekst en ken je verantwoordelijkheden als het gaat om de verzekering van het voertuig.
 • Controleer je huurscooter, voor dat je het huurcontract tekent, op schade. Maak foto’s van bestaande beschadigingen en zorg dat de schade vermeld wordt op het huurcontract.
 • Eis de originele papieren van het vervoermiddel, neem geen genoegen met kopietjes, en bewaar die papieren bij je andere waardepapieren. Niet bij de brommer laten, natuurlijk!
 • Parkeer de scooter altijd en zeker ’s nachts op een veilige plek, bijvoorbeeld de garage van het hotel. Als dat niet kan, koop een extra slot (wielslot), waarvan een eventuele dief geen sleutel heeft.
 • Bel bij een ongeval direct de politie en bij voorkeur de toeristenpolitie.
 • Draag ALTIJD een helm.
 • Wees voorzichtig met de rem van je voorwiel. Vrijwel alle valpartijen hebben te maken met schrikreactie waarbij men de voorrem van de scooter gebruikt. Het wiel blokkeert en je gaat onderuit.

Vragen?

Heb je een vraag over je reisverzekering bij het huren van een scooter? Neem dan contact met ons op. Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel ons: telefoon 055 540 04 09 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen).

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.