Globetrotter Reisverzekering en je zorgverzekering
Wanneer je voor een langere tijd naar het buitenland vertrekt om te gaan backpacken, dan is het belangrijk er over na te denken wat je met je zorgverzekering gaat doen.
Stel je gaat op wereldreis of je gaat backpacken, dan heb je een goede reisverzekering nodig. Speciaal daarvoor kun je hier de Globetrotter Reisverzekering van Mondial Assistance afsluiten.
Globetrotter Reisverzekering
Deze Globetrotter Reisverzekering kan door iedereen voor 24 maanden worden afgesloten. Bijzondere activiteiten als wintersport, duiken of werken (commercieel en administratief) vallen onder de dekking, mits je dit meeverzekerd. Ook zijn Reisrechtsbijstand en Aansprakelijkheid standaard meeverzekerd (niet geldig tijdens werkzaamheden). In geval van nood kun je 24 uur per dag bellen met de Alarmcentrale van Mondial Assistance die altijd voor je klaar staan en je in het Nederlands helpt.
Je zorgverzekering aanhouden of opzeggen?
Wanneer je in Nederland woont, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten bij een zorgverzekeraar. Als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld om te backpakken of als stagiair of Au Pair, blijf je in principe in Nederland ‘wonen’. Je hebt daarmee de verplichting om een zorgverzekering aan te houden. Er zijn echter ook een aantal uitzonderingen.
Globetrotter Reisverzekering en Medische Kosten Aanvullend
Kies hiervoor wanneer je een zorgverzekering in Nederland aanhoudt. Je bent aanvullend verzekerd voor medische kosten tegen kostprijs. Je voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan als je zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt.
Globetrotter Reisverzekering en Medische Kosten Volledig
Kies hiervoor als je geen zorgverzekering in Nederland aanhoudt. Hiermee ben je zowel in het buitenland als tijdens een tussentijds bezoek aan Nederland volledig verzekerd voor medische kosten.
Medische Kosten locaal regelen
Wanneer je in Nederland geen zorgverzekering aanhoudt, dan adviseert Mondial Assistance en Reisverzekeringkorting.nl om Medische Kosten Volledig mee te verzekeren op de Globetrotter Reisverzekering. Het kan echter zo zijn dat je lokaal via je werkgever een zorgverzekering af moet sluiten. Dan is het vanzelfsprekend niet nodig om op je Globetrotter Reisverzekering de Medische Kosten Volledig mee te verzekeren en zou Aanvullend voldoende zijn. We adviseren je om dit voor je vertrek uit te zoeken.
Zorgverzekering in het land van bestemming maar toch Medisch Kosten Aanvullend
Het is verstandig om tenminste Medische Kosten Aanvullend mee te verzekeren op de Globetrotter reisverzekering omdat het onzeker is dat je lokale zorgverzekering alle zorg vergoedt die je nodig hebt.
Tussentijdse wijziging van je situatie
Mocht je situatie tijdens je reis veranderen (bijvoorbeeld langer verblijf) dan kan het zijn dat je zorgverzekeraar je basisverzekering beëindigt. Heb je bij het afsluiten van de Globetrotter Reisverzekering gekozen voor Medische Kosten Aanvullend, dan kun je deze altijd tussentijds omzetten naar Medische Kosten Volledig. Mocht je niet zeker zijn van je situatie wat betreft het wel of niet aanhouden van je zorgverzekering tijdens je reis, dan adviseren we je Medisch Kosten Volledig af te sluiten. Dan weet je zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Wanneer je bij het afsluiten van de Globetrotter Reisverzekering ervoor hebt gekozen om Medische Kosten (Aanvullend of Volledig) niet mee te verzekeren, dan is het niet mogelijk om deze tijdens je reis alsnog mee te verzekeren.
Inschrijving zorgverzekeraar bij terugkomst
Mocht je besluiten je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen, dan kun je na thuiskomst gewoon weer aanmelden bij een zorgverzekeraar. Zij hebben een acceptatieplicht en kunnen je met terugwerkende kracht inschrijven. Wel moet je dan aan kunnen tonen dat je tijdens het stopzetten van de Nederlandse zorgverzekering niet verplicht was een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Dit kun je doen door het tonen van het buitenlandse arbeidscontract, loonstrookje of zorgpas. Wacht hier echter niet te lang mee want anders loop je het risico dat ze een boete in rekening brengen.
Stopzetten Nederlandse zorgverzekering
Denk eraan dat wanneer je de Nederlandse zorgverzekering stopzet, je geen recht (meer) hebt op zorgtoeslag en je daarom ook de eventueel aangevraagde zorgtoeslag moet stopzetten. Je kunt op elk moment van het jaar aan de belastingdienst doorgeven dat je de zorgtoeslag wilt stopzetten, ook met terugwerkende kracht. Doe je dit niet dan loop je het risico dat je de zorgtoeslag moet terugbetalen.
Het is wel mogelijk om je Nederlandse zorgverzekering aan te houden wanneer je voor meer dan een jaar naar het buitenland gaat om te reizen. Hier zijn echter een aantal spelregels aan verbonden. Zo moet bijvoorbeeld vast staan dat je weer van plan bent om terug te komen naar Nederland, bijvoorbeeld om een studie te beginnen of af te maken. Om zeker te zijn dat je de zorgverzekering aan kunt houden neem je contact op met de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl
Wanneer je alleen gaat studeren en jonger dan 30 jaar bent, is het zelfs mogelijk om langer dan een jaar in het buitenland te verblijven en je Nederlandse zorgverzekering aan te houden. Hier zijn echter ook spelregels aan verbonden. Neem hiervoor contact op met de Sociale Verzekeringsbank: www.svb.nl
Let op:
Met dit schema probeert Mondial Assistance je zo goed mogelijk te informeren of je wel of niet je zorgverzekering moet aanhouden tijdens je reis. Je hebt echter zelf de verantwoordelijkheid om vast te stellen of voor je situatie de wettelijke verplichting geldt om een basisverzekering aan te houden. Wij adviseren je om je specifieke situatie altijd te checken bij je zorgverzekeraar. Bij ingewikkelde gevallen kan je zorgverzekeraar ook contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank
Mondial Assistance behoudt zich het recht voor, zonder voorafgaande kennisgeving wijzigingen en correcties aan te brengen in het adviesschema. De wijzigingen gaan in zodra deze op de website van Mondial Assistance worden vermeld.