Verzekeraars hebben afgelopen jaar ruim 11.500 mensen betrapt op fraude
Verzekeringsfraude
Verzekeraars hebben vorig jaar 101 miljoen euro bespaard door het opsporen van fraudeplegers. Daarmee is het de hoogste besparing door fraudeaanpak in de afgelopen vijf jaar. In totaal liepen vorig jaar iets meer dan 11.500 fraudeurs tegen de lamp, zo’n 15 procent meer dan in 2016 toen nog 10.001 fraudeplegers opgespoord werden.
De meeste fraude vindt plaats met schadeverzekeringen en dan vooral met autoverzekeringen. Verder wordt vooral gefraudeerd met brand- en opstalverzekeringen en reisverzekeringen.
Volgens het Verbond van Verzekeraars worden steeds meer verzekering-fraudeurs gepakt dankzij een betere samenwerking met politie en justitie en ook verzekeraars onderling hebben meer contact. Daarnaast worden verzekeraars steeds beter in de analyse van data. Zo is er een speciale afdeling voor de opsporing bij het Verbond, maar bij de verzekeraars werken ook zo’n 450 fraude-coördinatoren. Dat zijn vaak oud-politiemensen en financiële experts.
Half miljoen euro onderzoekskosten terugbetaald
Verzekeraars maken kosten om fraude op te sporen en aan te pakken. Sinds 2016 hebben verzekeraars de mogelijkheid om een deel van hun interne onderzoekskosten via een vaste schadevergoeding ter hoogte van 532 euro te verhalen op de daders. Hierdoor hebben fraudeurs in anderhalf jaar tijd 550.000 euro aan onderzoekskosten terugbetaald. Met deze ‘lik-op-stuk’-aanpak proberen verzekeraars verzekeringsfraude te ontmoedigen. Daarnaast helpt de aanpak om de onderzoekskosten van verzekeringsfraude terug te dringen.
Voorbeeld uit de praktijk
Na een anonieme tip over een frauduleuze claim op een reisverzekering stelt de verzekeraar een onderzoek in. De claimende vrouw geeft aan dat diverse dure spullen uit de koffer zijn gestolen, waaronder een bril van € 1.100,-. Ze kan alleen niet verklaren waarom zij op een recente foto precies dezelfde bril op heeft die ze eerder als gestolen heeft opgegeven. De vrouw bekent de fraude en de verzekeraar wijst de hele claim af.