Veiliger en zuiniger op vakantie met goede autobanden
Deze week is de vakantie-uittocht begonnen. Miljoenen Nederlands gaan op vakantie, waarvan ruim vier miljoen met de auto.
Maar liefst één op de vijf automobilisten krijgt in het buitenland met autopech te maken, vaak betreft het een kapotte of lekke band.
Controleer voor je op reis gaat eerst je banden. De juiste bandenspanning en goede banden kan zelfs tot 30% brandstofbesparing opleveren. In dit artikel lees je onder andere dat:
- Tips voor veilig en zuinig vakantieverkeer.
- 20 tot 30% brandstofverbruik houdt verband met banden.
- Te lage bandenspanning verhoogt verbruik.
- Controle van auto en banden belangrijk.
Vanaf 1 november 2012 moeten alle banden die in Europa worden verkocht een label dragen. Daarmee wil de Europese Unie consumenten bewuster maken van de veiligheid, maar ook van het brandstofverbruik en de geluidsemissies van banden. Met de grote vakantie-uittocht voor de deur geeft LANXESS – als specialist in high performance rubber voor kwaliteitsbanden – zes tips voor een veilige en zuinige reis.
Tip 1: kies voor kwaliteitsbanden
Banden kunnen levens redden. Studies hebben het al herhaaldelijk aangetoond: kwaliteitsbanden verhogen de veiligheid aanzienlijk. Zo draagt high performance rubber in de band bij tot betere remprestaties, zowel op een droog als op nat wegdek. Ter illustratie: bij een snelheid van 80 kilometer per uur is de remafstand van een kwaliteitsband tot 20 meter korter dan de remweg van een B-merk band.
Kwaliteitsbanden – vaak groene banden genoemd – scoren ook beter op brandstofefficiëntie en sparen zo het milieu én de portemonnee. Eén op de vijf tankbeurten is enkel voor de banden nodig. Omdat groene banden een veel lagere rolweerstand hebben en zo minder kracht van de motor gebruiken, verdient de hogere aankoopprijs van kwaliteitsbanden zich al gemiddeld binnen twee jaar terug.
Als alle auto’s ter wereld met deze banden waren uitgerust, zou jaarlijks tot 20 miljard liter brandstof worden bespaard en zou de CO2-uitstoot met 50 miljoen ton per jaar worden beperkt.
Tip 2: controleer de bandenspanning en het loopvlak
Banden met een foute bandenspanning zijn gevaarlijk: ze verliezen sneller grip op de weg, de remafstand vergroot en het risico op een klapband neemt fors toe. En is de bandenspanning 1 bar onder de aanbevolen waarden? Dan neemt het brandstofverbruik al snel toe. Reken op een stijging van circa 0,5 liter per 100 kilometer.
Om nog te zwijgen van het feit dat de banden dan sneller slijten en de motor meer CO2 uitstoot. Het is daarom verstandig om regelmatig de bandendruk te controleren. De aanbevolen druk is te vinden in het instructieboekje van de auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Voor het loopvlak van de band is regelmatige controle ook zinvol, want elke band slijt. Minder profiel betekent een langere remafstand en een slechtere afvoer van water, wat kan leiden tot aquaplaning. Vervang banden als ze minder dan 2 mm profiel hebben.
Tip 3: controle van de auto
De auto krijgt het tijdens de vakantie behoorlijk voor zijn kiezen. Hij wordt zwaar beladen en moet presteren onder vaak moeilijke omstandigheden. Hitte of koude, bergwegen en de brandstofkwaliteit hebben invloed op de prestaties van de auto. Het is daarom raadzaam om vlak voor de vakantie een zomerbeurt uit te laten voeren, waarbij onder meer vloeistoffen, remmen, riemen en banden worden gecontroleerd.
