Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Vragen over het Zika-virus en je reis- en annuleringsverzekering

Het Zika-virus en je reis- en annuleringsverzekering

Het Zika-virus en je reis- en annuleringsverzekering

In verschillende landen in Midden- en Zuid Amerika heerst op dit moment het Zika- virus. Het zikavirus kan zikakoorts veroorzaken. Het virus wordt verspreid door zogenaamde Aedes-muggen.

De ziekte verloopt meestal vrij mild. Er is geen behandeling mogelijk. De symptomen gaan vanzelf over. Er zijn aanwijzingen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Driekwart van de geïnfecteerden merkt niets van de besmetting. Anderen krijgen griepachtige verschijnselen, met lichte koorts, hoofd- en spierpijn en soms huiduitslag en ontstoken ogen. De klachten gaan meestal na een paar dagen tot een week vanzelf weer over.

Zika-virus mogelijk gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Wanneer een zwangere vrouw het virus oploopt, bestaat het risico op geboorteafwijkingen bij de baby. Het RIVM adviseert zwangere vrouwen om met een arts te overleggen als ze naar zikagebied willen reizen. Voor anderen is het ziekterisico door zika niet wezenlijk verhoogd. In Zuid-Amerika konden reizigers altijd al ernstiger infecties oplopen die door muggen worden overgebracht, zoals malaria, knokkelkoorts (dengue) en chikungunya. Zika is daarmee vergeleken mild.

Op reis naar een Zika-gebied?

Reis je binnenkort zelf naar een gebied waar het Zika-virus voorkomt? Dan heb je wellicht vragen over de reis. In dit bericht zet Allianz Global Assistance de meest gestelde vragen op een rij.

Ik heb een reis geboekt naar een gebied waar het Zika-virus voorkomt. Kan ik mijn reis annuleren?
Het annuleren van een vakantie naar een gebied waar het Zika virus heerst, is niet standaard gedekt op de annuleringsverzekering. Reis je binnenkort naar een gebied waar het Zika virus voorkomt en wil je liever niet gaan? Dan kun je contact opnemen met de reisorganisatie waar je de reis hebt geboekt. In overleg kan besloten worden om de reis om te boeken. Veel luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hebben aangeven coulant te zijn als je je reis vanwege het Zika virus wilt annuleren.

Dekt de reisverzekering de medische kosten in het buitenland als er iets met mij gebeurt vanwege het Zika-virus?
Als er op reis iets met je gebeurt, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met de alarmcentrale. Deze kan je snel helpen en eventueel zorgen voor repatriëring. Als je de dekking Medische kosten hebt afgesloten, dan worden de noodzakelijk medische kosten vergoed.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik vanwege het Zika-virus langer op mijn vakantiebestemming moet blijven?
Ja. De reisverzekering blijft gedurende die periode geldig.

Worden de extra reisdagen vergoed als ik vanwege het Zika-virus langer op mijn vakantiebestemming moet blijven?
Ja. Als je langer op je vakantiebestemming moet blijven omdat je niet terug kan reizen, dan vergoeden wij de extra verblijfsdagen.

Wat gebeurt er als ik vanwege het Zika-virus mijn reis moet af- of onderbreken? Worden de niet gebruikte reisdagen vergoed?
Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, dan worden je niet gebruikte reisdagen vergoed. Heb je een dubbel-zeker Annuleringsverzekering afgesloten? Dan wordt de reissom tot het verzekerde bedrag vergoed. Dit geldt alleen als er sprake is van een verzekerde gebeurtenis. Een medisch arts van de alarmcentrale moet dus vaststellen dat repatriëring noodzakelijk is.

Wat kan ik doen om de kans op besmetting te verkleinen?
Om de kans om het virus op te lopen te verkleinen kun je bedekkende kleding dragen. Daarnaast is het belangrijk om de onbedekte huid goed in te smeren met een muggenwerendmiddel dat DEET bevat. Tot slot is het aan te raden altijd onder een (geïmpregneerde) klamboe te slapen.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.