Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Alarmcentrale Allianz Global Assistance: 100.000ste incidentmelding op snelwegen

Alarmcentrale Allianz Global Assistance: 100.000ste incidentmelding op snelwegen

De 100.000ste incidentmelding op de Nederlandse snelwegen is binnengekomen bij het Landelijke Centraal Meldpunt (LCM) op zaterdagmiddag 23 december.

Dit meldt alarmcentrale Allianz Global Assistance die verantwoordelijk is voor de activiteiten van het LCM. Ten opzichte van 2016 is dat een opvallende stijging. Toen kwamen er ca. 89.000 meldingen op snelwegen binnen. De oorzaak ligt onder meer in toenemend verkeer.

Flinke toename van hulpvraag op snelwegen

De verzamelde cijfers komen van het Landelijke Centraal Meldpunt (LCM) waar alle ongelukken en gevaarlijke pechgevallen worden gemeld op snelwegen of belangrijke provinciale wegen. De Stichting Incident Management Nederland (Stichting IMN) is de opdrachtgever van het LCM en is een samenwerkingsverband tussen Nederlandse verzekeraars, alarmcentrales en wegbeheerders. De oorzaak van de toename afgelopen jaar is deels toe te schrijven aan meer verkeer door de aantrekkende economie. Ook beoordelen wegbeheerders pech langs de snelweg vaker als gevaarlijk en vragen dan het LCM om de weg weer snel vrij te maken.

Vaak pechverplaatsing

Zeker 67 procent van de incidenten heeft betrekking op een pechgeval waarbij het voertuig naar een veilige plek gebracht wordt. Bij 30 procent van de meldingen gaat het om een ongeval en bij 3 procent van de incidenten blijkt een voertuig onbeheerd te zijn achtergelaten. Het gestegen aantal ongevallen wordt volgens de Stichting IMN ook veroorzaakt door het toenemende gebruik van de smartphone achter het stuur.

Op een normale dag verwerkt het LCM 300 tot 400 meldingen van politie, Rijkswaterstaat en de alarmcentrales, maar bij sneeuwval, zoals begin deze maand, kan dat cijfer oplopen tot bijna 1.000 meldingen op één dag. Deze incidentele uitschieters hebben de grote stijging in 2017 echter niet veroorzaakt. Het aantal meldingen was in bijna alle maanden van het jaar hoger dan in 2016.

15 minuten

Allianz Global Assistance adviseert automobilisten die op een gevaarlijke locatie langs snelwegen of provinciale wegen komen stil te staan direct 112 te bellen. Dan wordt het LCM ingeschakeld om het voertuig of voertuigen snel weg te halen. Gemiddeld duurt het in Nederland 15 minuten voordat er een berger ter plaatse is. Wie niet op een gevaarlijke locatie staat, kan gewoon met de auto- of pechhulpverzekeraar bellen.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.