De 10 meest voorkomende ziekten op reis en gezondheidstips voor je vakantie
Meest voorkomende ziekten op reis
Ga je op reis dan is het goed om ook te informeren naar mogelijke infectieziekten. Uit onderzoek blijkt dat zeker één op de tien reizigers zonder bescherming tegen malaria naar de tropen gaat. De helft van de reizigers beschermt zich ook niet tegen Hepatitis A. Reizen brengt gezondheidsrisico`s met zich mee, dus een goede voorbereiding is zeker aan te raden.
In veel landen gelden andere hygiënische omstandigheden dan wij in Nederland gewend zijn. De kans dat je een vervelende infectie oploopt in een tropisch vakantieland is dan ook groter.
Maak een afspraak met de GGD of je huisarts en laat je informeren, adviseren en vaccineren. De reisziekten die je op kunt lopen verschillen per land en daarmee ook de benodigde vaccinaties.
Meest voorkomende reisziekten
De top 10 meest voorkomende reisziekten* zijn:
1. Reizigersdiarree
2. Luchtweginfectie
3. Blaasontsteking
4. Buiktyfus
5. Hepatitis A
6. Hepatitis B
7. Cholera
8. Malaria
9. Knokkelkoorts
10. Chikungunya
*Bron: Allianz Global Assistance
Hieronder lees je een aantal tips waar je rekening mee dient te houden wanneer je een (verre) reis gaat maken:
- Heb je een chronische ziekte, ben je zwanger, reis je met jonge kinderen of ben je op leeftijd, overleg dan altijd eerst met de huisarts en/of GGD voordat je een reis gaat boeken.
- Wanneer je medicijnen gebruikt vraag dan bij de apotheek om een geneesmiddelenpaspoort. Dat is makkelijk als je in het buitenland een arts of een apotheker nodig hebt. Sterke medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers of als je injectiespuiten en -naalden meeneemt, daar heb je voor de douane een verklaring van je arts voor nodig met informatie over je aandoening en jouw medicijngebruik.
- In een vliegtuigruim kan de temperatuur sterk dalen. Sommige medicijnen zoals ampullen met injectievloeistof moeten daarom altijd in de handbagage en niet in het ruim.
- Neem altijd een dubbele voorraad van je medicijnen mee. De voorraad verdeel je over de bagage, zodat je altijd medicijnen mee hebt wanneer er een tas of koffer zoekraakt.
- Informeer vooraf welke vaccinaties je nodige hebt bij de GGD of huisarts.
- Zorg voor een goede reisverzekering met de juiste dekking voor medische kosten.
- Zorg dat je gebit in orde is om een onnodig tandartsbezoek in het buitenland te voorkomen.
- Ga zoveel mogelijk uitgerust op reis. Het andere klimaat en het andere voedsel kunnen je lichamelijke evenwicht in grote mate verstoren. Neem bij aankomst op de bestemming ook de tijd om te acclimatiseren.
Sluit een reisverzekering af!
Wil je niet voor hoge geneeskundige kosten in het buitenland komen te staan? Sluit dan ook en reisverzekering af met dekking voor medische kosten. Een basiszorgverzekering vergoedt in het buitenland alleen het maximale geldende tarief voor wat eenzelfde ingreep in Nederland zou kosten. In een aantal landen is zorg duurder dan in Nederland en zal je het verschil moeten bijbetalen. Om dit verschil te dekken is het belangrijk om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten.
Bij Allianz Global Assistance zijn alle medische kosten meeverzekerd, ook als deze hoger zijn dan in Nederland. Zelfs wanneer je naar een privé-kliniek wordt gebracht is dat geen probleem. Allianz Global Assistance vergoedt ook het verplicht eigen risico van je zorgverzekering.