‘ANVR wil niet dat reizigers maar vervuilende vliegtuigen belasting gaan betalen’
Regering wil in 2021 een vliegtax invoeren
De Nederlandse regering wil in 2021 een vliegtax invoeren maar de ANVR is kritisch. Het is nadelig voor de reisbranche maar ook de reizigers worden de dupe als de overheid zijn huidige plannen doorzet, want men is dan meer geld kwijt voor een vliegticket.
De belangenvereniging erkent wel dat capaciteitsbeperking, geluidsoverlast en CO2-uitstoot momenteel belangrijke aandachtspunten zijn en wil zeker meewerken aan duurzame oplossingen. Alleen moeten die eerlijker worden verdeeld over marktpartijen.
Zo wil de ANVR dat accijns op brandstof niet nationaal maar Europees wordt geregeld, zodat Nederlandse reizigers niet uitwijken naar luchthavens in de ons omringende landen. Dat gebeurde eerde in 2007 toe er ook een vliegtax werd ingevoerd, die na een jaar weer verdween.
De reissector vindt het ook een verkeerde voorstelling van zaken om vakantievliegverkeer weg te zetten als ‘pretvluchten’. Daarnaast vinden zij dat niet alleen de Nederlandse vliegreiziger moet meebetalen aan duurzame oplossingen, zoals de overheid nu voorstelt, maar dat ook de overstappende transferpassagier en vrachtvervoer op de luchthaven mee betalen.
De ANVR ziet liever niet dat de passagier een vliegbelasting wordt opgelegd, maar wil dat de heffing komt te liggen bij vervuilende en lawaaiige vliegtuigen. Alleen dan worden airlines gestimuleerd om schonere en stillere vliegtuigen in te zetten en zullen zij werken aan een zo hoog mogelijke bezettingsgraad.
De overheid zegt de luchtvaart te willen verduurzamen en het kabinet wil inzetten op een schonere luchtvaart, maar vooralsnog wordt de opbrengst van de voorgestelde heffing gewoon toegevoegd aan de pot algemene middelen.
De reissector roept het kabinet dan ook op om de juiste stappen te nemen en de opbrengst van de in te voeren vliegbelasting daadwerkelijk te gebruiken om een schonere luchtvaart te realiseren.