Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

ANVR: Voorkom dat er wat mis gaat bij autoverhuur op vakantie

ANVR: Voorkom dat er wat mis gaat bij autoverhuur op vakantieVakantiegangers kunnen voortaan in het buitenland een auto huren onder consumentvriendelijke ANVR-reisvoorwaarden. Dit betekent voor de consument dat hij eerlijke prijzen betaalt, dat hij verzekerd is volgens strenge ANVR-minimumeisen, dat de klant bij klachten zijn Nederlandse aanbieder kan aanspreken en dat hij gewoon terecht kan bij de Nederlandse geschillencommissie.

Alamo.nl, DiscoverCars en Sunny Cars zijn als eerste autoverhuurders toegetreden tot de ANVR en gebruiken de ANVR-reisvoorwaarden. Ook alle autohuur, die als onderdeel van een pakketreis door ANVR-touroperators wordt aangeboden, valt hieronder.

Er kan veel mis gaan bij autoverhuur op vakantie

Het gaat natuurlijk ook vaak goed, maar er kan heel veel mis kan gaan bij het huren van een auto op je vakantiebestemming. Daar staat, zeker op vakantie, je hoofd natuurlijk niet naar. Niet alleen de Consumentenbond maar ook de Europese Commissie ontvangen hier veel klachten over.

ANVR autoverhuurders hebben het wel goed geregeld

De ANVR heeft daarom met enkele autoverhuurders stappen ondernomen om tot een eerlijke verhuur van auto te komen. Autoverhuurders die lid zijn van de ANVR verplichten zich te voldoen aan de volgende voorwaarden:

1. Een all-in prijs
Bij de ANVR autoverhuurder krijgt je een prijs waarmee je weg kan rijden. Alle verplichte bijkomende kosten worden in of bij de prijs opgenomen. Van extra’s wordt een reële prijs vermeld. De ANVR ziet erop toe dat de Nederlandse regels zoals opgesteld door de ACM worden nageleefd. De ACM doet dit trouwens ook.

2. Goed verzekerd
Alle ANVR autoverhuurders voldoen aan de ANVR minimum verzekeringseisen die voor touroperators ook gelden. Dit betekent dat schade aan derden tot € 6 miljoen verzekerd moet worden door de verhuurders. ANVR controleert dit. Aangezien je het contract met een Nederlandse autoverhuurder afsluit, valt dit gewoon onder Nederlands recht.

3. Eerlijke voorwaarden
Bij de huur van een auto via een ANVR autoverhuurder zijn de ANVR reisvoorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden zijn overeengekomen met de Consumentenbond. Dat betekent dat je bij het huren van een auto eerlijke voorwaarden krijgt, zonder kleine lettertjes.

4. Klachten via Geschillencommissie
Je huurt de auto van de ANVR autoverhuurder. Als je dus een probleem krijgt met de uitvoerder ter plaatse, kan je contact opnemen met de Nederlandse autoverhuurder. Deze partij heeft de uitvoerder ter plaatse ingeschakeld en moet eventueel problemen met de lokale uitvoerder verder oplossen. Indien je probleem niet wordt opgelost dan kan je met je klacht gewoon naar de Nederlandse Geschillencommissie of rechter. Dat is goedkoper, eerlijker, sneller en een stuk eenvoudiger.

5. Je weet met wie je zaken doet
ANVR verhuurders worden gecontroleerd en gecheckt door de ANVR. Je kan ze terugvinden op de ANVR website en je weet dus met wie je zaken doet. ANVR leden moeten naast voorwaarden en verzekeringen nog aan vele andere eisen voldoen. Zo controleert de ANVR:

  • dat je boekt op een veilige website;
  • dat betaling via de website op een veilige manier plaats vindt;
  • dat de privacy van je persoonsgegevens worden gerespecteerd.

Ook op deze punten wordt gelet dat je geld en gegevens in goede handen zijn.

Vanaf medio 2018 stelt de ANVR als aanvullende eis dat de autoverhuurder zich aansluit bij een garantiefonds, zoals SGR, zodat de klant ook zekerheid heeft bij een faillissement.

Categoriën: Nieuws

Tags: , , ,

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.