Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Op reis? Controleer de geldigheid van je paspoort!

Op reis? Controleer de geldigheid van je paspoort!

Op reis? Controleer de geldigheid van je paspoort!

Ga je op reis naar het buitenland? Controleer dan niet alleen of je een reisverzekering hebt, maar ook altijd de geldigheid van je paspoort. Voor veel landen buiten Europa dient een paspoort nog minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland geldig te zijn.

Wil je weten tot wanneer jouw paspoort of identiteitskaart geldig is? De datum staat op je reisdocument onder ‘geldig tot’.

Resterende geldigheidsduur paspoort te kort?

Wat veel reizigers niet weten is dat een aantal vakantielanden ook eisen stellen aan de resterende geldigheidsduur van je paspoort. Voldoet je reisdocument daar niet aan, dan kom je het land niet binnen!  Zo moet het paspoort dat je gebruikt voor je vakantie naar Turkije, tenminste 150 dagen geldig zijn vanaf de dag dat je aankomt in Turkije.

In een aantal landen buiten de EU moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst of vertrek. Dat geldt voor landen zoals China, Cuba, India en de Malediven. Andere landen zijn nog strenger en eisen dat bij vertrek je paspoort nog minimaal zes maanden geldig is. Voorbeelden hiervan zijn de Dominicaanse Republiek, Egypte, Kenia en Thailand.

Wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan, informeer dan naar de regels voor de geldigheidsduur van je paspoort voor het land waar je naar toe reist.

Denk er ook aan dat kinderen die naar het buitenland reizen, ongeacht de leeftijd, in het bezit moeten zijn van een eigen paspoort (of identiteitsbewijs).

Visumplicht

Het Nederlandse paspoort is geldig voor alle landen van de wereld. Er zijn echter veel landen die ook een visum eisen om te kunnen worden toegelaten. Reis je buiten de EU, informeer dan of er een visumplicht geldt voor het land van je bestemming.

Hoe lang is een paspoort of Nederlandse identiteitskaart geldig?

Voor personen vanaf 18 jaar is sinds 9 maart 2014 het paspoort of de Nederlandse identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor personen jonger dan 18 jaar blijft een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Personen vanaf 18 jaar hoeven dus maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort aan te vragen. Voor kinderen onder de 18 jaar moet je eens per 5 jaar een nieuw paspoort moeten aanvragen.

Paspoort vernieuwen in het buitenland

Woon je in het buitenland? Dan is het belangrijk op tijd een nieuw paspoort aan te vragen. Bedenk ruim van te voren wanneer je het paspoort zo voordelig mogelijk kunt vernieuwen. Bijvoorbeeld tijdens een vakantie in Nederland of in de hoofdstad van het eigen of ander land.

Meer over het paspoort en/of identiteitskaart lees je op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identiteitskaart Je kan ook navraag doen bij de Gemeente in je woonplaats.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.