Steeds meer reizigers uit Dubai melden legionellabesmetting
Steeds vaker raken mensen, die in de Verenigde Arabische Emiraten zijn geweest, besmet met de gevreesde legionellabacterie (ook wel veteranenziekte genoemd). Het gaat om zestig Europeanen uit dertien landen in een half jaar. Zij zijn allemaal ziek geworden na een bezoek aan Dubai en verbleven in verschillende hotels. Dat meldt het Europees Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding (ECDC), zo schrijft de NOS.
De besmetting van de zestig Europeanen vonden plaats in de periode tussen 1 oktober 2016 en 23 mei 2017. Ook zes Nederlanders werden ziek. De meeste besmettingen vonden plaats onder Britten. De overheid in Dubai heeft onderzoek gedaan naar de hotels waar reizigers overnachtten, maar daar is volgens zeggen geen grote hoeveelheid legionella aangetroffen.
Vooral hotelkamers die lang ongebruikt zijn vormen vaak een bron van besmetting. Het is dan belangrijk de kranen eerst heel heet, gevolgd door koud, door te laten lopen. Leg de douchekop in een emmer en doe daar hetzelfde mee.
Wat is legionella?
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken (legionellose). Deze aandoening heeft twee bekende ziektebeelden: legionellapneumonie (veteranenziekte), een ernstige vorm van longontsteking en Pontiac fever, een griepachtige aandoening. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Soms krijgt men milde, griepachtige klachten (legionellagriep of pontiac fever). Dat gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Soms veroorzaakt de legionellabacterie een ernstige longontsteking: veteranenziekte oftewel legionellalongonsteking.
Wie kan legionellose krijgen?
Iedereen kan legionellose krijgen, maar het komt zelden voor dat mensen onder de 40 jaar longontsteking door legionella krijgen. Het risico op een longontsteking door legionella is heel laag, maar het risico stijgt wel met de leeftijd. De ziekte komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Sommige mensen hebben een hogere kans op een longontsteking door legionella:
- mensen ouder dan 60 jaar;
- mensen die roken;
- mensen met een slechte gezondheid;
- mensen die medicijnen gebruiken waardoor de afweer minder wordt.
Er bestaat geen inenting tegen de ziekte. Door te stoppen met roken verklein je het risico op een longontsteking door legionella.
Bron: RIVM en NPO Radio 1 Radar