Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Bijna 16 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland in 2016

Bijna 16 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland in 2016Het gaat goed met het toerisme in Nederland. In 2016 bezochten 15,7 miljoen internationale verblijfsbezoekers ons land, op basis van CBS-cijfers. Dat is een stijging van 5% procent vergeleken met 2015. De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland; India liet de grootste procentuele groei zien (+30%).

Voor 2017 verwacht NBTC een bezoekersstijging van zo’n drie procent. De teller komt dit jaar daarmee naar verwachting uit op zo’n 16,2 miljoen internationale bezoekers.

Duitsers en Belgen weten Nederland massaal te vinden

De bijna zestien miljoen buitenlandse bezoekers verbleven ruim 39 miljoen nachten in Nederland (+6%). De meeste bezoekers kwamen, evenals voorgaande jaren, uit Duitsland. Ruim 4,5 miljoen Duitsers bezochten ons land vorig jaar (+7%). België staat met ruim 2,1 miljoen bezoekers (+8%) op de tweede plek, Groot-Brittannië staat op de derde plaats met ruim 2 miljoen bezoekers (+5%). Een belangrijke verklaring voor de groei uit Duitsland is dat Nederland bovenmatig profiteert van de groei van het aantal korte vakanties, mede ingegeven door een aantrekkende economie in ons buurland. België is al jaren een groeimarkt doordat ons land gezien de ligging en nabijheid een ideale bestemming is voor een korte vakantie. Ook diverse marketingactiviteiten, waaronder de activiteiten in het kader van het themajaar Jheronimus Bosch 500, zorgden voor een extra impuls.

Verenigde Staten en India in de lift

Ook de groei vanuit de Verenigde Staten zet stevig door: bijna 1,2 miljoen bezoekers bezochten ons land in 2016 (+10%). Dit is mede ingegeven door de aantrekkende economie en de goedkopere euro. Het land met de grootste procentuele stijging was India: het aantal Indiase bezoekers steeg met dertig procent naar zo’n 130.000. Dit is onder meer het effect van een verhoging van de vluchtcapaciteit doordat Jet Airways vanaf maart 2016 dagelijks van en naar Schiphol is gaan vliegen, ondersteund door versterkte Holland-marketing in India.

Minder toeristen uit rusland, Brazilië en Japan

Het aantal bezoekers uit Rusland daalde met negentien procent. Vanwege Russische sancties richting de EU en Amerika (verbod op reizen voor bepaalde beroepsgroepen), de sterke waardedaling van de roebel in combinatie met een inkomensdaling van veel Russen, zijn in het afgelopen jaar veel minder buitenlandse reizen ondernomen. Ook het aantal Brazilianen daalde door de aanhoudende economische recessie (-30%), evenals het aantal Japanners (-23%). Japanners zijn relatief risicomijdend, vanwege de zorgen over terreurdreiging stellen zij hun reis naar Europa uit. Tot slot zagen we voor het eerst in jaren een daling in het aantal Chinezen (-10%). Verklaringen hiervoor zijn de toenemende zorg met betrekking tot mogelijke aanslagen in Europa alsmede de invoering van biometrische paspoortgegevens, waardoor het momenteel lastiger is voor Chinezen om een visum te verkrijgen voor Schengenlanden.

Verwachting 2017

Voor 2017 verwacht NBTC een groei van zo’n drie procent van het aantal internationale bezoekers naar ons land, naar circa 16,2 miljoen geregistreerde bezoekers. De groei uit de buurlanden en de Verenigde Staten zal doorzetten. Vanuit Azië wordt eveneens groei verwacht, zo zal het bezoek uit China na de daling in 2016 weer toenemen met zo’n 10%. Ook Indonesië (+10%) en India (10%) laten een verwachte groei zien. Het aantal bezoekers uit Japan zal zich naar verwachting stabiliseren.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.