Problemen aan het koelsysteem en de banden zijn de belangrijkste oorzaken bij pech onderweg. Vertonen de wangen van de banden scheurtjes of is het loopvlak beschadigd, dan is het raadzaam om de banden te vervangen. Ook belangrijk: controle van het reservewiel. Hoewel banden pas per 1 november worden voorzien van een label waaruit de invloed van de band op brandstofverbruik en geluidsemissie blijkt, weet de bandenbranche nu al welke merken en modellen goed en minder goed zullen scoren. Door de aanstaande labeling nu al in de koopbeslissing mee te nemen, kan worden bespaard op geld en brandstof en kan CO2-uitstoot worden beperkt.
Tip 4: reis zo licht mogelijk
Ik ga op reis en ik neem mee? Liefst zo weinig mogelijk…, want 100 kg bagage voor een gemiddelde auto komt overeen met 6% extra brandstofverbruik. Het loont dus om na te denken of alle spullen die worden ingeladen wel mee moeten. Rijden met dakkoffer of fietsendrager heeft een enorme invloed op het brandstofverbruik. Moderne auto’s zijn aerodynamisch ontworpen, door met een dakkoffer te reizen, ligt het brandstofverbruik al snel tot 20% hoger.
Tip 5: stilstaan = motor uitschakelen
Wie vakantie zegt, zegt vaak ook file. Brandstof besparen in de file kan door de motor uit te schakelen. Dat geldt ook voor korte opstoppingen, stilstand aan een overweg of rode verkeerslichten. Algemeen geldt de vuistregel: vanaf 20 seconden loont het de moeite om de motor af te zetten. Een stilstaande, draaiende auto verbruikt gemiddeld 0,8 liter brandstof per uur. Een ijsje weggegooid…
Tip 6: pas de rijstijl aan
De rijstijl aan de weersomstandigheden aanpassen is niet alleen goed voor de veiligheid, maar ook voor het brandstofverbruik. Bedraagt de zichtbaarheid door mist of regen minder dan 50 meter, dan is het raadzaam om niet sneller dan 50 kilometer per uur te rijden. Bij grote drukte is de afstand tot de voorligger van belang. In steden geldt 15 meter of 3 autolengtes als veilige afstand. Op snelwegen is ‘halveer je snelheid’ een goed houvast: bij 100 kilometer per uur, hoort dan 50 meter afstand. Door onder deze omstandigheden een constante snelheid aan te houden, neemt de veiligheid toe en daalt het brandstofverbruik. Voortdurend optrekken en remmen kost 6% extra diesel of benzine.
Tip 7: sluit een pechhulp verzekering af!
Niets is vervelender dan onderweg pech krijgen met je auto. Om te voorkomen dat je niet meer verder kunt, sluit je een Pechhulp Auto verzekering bij Allianz Global Assistance af. Deze heb je al vanaf slechts € 2,30 per maand en zorgt er voor dat je altijd mobiel blijft.
Pechhulp Auto
Een pechulpverzekering voor je auto voorkomt problemen. Afhankelijk van de aard van de pech, krijg je met een Pechhulp Auto verzekering van Allianz Global Assistance de volgende concrete hulp:
- Reparatie van auto of motor ter plekke, indien mogelijk.
- Slepen van de auto naar dichtst bijzijnde dealer, garage of adres naar keuze bij pech in Nederland.
- Vervoer naar huis van inzittenden.
- In Nederland: Vervangend vervoer tot maximaal 2 dagen, indien de auto niet binnen 2 uur gerepareerd kan worden.
- In Europa: Vervangend vervoer tot maximaal 30 dagen indien, de auto niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden. Kan de auto wel binnen 48 uur worden gerepareerd, maar dient overnacht te worden? Dan wordt de hotelovernachting vergoed!
Pechhulp voor je auto afsluiten
Bij Reisverzekeringkorting.nl kun je zelf de premie berekenen en direct een Auto Pechhulp Verzekering afsluiten. Snel en eenvoudig in slechts drie stappen. Na het afsluiten van de verzekering ontvang je de polis en voorwaarden direct per e-mail.
Bereken de premie en sluit af
Vragen?
Stuur een e-mail of bel reisverzekeringkorting.nl telefoon 055 540 04 09 (09:00 – 17:00 uur op werkdagen)