Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Bagagedekking reisverzekering: Wat krijg ik als vergoeding?

Bagagedekking reisverzekering: Wat krijg ik als vergoeding?

Bij de kortlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance is ook reisbagage meeverzekerd. Het gaat daarbij om verlies/diefstal van kostbaarheden, voorwerpen of reisdocumenten, voor een maximaal bedrag van € 4.000,-. Bij de doorlopende reisverzekering kan je zelf kiezen of en welke bagagedekking je wilt meeverzekeren.

Mocht je in je vakantie of tijdens je reis te maken krijgen met diefstal of schade aan je bagage, dan kan je een claim indienen. Als de schade onder de dekking van de verzekeringsvoorwaarden valt, dan ontvang je een vergoeding. Om de vergoeding te bepalen, maakt Allianz Global Assistance gebruik van een afschrijvingslijst.

Wat is afschrijving en waarom van belang?

Als je nieuwe goederen koopt, dan worden deze na verloop van tijd minder waard. Dit heet afschrijving. Dat spullen minder waard worden komt bijvoorbeeld door gebruik, of omdat er nieuwe modellen van dat product op de markt komen. Een goed voorbeeld hiervan zijn mobiele telefoons en elektronische apparatuur. Deze producten worden dan ook sneller minder waard.

Afschrijvingslijst reisbagage

Om inzichtelijk te maken in hoeveel jaar een product wordt afgeschreven, hanteert Allianz Global Assistance een afschrijvingslijst. In deze lijst kan je aflezen hoeveel procent en in welke periode een artikel wordt afgeschreven. De afschrijvingslijst is ingedeeld in categorieën en kan je hier inzien: Afschrijvingslijst reisbagage »

Nieuwwaarde en dagwaarde

De nieuwwaarde is het bedrag wat je nodig hebt om het artikel opnieuw te kunnen kopen. Dat kan een ander bedrag zijn dan waarvoor je het artikel ooit hebt gekocht. Als je bijvoorbeeld een kapotte zonnebril claimt die je vorig jaar gekocht hebt voor € 150, maar nu te koop is voor € 120, dan gaat Allianz Global Assistance uit van € 120 nieuwwaarde.

De dagwaarde is de waarde die het artikel op het moment van schade heeft. Dit is de nieuwwaarde minus de afschrijving. Om de afschrijving te bepalen, wordt er gebruikt gemaak van de afschrijvingslijst. Deze lijst laat zien in hoeveel procent of in hoeveel jaar (in gelijke bedragen) een artikel door Allianz Global assistance wordt afgeschreven.

Hoe wordt de vergoeding vastgesteld?

Om de vergoeding voor een product te bepalen, wordt eerst de huidige nieuwwaarde vastgesteld. Vervolgens wordt op de afschrijvingslijst gekeken wat het afschrijvingsbedrag is. Het bedrag wat overblijft krijg je vergoed.

  • Voorbeeld 1: Tijdens een reis verlies je een bril van € 150. Je hebt deze bril twee jaar geleden gekocht. Een bril wordt afgeschreven in vijf jaar. Dat betekent dat de bril elk jaar € 30 (€ 150 gedeeld door 5) minder waard wordt. Na twee jaar is deze bril dus 2 x € 30 = € 60,- minder waard geworden. Een gelijkwaardige nieuwe bril kost nu € 130. Dat bedrag minus de afschrijving van € 60 = € 70,- Dat bedrag is dan de vergoeding voor jouw schade.
  • Voorbeeld 2: Tijdens een reis verlies je een gouden ketting van € 500. Je hebt deze ketting drie jaar geleden gekocht. De afschrijving voor sieraden na het eerste jaar bedraagt 10%. In dat geval krijg je € 500 minus € 75,- (10% afschrijving) = € 425,-

Tip: meld schade online

Heb je tijdens je reis te maken gehad met een schade? Dan kan je jouw schadeclaim het beste online melden. Wij adviseren je om direct alle bewijsstukken mee te sturen, zoals getuigenverklaringen, bewijs aangifte bij de locale politie en eventuele foto’s, maar ook de originele aankoopnota. Allianz Global Assistance kan dan sneller vaststellen wat de uiteindelijke vergoeding bedraagt.

Vragen?

Heb je vragen over het afsluiten van een reis- en annuleringsverzekering? Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel ons, telefoon: 055 – 540 04 09 (van 09.00 – 12.00 uur op werkdagen).

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.