Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Op vakantie naar het buitenland? Check eerst het reisadvies!

Op vakantie naar het buitenland? Check eerst het reisadvies!Ga je binnenkort op vakantie naar het buitenland? Dan is het goed om eerst het reisadvies voor je bestemming te checken. Met een reisadvies kunnen Nederlandse reizigers zich namelijk beter voorbereiden op veiligheidsrisico’s tijdens een buitenlands verblijf. Zoals de risico’s op ontvoeringen, gewapende overvallen, bomaanslagen, natuurrampen of oorlogsgeweld.

Wat is een reisadvies?

In een reisadvies staat informatie in de veiligheid van een land. Het reisadvies wordt met zorg samengesteld. Het helpt om de risico’s in een land beter in te schatten. Een reisadvies is een hulpmiddel. Dit betekent dat je altijd verantwoordelijk blijft voor jouw eigen veiligheid. Je bepaalt uiteindelijk zelf of je wel of niet op reis gaat. Aan het reisadvies kunnen geen rechten worden ontleend.

Hoe komt een reisadvies tot stand?

De Nederlandse ambassades en consulaten weten wat er speelt in een land. Ze bezoeken gebieden om de veiligheidssituaties te beoordelen en spreken met lokale autoriteiten en andere organisaties. Daarnaast heeft het team dat de reisadviezen maakt contact met:

  • andere ministeries
  • andere landen van de Europese Unie
  • inlichtingendiensten
  • lokale autoriteiten
  • bedrijven en andere organisaties zoals non-gouvernementele organisaties

Wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen?

Elk reisadvies heeft een classificatie die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Dit gebeurt met een kleurcode in de afbeelding van het landkaartje. De kleuren geven je een idee of in het land of het gebied een veiligheidsdreiging is. En zo ja, hoe zwaar het reisadvies is. Op een kaart bij een reisadvies kan je 4 kleuren tegenkomen:

Groen: geen bijzondere veiligheidsrisico’s
In het land of gebied zijn de veiligheidsrisico’s vergelijkbaar met wat je in Nederland gewend bent. Let op jezelf enjouw eigendommen. Net zoals je dat in Nederland doet. Soms moet je op bepaalde zaken extra letten.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s
Er zijn in dit land of gebied veiligheidsrisico’s die afwijken van wat je in Nederland gewend bent. Bereid je daarop voor en let extra op.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen
Door ernstige veiligheidsrisico’s in dit land of gebied kunnen voor reizigers gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert je alleen naar dit gebied te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk. Wanneer je besluit toch af te reizen, bereid je dan zeer goed voor.

Rood: niet reizen
Door zeer ernstige veiligheidsrisico’s kan voor reizigers een levensbedreigende situatie ontstaan. Daarom adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar dit gebied te reizen.

Is een reisadvies bindend?

Een reisadvies is niet bindend. Je blijft verantwoordelijk voor jouw eigen veiligheid en de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door gebruik van het reisadvies.

Evacuatie bij medische problemen in het buitenland

Medische voorzieningen in het buitenland kunnen beperkt zijn. Als je een ongeluk krijgt of ziek wordt, kan het daarom nodig zijn dat je medisch geëvacueerd moet worden (repatriëring). Bijvoorbeeld naar een land in de buurt of naar Nederland. De kosten van een medische evacuatie zijn hoog. Houd hier rekening mee en raadpleeg voorafgaand aan je reis jouw reisverzekering. Worden deze kosten niet door je zorgverzekeraar gedekt? Zorg dan voor een goede reisverzekering.

Dokter of ziekenhuis

Moet je in het buitenland naar de dokter of in een ziekenhuis worden opgenomen? Dan dekt jouw basiszorgverzekering deze kosten meestal. Het bedrag dat wordt gedekt, is maximaal gelijk aan de kosten van de behandeling in Nederland. In sommige landen zijn deze kosten hoger dan in Nederland. Het is daarom belangrijk je hiervoor extra te verzekeren. Dat kan door een reisverzekering met medische kosten af te sluiten.

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.