Uluru: de grote rode rots
In het midden van Australië staat de grote rode rots de Uluru, het bekendste symbool van Australië. In elke reisbrochure over Australië kom je wel een afbeelding van deze rots tegen. Backpackers Down Under, moeten deze rots dan ook gezien hebben tijdens hun reis.
Uluru of Ayers Rock
De Uluru staat beter bekend als Ayers Rock, zo werd hij eerder ook officieel genoemd. Maar in 1985 kreeg de rots de naam Uluru van de Aboriginals terug, vanwege de heilige betekenis. Uluru betekent overigens grote rots. Op de Uluru zijn veel tekeningen en schilderingen te vinden van heilige ceremonies die daar hebben plaatsgevonden.
Intense kleurverandering
De rots heeft een omtrek van 3,6 km, 348 m hoog en steekt wel 5 km de grond in. Niet echt spectaculaire afmetingen dus. Maar wat de Uluru zo bijzonder maakt, is de intense kleurverandering gedurende de dag. In de ochtend kleurt de rots vurig rood en na enkele uren okergeel. Maar op zijn mooist is deze rots in de avond. Het steen kleurt dan oranje door het dimmende zonlicht en ook even karmijnrood. Uiteindelijk steekt de rots zwart af tegen de oranjeroze lucht.
De Uluru beklimmen
De Uluru is prachtig om naar te kijken, maar dat is voor veel backpackers niet voldoende. Je kunt namelijk ook klimmen naar de top van de rots. De klim van 1,6 km is fysiek erg zwaar en duurt ongeveer twee uur. Je krijgt dan begeleiding van ervaren klimmers. Wanneer je top bereikt, kun je genieten van een prachtig uitzicht.
Aboriginals willen de Uluru beschermen
De Aboriginals zijn niet blij met de bergbeklimmers, gezien de culturele en religieuze waarde van de Uluru. De Anangu, een Aboriginalstam, geloven dat de Uluru is ontstaan toen het landschap is geschapen door hun voorouderlijke geesten. In die tijde zijn er ook regels opgesteld. Eén daarvan is de bescherming van de rots en daar willen de Aboriginals zich dan ook aan houden.