Verkeerstips voor populaire Europese vakantielanden
Ben je van plan om deze zomer met de auto te reizen binnen Europa? Dan is het verstandig om je vooraf goed te verdiepen in de verkeersregels en voertuigeisen. Ieder land in Europa houdt er immers zijn eigen verkeersregels op na.
Allianz Global Assistance geeft je graag zomerse verkeerstips voor enkele populaire Europese vakantielanden. Voor de meest actuele informatie kun je contact opnemen met de autoriteiten van het betreffende vakantieland. De belangrijkste regels en eisen die afwijken van de Nederlandse heeft Allianz Global Assistance verzameld en ook enkele algemene tips. Een prettige vakantie!
Algemene tips
Veiligheidsgordel
Het dragen van een veiligheidsgordel is in alle Europese vakantielanden verplicht volgens de Europese wetgeving. Dit geldt voor alle inzittenden als hun zitplaats er een heeft.
Gevarendriehoek
Het advies is om een gevarendriehoek aan te schaffen, als deze nog niet in de auto ligt. Een gevarendriehoek is in vrijwel geheel Europa verplicht. Duitsland en Kroatië hebben nog meer regels, bekijk hiervoor de landeninformatie.
Maximumsnelheden
De maximumsnelheden voor auto’s kunnen verschillen binnen Europa. Controleer dus voorafgaand aan de reis welke maximumsnelheden gelden in het land van bestemming. Maximumsnelheden staan ook vaak aangegeven bij de grensovergang en langs de kant van de (snel)wegen.
Radardetectie
In vrijwel alle vakantielanden in Europa is het gebruik en bezit van radardetectie-apparatuur verboden.
LPG
Neem verschillende opzetstukken mee op reis om LPG te kunnen tanken. Vrijwel in elk vakantieland in Europa is hiervoor een mogelijkheid, maar het vulpistool past helaas niet altijd op auto’s uit Nederland.
Verbanddoos
In veel Europese vakantielanden is een verbanddoos verplicht. Ondanks dat dit soort verplichtingen vaak formeel niet gelden voor buitenlandse automobilisten, kan het voorkomen dat een agent wel een boete uitschrijft. Niet elke agent is goed op de hoogte.
Links of rechts rijden
In Europa wordt veelal rechts gereden, behalve in Cyprus, Malta, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.
Kinderzitjes
Als je kinderen vervoert die kleiner zijn dan 1,35 meter, dan is het gebruik van een kinderzitje verplicht.
Toegestaan alcoholpromillage
Tijdens het rijden in de Europese vakantielanden is de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed meestal 0,5 promille. Dit varieert echter van 0,0 promille (een aantal Oost-Europese landen) tot zo’n 0,9 promille (Cyprus).
België
Brandblusser
Een brandblusser in de auto is in België verplicht.
Navigatie met flitsmelder
Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en -camera’s is verboden.
Veiligheidsvest
Het is in België verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat
Motorkleding
Het dragen van beschermende kleding en laarzen/hoge schoenen op de motor is in België verplicht. Daarbij moeten de benen en armen volledig bedekt zijn.
Duitsland
Veiligheidsvest
Het is in Duitsland verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
Gevarendriehoek
Naast de gewone gevarendriehoek voor de auto is in Duitsland een tweede exemplaar nodig voor een aanhanger of caravan.
Navigatie met flitsmelder
De functie voor flitsmeldingen en radarcontroles moet in Duitsland zijn uitgeschakeld. Dit geldt voor alle losse en geïntegreerde navigatiesystemen. Tevens moet deze functie worden uitgeschakeld op de mobiele telefoon of tablet.
Benzine
Goed om te weten, is dat in Duitsland bij de meeste tankstations de normale benzine (Euro95) vervangen is door E10. Deze E10 benzine is met 10% ethanol bijgemengd. Vervelend is dat sommige oudere auto’s dat niet kunnen verdragen. Voor meer informatie kan een autobedrijf of garage geraadpleegd worden.
Huisdieren
Als een hond meegenomen wordt, is een speciale gordel op de achterbank voor honden verplicht.
Bril
Voor bril- of contactlensdragers is het in Duitsland verplicht om een reservebril in de auto te hebben.
Milieustickerstadscentra
Om bepaalde stadscentra van Duitsland in te komen is men verplicht een Umweltplakette (milieusticker)te hebben voor de auto. Controleer dus goed of dit nodig is voor de specifieke vakantiebestemming.
Reservelampjes
In Duitsland is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
Frankrijk
Reservelampjes
Het wordt aanbevolen om in Frankrijk een set reservelampjes in de auto te hebben.
Alcoholtester in auto vanaf juli verplicht
Vanaf 1 juli 2012 zijn ook buitenlandse automobilisten in Frankrijk verplicht in hun auto twee setjes voor een alcoholblaastest bij zich te hebben. De alcoholblaastest moet voorzien zijn van het keurmerk NF (Norm Française). De test is in Frankrijk te koop bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld EUR 1,50.
