Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Vaccinaties van belang tijdens reizen in Europa

Vaccinaties van belang tijdens reizen in EuropaWie denkt dat hij of zij zich alleen voor verre reizen moet inenten, heeft het mis. Ook binnen Europa en aan de grenzen van het continent is het verstandig je te laten inenten.

Alarmcentrale en reisverzekeraar Allianz Global Assistance adviseert reizigers zich te verdiepen in mogelijke ziektes om de kans op een onbezorgde en gezonde vakantie te vergroten.

In de tien populairste vakantiebestemmingen in voornamelijk Europa hebben reizigers ook te maken met Hepatitis A, buiktyfus en tekenbeten. Over al deze veelvoorkomende klachten adviseert Allianz Global Assistance uitgebreid. Ook wanneer mensen direct met die klachten te maken hebben. De tien populairste vakantiebestemmingen zijn*:

  1. Frankrijk
  2. Spanje
  3. Italië
  4. Turkije
  5. Nederland
  6. Griekenland
  7. Oostenrijk
  8. Duitsland
  9. Egypte
  10. Kroatië

*Bron: Zoover

Hepatitis A
Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Het is voor veel reizigers onbekend dat deze ziekte naast populaire bestemmingen als Egypte en Turkije ook voorkomt in Italië, Griekenland en Oost-Europese landen zoals Kroatië. Het virus zit in de ontlasting van een besmet persoon en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Zo kan het virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Het advies van Allianz Global Assistance is dan ook om je hiertegen te laten inenten als je naar de meest zuidelijke gebieden reist. Naast vaccinaties is goede hygiëne net zo belangrijk om het virus te voorkomen.

Buiktyfus
Voor een reis naar Turkije of Egypte is het altijd raadzaam vaccinatie-advies in te winnen. Daar heb je niet alleen kans op Hepatitis A, maar ook op andere ziektes door parasieten of insectenbeten. Zwemmen in open zoet water wordt in Turkije en Egypte daarom afgeraden, omdat een parasiet via waterslakken wordt overgebracht in het water. Besmetting gebeurt dan via de huid. Bij een verblijf langer dan 3 maanden is ook een buiktyfusvaccinatie aan te raden. Buiktyfus wordt veroorzaakt door een bacterie en overgebracht door voedsel of vervuild water. Net als bij Hepatitis A is het belangrijk om voor het klaarmaken van een maaltijd, voor het eten en na elk toiletbezoek de handen goed te wassen.

Tekenbeten
De teek is in Europa weer aan een opmars bezig, vooral in Nederland. Een teek is een klein, spinachtig beestje dat voorkomt in het struikgewas en op grassprieten in bosrijke gebieden. Met name in de natuurgebieden van Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Oost-Europa en in de kustgebieden van Zuid-Scandinavië is er risico op teken-encefalitis. Dit is een soort hersenvliesontsteking waartegen een vaccin verkrijgbaar is. Het is aan te raden je hiertegen in te laten enten als je naar deze gebieden gaat. Een meer bekende ziekte door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Daartegen is vaccinatie helaas niet mogelijk. Gelukkig is deze ziekte in het vroege stadium goed te behandelen met eenvoudige antibiotica.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.