Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Reisdocumenten voor EU-burgers in de Schengenzone

Reisdocumenten voor EU-burgers in de SchengenzoneAls je een EU-burger bent, hoeft je jouw identiteitskaart of paspoort niet te laten zien als je van het ene naar het andere Schengenland reist. Alleen de grenscontroles zijn afgeschaft binnen de Schengenzone. Het blijft dus raadzaam om altijd een identiteitsbewijs mee te nemen, zodat je indien nodig kan bewijzen wie je bent (als de politie je dat vraagt, als je het vliegtuig neemt enz.). Elk Schengenland mag immers nationale regels vaststellen die iedereen verplichten om op zijn grondgebied altijd een identiteitsbewijs op zak te hebben.

Een rijbewijs, bankkaart of iets dergelijks wordt niet aanvaard als geldig reisdocument of identiteitsbewijs.

Volgens de Schengenregels mag een lidstaat opnieuw tijdelijke grenscontroles uitvoeren in uitzonderlijke omstandigheden, wanneer de openbare orde of de nationale veiligheid in gevaar is. Zorg dat je een identiteitsbewijs of een paspoort bij je hebt als je naar deze landen reist. Ook onder normale omstandigheden kan gevraagd worden om je identiteitsbewijs of paspoort te laten zien.

Schengenzone

  • De volgende landen maken deel uit van de Schengenzone: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
  • De volgende EU-landen maken geen deel uit van de Schengenzone: Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Ierland, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk.

Bij reizen van of naar een niet-Schengenland moet je een geldig identiteitsbewijs of paspoort laten zien. Als je naar een van die landen wilt reizen, moet je tijdig nakijken welke documenten je precies nodig hebt.

Bron: europa.eu

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.