Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Autohuur in de Europese Unie: Wat zijn je rechten plichten?

Allianz Travel Risk Insurance

Allianz Travel Risk Insurance
Allianz Autohuur Verzekering

Bereken hoeveel jij bespaart met de huurauto verzekering van Allianz.

  Wereldwijd verzekerd (ook in Nederland).

  Voor huurauto of huurcamper.

  Eigen risico én borg verzekerd tot max. € 6.000,-

  Scherpe premie: goedkoper dan afkopen bij verhuurbedrijf

Nu met 10% korting op de premie!

Wie binnen de Europese Unie naar andere landen reist wil misschien een auto huren. Een huurauto is gemakkelijk en ideaal om de omgeving te verkennen. Lees onze tips voor het veilig huren van een auto in de EU.

Er gelden geen bijzondere EU-regels voor het huren van een auto. Wanneer je in een ander EU-land een auto huurt, heb je wel de gebruikelijke rechten die iedere consument heeft, zoals:

  • Recht op duidelijke informatie.
  • Recht op een eerlijk contract.
  • Toegang tot alternatieve geschillenbeslechting bij een meningsverschil met een autoverhuurder.
Autohuur in de Europese Unie: Wat zijn je rechten plichten?

Wanneer je een auto huurt, moet je onderscheid maken tussen autoverhuurbedrijven en bemiddelaars of tussenpersonen. De bemiddelaars leveren je zelf geen huurauto, maar boeken in jouw naam bij het verhuurbedrijf. Bij een geschil is het verhuurbedrijf verantwoordelijk voor de nakoming van het contract, tenzij het contract anders bepaalt.

Beperkt recht op annulering

Huurt je online, telefonisch of via e-mail een auto in de EU, dan heb je niet automatisch het recht om jouw boeking te annuleren en je geld terug te krijgen. Dit kan eventueel wel op grond van de voorwaarden van het verhuurbedrijf. De EU-regels voor een bedenktijd van 14 dagen gelden niet voor autohuur.

Gelijke behandeling

Autoverhuurders mogen in elk EU-land andere eigen prijzen en voorwaarden vaststellen op basis van hun kosten en andere factoren. Maar de EU-regels staan niet toe onderscheid te maken op basis van jouw nationaliteit of het land waar je woont, ongeacht of je online of bij het verhuurbedrijf zelf reserveert.

Voorbeeld

Elise wil een auto huren in Ierland. Op de website van het verhuurbedrijf staat dat de prijs 70 euro is. Maar toen Elise het bedrijf vertelde dat ze in Nederland woonde, schoot de prijs omhoog naar 140 euro. Volgens het bedrijf was dat omdat ze geen Ierse was. Elise vond dat niet eerlijk en nam contact op met het Europees consumentencentrum, dat het autoverhuurbedrijf ervan wist te overtuigen hun beleid aan de Europese regels aan te passen.

Let goed op de voorwaarden voor je boekt!

Zorg dat je de algemene voorwaarden begrijpt voor je en auto huurt. Kijk vooral naar de verzekering. Elke autoverhuurder moet een verzekering bieden tegen wettelijke of burgerlijke aansprakelijkheid die geldig is in alle EU-landen. Deze verzekering moet zijn inbegrepen in de prijs. Daarnaast kan je vrijwillig nog andere verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld een inzittendenverzekering of een verzekering tegen voertuigschade, diefstal/inbraak, vandalisme en/of voor juridische bijstand. Zorg dat je weet voor welke schade je verzekerd bent. Dit wordt doorgaans in de contractvoorwaarden vermeld.

Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz Global Assistance

Overweeg ook om een Eigen Risico Verzekering Autohuur van Allianz Global Assistance af te sluiten. Bij deze verzekering zijn zowel het eigen risico als borg van de huurauto of camper verzekerd. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan en geniet je dus altijd van een onbezorgde (auto)reis, in binnen- en buitenland.

Een auto huren en autorijden in een ander EU-land

Wil je met de huurauto ook naar andere landen dan waar je de auto huurt, dan moet je het verhuurbedrijf daarvan op de hoogte stellen bij de reservering. De verhuurder moet er dan voor zorgen dat je de juiste papieren en verzekering hebt en dat je ook in die andere landen beroep op een pechhulp kan doen.

Woont je in de EU en huur je een auto buiten de EU, bijvoorbeeld in Zwitserland, dan gelden er speciale regels als je er in de EU mee rijdt.

Ben je van plan om met jouw huurauto zowel in de EU als daarbuiten te rijden, bijvoorbeeld wanneer je van Zwitserland naar Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië rijdt, dan moet je dit van tevoren aan het verhuurbedrijf melden. Zij kunnen je dan een in de EU ingeschreven auto meegeven om zo aan de EU-douaneregels te voldoen. De meeste autoverhuurders in Zwitserland geven inwoners van de EU daarom een huurauto met een EU-kentekenplaat, maar informeer voor de zekerheid bij jouw autoverhuurbedrijf.

Het verhuurbedrijf moet er ook voor zorgen dat de auto aan de douane- en verkeerswetgeving van het land van bestemming voldoet. Zo zijn in tal van landen winterbanden verplicht gedurende bepaalde maanden van het jaar.

Lees ook de verkeersveiligheidsinformatie als je met de auto in een ander land rijdt.

Rijbewijs: erkenning en geldigheid

Ben je van plan een auto in een ander EU-land te huren en te besturen, ga dan na of jouw rijbewijs daar geldig is.

Bron: Europa.eu

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.