Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Een vakantie annuleren zonder dat het je geld kost, hoe doe je dat?

Allianz

Een vakantie annuleren zonder dat het je geld kost? Dat kan eigenlijk alleen maar als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en jouw reden om te annuleren onder de dekking valt. Toch hebben wij wel een aantal tips om de kosten van het annuleren te beperken.

Je kijkt er lang na uit maar toch kan het gebeuren dat je niet op vakantie kunt gaan door omstandigheden. Dat is niet alleen vervelend omdat je iets leuks mist maar ook omdat er bijna altijd financiële schade is. Kortom: dubbel pech.

We noemen een aantal redenen waarom een reeds geboekte reis of vakantie in het water valt:

  • Je zou op vakantie met een reisgenoot maar hij/zij kan niet weg door omstandigheden.
  • Je zou met je partner op vakantie, echter de relatie is verbroken.
  • Iemand uit jouw directe familie zoals opa, moeder, broer of kind is (ernstig) ziek of gewond geraakt.
  • Je hebt een nieuwe baan aangeboden gekregen en je kan geen vrij krijgen.
  • Je hebt een huurwoning toegewezen gekregen.
  • Je hebt zelf je enkelbanden gescheurd en bent niet mobiel.
  • Je bent zwanger geraakt.
  • Je moet herexamen doen.
  • Je huisdier is plotseling gewond geraakt.

Indien je een vakantie hebt geboekt bij een reisorganisatie, dan zit je daaraan vast. Als je de reis toch wilt annuleren, dan mag de touroperator daarvoor kosten in rekening brengen. Deze kosten worden ook wel annuleringskosten genoemd.

Wat zijn annuleringskosten?

Een vakantie annuleren zonder dat het je geld kost, hoe doe je dat?

Een touroperator maakt kosten indien je een reis boekt. De medewerker van de reisorganisator gaat aan de slag en reserveert bijvoorbeeld een vliegtuigstoel en een hotel, deze kunnen ze niet meer aan iemand anders verkopen dus de overeenkomst is bindend.​ Natuurlijk kan jij de reisovereenkomst opzeggen in dat geval ben je verplicht om aan de reisorganisator de schade te vergoeden die deze ten gevolge van de opzegging lijdt. Deze bedraagt maximaal eenmaal de reissom.

Hoeveel moet ik betalen?

Wat je moet betalen hangt meestal af van het moment van annuleren, hoe later je annuleert hij meer je moet betalen. ​De reisorganisator kan deze schade fixeren op vaste percentages van de reissom afhankelijk van het tijdstip van opzegging (annuleringskosten). Deze percentages lees je terug in de reisovereenkomst. ​De reiziger die de reisovereenkomst opzegt, is gehouden de annuleringskosten te voldoen, tenzij hij/zij aannemelijk maakt dat de schade van de reisorganisator lager is uitgevallen. In dat geval zal de reisorganisator deze lagere schade in rekening brengen. Onder schade wordt verstaan geleden verlies en gederfde winst.

In welke gevallen is kosteloos annuleren mogelijk?

In alle gevallen die de reisorganisator in zijn aanvullende voorwaarden heeft beschreven. Maar ook een reis naar een gebied waarvoor het Calamiteitenfonds een dekkingsbeperking heeft uitgegeven dan wel uitkeringsvatbare situatie geldt. De reiziger kan vanaf 30 dagen voor vertrek zijn vakantie kosteloos annuleren of, indien mogelijk en gewenst, worden omgeboekt.

Indien sprake is van een situatie waardoor de reisorganisator de reisovereenkomst niet conform de bij boeking gemaakte afspraken kan uitvoeren, waardoor de uitvoering niet kan voldoen aan de hiermee gewekte verwachtingen bij de reiziger, kan de reisorganisator besluiten de reisovereenkomst op te zeggen. Hierbij spreekt men vaak van ‘kosteloos annuleren’. Dit is echter geen recht van de reiziger, maar een aanbod van de reisorganisator in situaties waarin geen overeenstemming kan worden bereikt over aanpassing van de reisovereenkomst.