Veiligheidsvest
Het is in Frankrijk verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
Navigatie met flitsmelder
De functie voor flitsmeldingen en radarcontroles moet in Frankrijk zijn uitgeschakeld. Dit geldt voor alle losse en geïntegreerde navigatiesystemen. Tevens moet deze functie worden uitgeschakeld op de mobiele telefoon of tablet.
Bril
Voor bril- of contactlensdragers is het in Frankrijk verplicht om een reservebril in de auto te hebben.
Fietshelm
In Frankrijk zijn fietsers verplicht om o.a. een fietshelm en reflecterend veiligheidsvest te dragen. Alle andere verplichtingen staan vermeld op: www.securite-routiere.gouv.fr.
Griekenland
Veiligheidsvest
Het is in Griekenland niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
Brandblusser
Een brandblusser in de auto is in Griekenland verplicht.
Fietshelm
In Griekenland zijn fietsers verplicht om een fietshelm en reflecterend veiligheidsvest te dragen.
Hongarije
Veiligheidsvest
Het is in Hongarije verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
Reservelampjes
In Hongarije is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
Italië
Veiligheidsvest
Het is verplicht om een reflecterend veiligheidsvest te hebben voor alle inzittenden. Iedereen moet verplicht het vest aan, als men met pech langs de weg staat. Fietsers moeten verplicht een veiligheidsvest aan buiten de bebouwde kom en in tunnels (30 min. na zonsondergang tot 30 min. voor zonsopgang).
Huisdieren
In Italië meerdere honden in de auto? Dan moeten deze verplicht achter een hondenrek zitten.
Toegang bepaalde stadscentra
Toegang tot bepaalde stadscentra in Italië is gelimiteerd en enkel toegankelijk voor de stadsinwoners met vergunning. Houd hiermee rekening
Kroatië
Veiligheidsvest
Het is in Kroatië verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
Reservelampjes
In Kroatië is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
Gevarendriehoek
Naast de gewone gevarendriehoek voor de auto is in Kroatië een tweede exemplaar nodig voor een aanhanger of caravan.
Luxemburg
Veiligheidsvest
Het is in Luxemburg verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben voor alle inzittenden. Iedereen moet verplicht het vest aan, als men met pech langs de weg staat.
Oostenrijk
Veiligheidsvest
Het is in Oostenrijk verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
Navigatie met flitsmelder
Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en -camera’s is verboden.
Bril
Voor bril- of contactlensdragers is het in Oostenrijk verplicht om een reservebril in de auto te hebben.
Brandstoffen
Euro95 heet in Oostenrijk regelmatig ‘Super’. Houd hiermee dus rekening bij het tanken.
Vignet
Voor auto’s en motoren is een vignet verplicht op snelwegen, verkrijgbaar bij de grens.
Reservelampjes
Het wordt aanbevolen om in Oostenrijk een set reservelampjes in de auto te hebben.
Polen
Veiligheidsvest
Het is in Polen niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben, maar het wordt wel aangeraden.
Brandblusser
Een brandblusser in de auto is formeel niet verplicht voor buitenlandse automobilisten in Polen. Het is niet verplicht, maar het kan toch voorkomen dat een agent een boete uitschrijft. Niet elke agent is goed op de hoogte van deze regel
Portugal
Veiligheidsvest
Voor buitenlandse auto’s is het in Portugal niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Alle inzittenden van de auto moeten echter wel een veiligheidsvest aan als men met pech langs de weg staat. Het is dus verstandig om genoeg veiligheidsvestjes mee te nemen.
Fietsendrager
In Portugal mogen fietsen of andere zaken niet achterop de auto vervoerd worden.
Fietshelm
In Portugal zijn fietsers verplicht om een fietshelm te dragen.
Scandinavië
Veiligheidsvest
Het is in Scandinavië niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Uitzondering is Noorwegen, waar het niet verplicht is voor buitenlandse auto’s, maar wel voor binnenlandse auto’s.
Campingpas
Een speciale campingpas is in veel gevallen nodig om in Scandinavië te kamperen. Een dergelijke campingpas is ter plekke verkrijgbaar.
Fietshelm
In Scandinavië zijn fietsers verplicht om een fietshelm en reflecterend veiligheidsvest of reflectors op de kleding te dragen.
Slovenië
Veiligheidsvest
Het is in Slovenië officieel niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Alle inzittenden van de auto moeten echter wel een veiligheidsvest aan als men met pech langs de weg staat. Het is dus verstandig om genoeg veiligheidsvestjes mee te nemen.
Reservelampjes
In Slovenië is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
Vignet
Om op snelwegen en bepaalde autowegen in Slovenië te rijden, is voor de auto en motor een vignet nodig.
Spanje
Veiligheidsvest
Net als in Slovenië is het in Spanje officieel niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Alle inzittenden van de auto moeten echter wel een veiligheidsvest aan als men met pech langs de weg staat. Het is dus verstandig om genoeg veiligheidsvestjes mee te nemen.
