Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Vaccinaties tegen infectieziekten

De kans op infectieziekten is in het buitenland groter dan in Nederland. Dit komt onder andere door de slechtere hygiënische omstandigheden en omdat je tijdens je vakantie vaak een ander voedingspatroon hebt. Er is tevens een kans dat de plaatselijke bevolking bepaalde ziekten bij zich kunnen dragen. Door middel van vaccinaties is het mogelijk om je te beschermen tegen een groot aantal ziekten. Bij een aantal reisverzekeringen van Mondial Assistance krijg je zelfs een gratis inentingsadvies.

Vaccinatieadvies op basis van richtlijnen LCR
Inentingen zijn over het algemeen niet verplicht en je bent dus zelf verantwoordelijk om op tijd je vaccinaties te halen. Welke vaccinaties je nodig hebt hangt af van je reisbestemming, persoonlijke gezondheid en reis- en verblijfsomstandigheden. Het vaccinatieadvies dat je krijgt is gebaseerd op de richtlijnen van het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigeradvisering). De omstandigheden in de wereld kunnen snel veranderen, dus ook de adviezen veranderen regelmatig.

Niet alleen voor verre bestemmingen
Inentingen zijn niet alleen verstandig wanneer je een verre reisbestemming hebt, infectieziekten kun je ook dichter bij huis oplopen. Rond de Middellandse Zee heb je de kans om besmettelijke geelzucht of difterie op te lopen. Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen onder niveau zijn kan je Hepatitis A oplopen. Dat is mogelijk in landen als Bulgarije, Egypte, Jordanië, Kroatië, Roemenie, Rusland, Tunesië en Turkije.

Ziekten en vaccinaties
Welke vaccins je nodigt hebt is afhankelijk van je reisdoel, eerdere vaccinaties en medische voorgeschiedenis.

Bij een korte reis (afhankelijk van de reisbestemming) zonder bijzondere omstandigheden worden de volgende vaccinaties aanbevolen:

  • DTP
  • Hepatitis A
  • Gele koorts
  • Buiktyfus

Bij reizen langer dan 6 tot 12 weken of een reis waar bijzondere omstandigheden voorkomen:

  • Hepatitis B
  • Tuberculose
  • Meningitis
  • Rabiës
  • Japanse encefalitis
  • Tekenencefalitis

Ernstige gevolgen door beet malariamug
Malaria komt veelal voor in tropische landen. De ziekte wordt veroorzaakt door parasieten in het bloed. Je wordt besmet met malaria door de beet van een malariamug. De malariamug steekt alleen ’s avonds en ’s nachts.
Malaria is er in verschillen gradaties. De ernstigste vorm is de tropische malaria, die bij reizigers als gevolg van complicaties binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling van de tropische malaria is alleen mogelijk als je er tijdig voor behandeld wordt. Andere vormen van malaria zijn minder kwaadaardig. De verschijnselen zijn weliswaar hetzelfde, maar er treden geen ernstige complicaties op.
Helaas is er, ondanks veelvuldig onderzoek, nog steeds geen effectief vaccin tegen malaria. Het ontwikkelen van een dergelijk vaccin blijkt moeilijker dan verwacht. Het enige wat je kunt doen om malaria te voorkomen is antimalariamiddelen slikken en gebruik maken van een klamboe. Welke middelen en de hoeveelheden hangen sterk af van je reisbestemming, het seizoen en eventueel je persoonlijke gezondheid.

Dengue eveneens gevaarlijk
Dengue is een virusinfectie welke wordt overgedragen door een mug en komt alleen in tropische gebieden voor. De infectie bestaat in twee verschillende vormen, waarvan er één ernstig tot dodelijk is. Helaas is dengue ook één van de ziekten waar nog geen vaccin beschikbaar voor is.
Het verschil met de malariamug, is dat de dengue-mug voornamelijk overdag steekt. Dengue-muggen broeden op plaatsen met stilstaand water, vermijd dus altijd stilstaand water. Draag verder bedekkende kleding en gebruik het insectwerende middel DEET.

Advies en inentingen
Informeer bijtijds welke inentingen je nodig hebt voor jouw reisbestemming. Bij een Doorlopende (Zaken)Reisverzekering of Globetrotter Reisverzekering kan je gratis gebruik maken van het inentingsadvies van Mondial Assistance. Dit is zowel online als telefonisch mogelijk. De ervaren artsen en verpleegkundigen van de Mondial Assistance Alarmcentrale verstrekken het advies. Je krijgt een persoonlijk advies over welke vaccinaties voor jou van belang zijn.

Kosten van de inentingen

Verschillende instellingen, zoals de GGD en de Travel Health Clinic, geven de inentingen. In sommige gevallen kun je ook bij je huisarts of ziekenhuis terecht. De prijzen van de vaccinaties kunnen per instelling sterk verschillen. Bij de GGD in Den Haag betaal je bijvoorbeeld € 35,- voor een inenting tegen Hepatitis A, bij KLM Travel Clinic kost dezelfde inenting € 54,50. Het is dus zeker de moeite waard om de prijzen te vergelijken van de verschillende instanties.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.