Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Olifantenshows en ritjes in Azië geen onschuldig toeristen vermaak

Toeristen kunnen beter geen olifantenritjes maken of shows met wilde dieren gaan bekijken, je houdt daarmee dierenleed in stand. Zo is het aantal olifanten in gevangenschap voor vermaak van toeristen in Azië sterk gestegen. In Thailand is het aantal zelfs met 30% toegenomen in vijf jaar tijd. Dat blijkt uit een onderzoek naar olifanten gebruikt voor ritten en shows in Azië, zegt World Animal Protection (WAP).

Het lijkt zo leuk: een ritje op de rug van een olifant, het knuffelen van tijgers of het bezoeken van een dolfijnenshow. Maar wat veel mensen niet weten, is dat achter dit onschuldig ogende toeristisch vermaak bruut dierenleed schuilt.

Dierenmishandeling voor onschuldig ogend vermaak

Momenteel lijden zo’n 550.000 dieren in wrede attracties, enkel voor toeristisch vermaak. Voordat een wild dier wordt ingezet voor toeristisch vermaak, moet het dier zich onderwerpen aan de mens. Tijdens een onderzoek in Thailand heeft de WAP gezien dat dit wordt gedaan door fysieke en mentale mishandeling, onder andere door:

  • Het dier pijnigen, zoals olifanten die worden geslagen met een scherpe metalen haak.
  • Het dier onthouden van voedsel.
  • Het dier opsluiten in te kleine kooien, of aan een veel te korte ketting.
  • Het dier onthouden van natuurlijk gedrag.

Olifanten in gevangenschap

De dierenwelzijnsorganisatie bezocht 220 locaties in zes Aziatische landen waar olifanten in gevangenschap leven voor vermaak van toeristen. Het welzijn van bijna 3.000 olifanten is beoordeeld en de resultaten zijn zorgwekkend. Zeker “77% van de olifanten in gevangenschap hebben een verschrikkelijk leven in onacceptabele omstandigheden.

Cijfers uit het onderzoek

Het onderzoek van WAP richtte zich op bijna 220 toeristenparken in Thailand, Sri Lanka, Nepal, India, Laos en Cambodja. Cijfers zijn vergeleken met een onderzoek van 5 jaar eerder.

  • De behandeling van 77% van de olifanten is beoordeeld als “onacceptabel”.
  • Het aantal olifanten in gevangenschap voor toerisme in Thailand is gestegen van 1.688 naar 2.198. Dit is niet te verklaren door natuurlijke geboorte en sterfte onder de olifanten in gevangenschap.
  • De stijging is vooral te zien in de parken met de slechtste omstandigheden voor olifanten.
  • De cijfers tonen aan dat olifanten nog altijd uit het wild worden gehaald, terwijl het dier met uitsterven wordt bedreigd; toerisme heeft een negatieve impact op een populatie die al onder druk staat.

Het complete (Engelstalige) onderzoek lees je hier.

Omstandigheden

Olifanten worden gestroopt, mishandeld en een leven lang ingezet voor shows of ritten. Ze zitten opgesloten of geketend in kleine verblijven. Er is sprake van harde muziek en grote groepen toeristen die dichtbij komen, terwijl de olifanten vastzitten aan kettingen korter dan drie meter. Het voedsel is slecht en de veterinaire zorg zeer beperkt. Alle parken die olifantenritten en/of shows aanbieden scoren onvoldoende. “Dus als je een rit maakt of een show bezoekt, zit je als toerist zeker fout”, zegt een woordvoerder van WAP.

Olifanten uit het wild

Na een verbod op de commerciële houtkap in Thailand, belandden veel olifanten in de toeristensector. Nu 30 jaar na het verbod leeft een groeiend aantal olifanten in gevangenschap; het gaat al lang niet meer alleen om de populatie olifanten uit de bosbouw. Volgens World Animal Protection is het toerisme nu verantwoordelijk voor het gevangen houden van olifanten. Olifanten worden in gevangenschap geboren en uit het wild gestroopt om een leven lang toeristen te vermaken.

Bewustwording in Nederland

Het aantal Nederlanders dat zich bewust is van het leed achter het toeristisch vermaak stijgt. Uit representatief onderzoek van TNS blijkt dat nog altijd 26% van de Nederlanders een olifantenrit ‘acceptabel’ vermaak vindt (drie jaar eerder was dit nog 39 procent).

Categoriën: Nieuws

Tags: , ,

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.