Kan ik mijn boeking nog kosteloos annuleren bijvoorbeeld één dag na boeking?

Ja, je hebt, volgens de ANVR reisvoorwaarden het recht om binnen 24 uur na de totstandkoming van de reisovereenkomst deze zonder opgave van redenen kosteloos te herroepen, tenzij dit recht in de aanbieding is uitgesloten door het gebruik van de term “definitieve boeking”. Je hebt echter geen herroepingsrecht in geval de reisovereenkomst wordt gesloten binnen 8 weken voor vertrek, en ook niet bij “cruisereizen”.

Ik heb alleen vliegticket geboekt en wil annuleren, wat nu?

Als je een vliegticket annuleert en geen verzekering hebt, ben je meestal de aankoopprijs van het ticket kwijt. Je kan bij annulering wel de betaalde luchthavenbelasting en andere toeslagen terugvragen (deze bedragen soms wel tot 50% van de ticketprijs). Het verzoek om teruggave van de belastingen moet binnen 3 maanden na de geboekte reisdatum schriftelijk worden ingediend. Neem contact op met jouw luchtvaartmaatschappij over hoe je de restitutie moet aanvragen.

Wat moet ik doen als ik geen annuleringskosten wil betalen?

  1. Een annuleringsverzekering afsluiten – Dan kan je het beste doen zo snel mogelijk na het boeken van je reis. In dat geval ben je verzekerd voor de annuleringskosten (mits de reden van annuleren genoemd staat in de voorwaarden).
  2. Iemand anders je reis laten overnemen – Wat veel consumenten niet weten, is dat het mogelijk is om een reis over te dragen aan een plaatsvervanger. Dit is zelfs wettelijk geregeld. Het betekent dat iemand anders in jouw plaats de reis gaat maken. Hiervoor dien je natuurlijk van tevoren contact op te nemen met de touroperator. Het overdragen kan tot uiterlijk zeven dagen voor aanvang van de reis. De plaatsvervanger moet wel aan de voorwaarden voor de reis voldoen. Iemand van 65 jaar kan bijvoorbeeld niet mee met een jongerenreis. Een reisorganisatie mag administratiekosten in rekening brengen indien je een iemand anders in jouw plaats op reis laat gaan.

Wat dekt een annuleringsverzekering niet?

  • Een reis die niet door kan gaan door faillissement van de touroperator, deze kosten worden in sommige gevallen vergoedt door het SGR.
  • Het missen van je vliegtuig door oponthoud, zoals pech of files.
  • Overmachtsituaties zoals natuurrampen waardoor de reis geen doorgang kan vinden. Daarvoor is het Calamiteitenfonds.
  • Als je geen zin hebt om op reis te gaan.

Hoe werkt de betaling van annuleringskosten en hoe kan ik mijn geld terug ontvangen?

De reisorganisator of het reisbureau zal je een factuur sturen met annuleringskosten. Je kant de annuleringskosten eventueel claimen bij de verzekeraar indien je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, maar alleen als de reden van annuleren valt onder dekking van de afgesloten verzekering.

Als het bedrag dat je aan de reisorganisator of het boekingskantoor reeds hebt betaald hoger is dan de in rekening gebrachte annuleringskosten ontvang je dit verschil terug. Indien de annuleringskosten hoger zijn dan de reeds betaalde reissom moet je dit verschil alsnog betalen.

Ook op de annuleringsverzekeringen van Allianz Global Assistance ontvang je bij ons 10% extra korting!

Vragen?

Heb je een vraag over een annuleringsverzekering? Stuur een e-mail: [email protected] of bel ons: telefoon 055 540 04 09 (09:00 – 17:00 uur op werkdagen).

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.