Negatief reisadvies en je reisverzekering bij Allianz Global Assistance
Ben ik wel verzekerd als ik naar een land of gebied reis waarvoor een negatief reisadvies geldt? Ja, bij Allianz Global Assistance wel. Het is een veelgestelde vraag die wij verder zullen toelichten.
Indien je bij Allianz Global Assistance een reisverzekering hebt afgesloten dan ben je wel verzekerd voor je reis ondanks een negatief reisadvies.
Let op: Bij veel andere reisverzekeraars geldt het tegenovergestelde. Je bent niet verzekerd bij een negatief reisadvies.
Wat is een reisadvies?
Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Denk aan de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken vermeldt in een reisadvies bijvoorbeeld welke gebieden veilig zijn en naar welke gebieden je niet moet reizen. Soms zijn er veiligheidsrisico’s. Wees dan alert of reis alleen naar het land als dat echt noodzakelijk is.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt een reisadvies samen op basis van informatie uit verschillende bronnen, waaronder de Nederlandse ambassades en consulaten. Medewerkers bezoeken gebieden om de veiligheidssituatie te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten. Verder wordt informatie gebruikt van overige ministeries, andere EU-landen, inlichtingendiensten, bedrijven en ngo’s in het gebied. Op dit moment worden de reisadviezen op de website van de Rijksoverheid zo’n 100.000 keer per maand geraadpleegd.
Reisadvies is een advies, dus niet bindend
De reisadviezen van het ministerie zijn niet bindend. Dat betekent dat je zelf mag weten of jij je aan het advies houdt of niet.
Als een land onveilig wordt, past het ministerie het reisadvies meteen aan. Kijk dus altijd vlak voor je vertrek op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Wordt na het boeken van jouw vakantie een reisadvies aangepast dan is dit geen reden om te annuleren. Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf en van de desbetreffende touroperator om een reis al dan niet te laten doorgaan. Voor vragen over consequenties als gevolg van het annuleren van de reis, kan je contact opnemen met jouw reisorganisatie of reisverzekeraar.
Gevaarlijke landen = negatief reisadvies
Steeds meer landen zijn de afgelopen jaren gevaarlijker geworden om in te reizen. Dat blijkt uit een vergelijking die de NOS heeft gemaakt tussen de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2010 en 2015. Het gaat vooral om landen in het midden en noorden van Afrika, het Midden-Oosten en delen van Azië. In 2010 waren zes landen zo onveilig dat Buitenlandse Zaken adviseerde om er helemaal niet naartoe te gaan. Nu geldt dit advies voor dertien landen, zoals Jemen, Libië, Sierra Leone en Syrië.
Ook wordt nu voor meer landen aangeraden om er alleen naar toe te reizen om als dat strikt noodzakelijk is. Dat aantal steeg van 13 naar 22. Dit geldt bijvoorbeeld voor het grootste deel van Egypte, Liberia en Eritrea.
Reisadvies en je reisverzekering
Zoals gezegd is je reisverzekering van Allianz Global Assistance gewoon geldig als je op reis gaat ondanks een negatief reisadvies. Het negatief reisadvies heeft dus geen directe invloed op de geldigheid van je verzekering. Wel moet je weten dat schade die ontstaan is door molest, nooit verzekerd is. Ook niet als er geen negatief reisadvies geldt. Met molest bedoelen wij: een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten of oproer.
Verder mag je niet het gevaar opzoeken. Is er ergens een oproer, dan ben je niet verzekerd als je er voor kiest om er te gaan kijken. Je moet er alles aandoen om jezelf of je bagage niet in gevaar te brengen.
In een gevaarlijk land, wat is er verzekerd op je reisverzekering?
Ga je op reis naar een land waarvoor een verzwaard of negatief reisadvies geldt? Dan zijn de normale zaken die met je reis te maken hebben wel verzekerd op je reisverzekering van Allianz Global Assistance. Voorbeelden hiervan zijn:
- Je telefoon wordt gestolen.
- Je valt van een trap en breekt een arm.
- Je bagage komt niet aan.
- Repatriëring (niet het gevolg van molest).
Schade die onder gewone omstandigheden valt en dus geen verband houdt met de binnenlandse onlusten (molest), wordt gewoon vergoed door Allianz Global Assistance.
Nogmaals, Allianz Global Assistance is één van de weinige reisverzekeraars in Nederland waarbij een negatief reisadvies geen invloed heeft op de dekking van je reisverzekering. Ben je elders verzekerd, kijk dan altijd goed je polisvoorwaarden na.
Of als je vaker op vakantie gaat
Vragen?
Heb je nog vragen over een negatief reisadvies en je reisverzekering? Neem dan contact met ons. Dat kan per e-mail: [email protected] of per telefoon: 055-540 04 09 (09.00 uur – 17.00 uur op werkdagen).