Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Tips voor veilig autorijden in de sneeuw

Tips voor veilig autorijden in de sneeuwNederland is in de ban van koning winter. Niet alleen Nederland, maar grote delen van Europa zijn getroffen door een koudegolf. De vrieskou en sneeuw zorgt ook voor overlast en pech op de weg.

Alle weerstations waarschuwen voor extreem winterweer. Na vorst is er ook sneeuw bijgekomen. Plaatselijk kan er 3 tot 5, soms wel tot 10, centimeter sneeuw vallen. Dit zorgt natuurlijk voor de nodige gevaren en problemen op de weg. Het kan de komende dagen glad blijven. Pas daarom op als je de weg op moet.

Tips voor veilig rijden in de sneeuw

Reisverzekeringkorting geeft je een aantal tips voor veilig autorijden in de sneeuw:

  • Zorg dat je auto sneeuwvrij is, dan instappen, starten en rustig wegrijden. Ga pas rijden als je rondom goed zicht hebt.
  • Ligt er veel sneeuw op de weg, rij dan weg in de tweede versnelling. De kans op doorslippen is dan een stuk kleiner. Geef niet teveel gas en laat de koppeling langzaam opkomen. Wanneer je een automaat hebt met sneeuwstand, gebruik die dan.
  • Pas je snelheid aan en houd te allen tijde voldoende afstand tot de voorligger. Verder moet je gecontroleerd rijden. Geef voorzichtig gas. Laat de koppeling langzaam opkomen. Doe je dat te abrupt, dan kun je slippen.
  • In bochten niet te scherp sturen. Neem de ruimte om een bocht te maken.
  • Rem en schakel altijd terug vóór de bocht. Schakelen in een bocht is altijd gevaarlijk, maar bij gladheid is de kans op een slippartij nog veel groter.
  • Indien je vast raakt in de sneeuw, probeer dan achteruit weg te rijden. Een voorwiel-aangedreven auto wordt dan een achterwielaangedreven auto met meer druk op de aangedreven wielen.
  • Schakel eerder in de sneeuw sneller zodat je de trekkracht van de auto goed voelt. Je dient het koppel beter te benutten dan het vermogen van de motor.
  • Glij je weg, stuur zo min mogelijk en alleen in de gewenste rijrichting. Glijdt de auto over de voorwielen, stuur vooral niet méér in dan je deed bij het insturen van de bocht. Heeft je auto ABS, vertraag dan je snelheid door beheerst te remmen en trap hierbij altijd de koppeling in.
  • Overweeg een anti-slipcursus.

Het allerbelangrijkste: houd afstand!

De remweg op sneeuw wordt door de meeste automobilisten ernstig onderschat. Indien de snelheid verdubbelt, bijvoorbeeld van 30 km/h naar 60 km/h, wordt de stopafstand maar liefst vier keer zo lang. Zelfs ABS heeft geen effect op de remweg. Je hebt met ABS wel meer controle omdat de wielen niet blokkeren, maar de remweg wordt nauwelijks korter.

Kortom pas je rijgedrag aan bij extreem weer, vertrek op tijd naar je bestemming zodat je niet harder gaat rijden dan verantwoord.

Categoriën: Preventie

Tags: ,

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.