Reservelampjes
In Spanje is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
Fietshelm
Een fietshelm is in Spanje verplicht op hoofdverkeerswegen en buiten de bebouwde kom. Uitzondering op deze regel is wanneer de omstandigheden te ‘zwaar’ zijn. Denk hierbij aan een steile weg of extreme hitte.
Toegang bepaalde stadscentra
Toegang tot bepaalde stadscentra in Spanje is gelimiteerd en enkel toegankelijk voor de stadsinwoners met vergunning. Houd hiermee rekening.
Markering op caravan
Europees goedgekeurde reflecterende markeringen (ECE 70) moeten in Spanje verplicht achter op de caravan bevestigd worden. Dit geldt enkel als de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Let op: in Nederland is de markering alleen toegestaan als het maximaal toelaatbaar gewicht van de auto en caravan boven 3.500 kg uitkomt.
Huisdieren
Als een hond meegenomen wordt, dan is een speciale gordel op de achterbank voor honden verplicht.
Tsjechië
Veiligheidsvest
Het is in Tsjechië verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
Vignet en NL-sticker
In Tsjechië is een vignet nodig om met de auto, camper of caravan gebruik te kunnen maken van snelwegen. Deze moet op de binnenkant van de voorruit geplakt worden. Dit geldt niet voor motoren. Ook moet een NL-sticker op de achterkant van de auto en caravan/aanhangwagen geplakt worden.
Fietshelm
In Tsjechië zijn kinderen <15 jaar verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
Brandstoffen
Euro95 heet in Tsjechië ‘Natural95’ en diesel kan als ‘Mazot’ worden weergegeven.
Turkije
Brandblusser
Een brandblusser in de auto is in Turkije verplicht.
Verenigd Koninkrijk
Fietshelm
Alle (snor)fietsers en hun passagiers zijn in het Verenigd Koninkrijk verplicht een helm te dragen.
Zwitserland
Veiligheidsvest
Het is in Zwitserland niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
Navigatie met flitsmedling
Het gebruik en bezit van navigatieapparatuur of -software met flitsmeldingen en radardetectie is in Zwitserland ten strengste verboden. De apparatuur of software worden in beslag genomen en een fikse boete is het risico. In Zwitserland controleert men hier streng op.
Vignet
Een Autobahnvignet is verplicht voor alle autosnelwegen in Zwitserland. Verder hebben aanhangers en caravans een eigen vignet nodig.
Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend.
Sluit een Pechhulp verzekering af!
Ieder jaar gaan er ruim vier miljoen Nederlanders met de auto op vakantie. Maar liefst één op de vijf automobilisten krijgt in het buitenland met autopech te maken. Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Zorg dan voor een goede auto pechhulp verzekering met Europadekking. Voor slechts € 3,98 per maand ben je het hele jaar door in Europa verzekerd van professionele pechhulp.
Pech met aanhangwagen tijdens vakantie
Ga je op vakantie met een vouwwagen of caravan? Dan wil je daar onderweg zeker geen problemen mee krijgen. Met de uitbreiding ‘Aanhangwagen module’ ben je verzekerd van de beste hulp bij pech onderweg. Indien mogelijk wordt de aanhanger ter plaatse gerepareerd. Mocht dit niet lukken, dan verzorgt Allianz Global Assistance het transport naar de dichtstbijzijnde professionele hulpdienst. Kan de aanhanger niet binnen 48 uur gerepareerd worden, dan zorgt Allianz Global Assistance voor passende vervanging. Wanneer je tijdens de reparatie een vervangend verblijfplaats nodig hebt, dan regelt en vergoedt Allianz Global Assistance deze kosten.
Oudere auto? Geen probleem
Met een oudere auto heb je meer kans op autopech tijdens je vakantie. Desondanks kun je gewoon een Pechhulp Verzekering afsluiten bij Allianz Global Assistance (tot 16 jaar).
Voordelige maandpremies
De goedkoopste pechhulp verzekering is samen te stellen naar eigen wens. Zo kun je kiezen voor Pechhulp in Nederland met of zonder hulp in je woonplaats. Ga je met de auto op vakantie? Kies dan voor Pechhulp Europa. Een toercaravan, vouwwagen, bagagewagen of trailer is ook voordelig mee te verzekeren.
Bereken zelf de premie voor jouw auto
Kijk zelf hoe voordelig de premies zijn voor de uitgebreide Auto Pechhulp Verzekering, de beste garantie bij autopech tijdens je vakantie. Bij Reisverzekeringkorting.nl kun je zelf de premie berekenen en direct een Auto Pechhulp Verzekering afsluiten. Snel en eenvoudig in slechts drie stappen. Na het afsluiten van de verzekering ontvang je de polis en voorwaarden direct per e-mail
Premie berekenen van een Auto Pechhulp Verzekering voor het buitenland? Klik hier:
Sluit nu voordelig een Pechhulp verzekering van Allianz Global Assistance af zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Ook op een Pechhulp verzekering van Allianz Global Assistance ontvang je bij ons 10% extra korting op je premie!
Vragen?
Stuur een e-mail of bel reisverzekeringkorting.nl, telefoon 055 540 04 09 (10:00 – 17:00 uur op werkdagen)