Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Verkeerstips voor de zomervakantie – Allianz Global Assistance

Verkeerstips voor de zomervakantie - Allianz Global Assistance

Ga je met de auto of motor op vakantie naar het buitenland? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de verkeersregels en voertuig-eisen in het land van bestemming en de landen waar je met de auto doorheen gaat rijden. Ieder land in Europa heeft eigen verkeersregels. Het niet naleven van de regels kan een flinke boete betekenen.

Allianz Global Assistance geeft in dit artikel verkeerstips voor enkele populaire Europese vakantielanden. Voor de meest actuele informatie kan je contact opnemen met de autoriteiten van het betreffende vakantieland. De belangrijkste regels en eisen die afwijken van de Nederlandse situatie zijn verzameld en ook enkele algemene tips. Wij wensen je een prettige en onbezorgde vakantie!

Tip: Denk ook aan een pechhulpverzekering voor jouw auto. Voor slechts € 3,71 per maand ben je het hele jaar door in Europa verzekerd van professionele pechhulp. Bereken hier de premie:

Algemene tips voor vakantieverkeer

De meeste tips hebben betrekking op de autovakantie. Ga je met de motor op pad informeer dan naar de regels die voor motorrijders gelden.

Veiligheidsgordel
Het dragen van een veiligheidsgordel is in alle Europese vakantielanden verplicht volgens de Europese wetgeving. Dit geldt voor alle inzittenden als hun zitplaats er een heeft.

Gevarendriehoek
Het advies is om een gevarendriehoek aan te schaffen, als deze nog niet in de auto ligt. Een gevarendriehoek is in vrijwel geheel Europa verplicht. Duitsland, Kroatië en het Verenigd Koninkrijk hebben nog meer of andere regels, bekijk hiervoor de landeninformatie.

Maximumsnelheden

De maximumsnelheden voor auto’s met of zonder caravans kunnen verschillen binnen Europa. Controleer dus voorafgaand aan de reis welke maximumsnelheden gelden in het land van bestemming. Maximumsnelheden staan ook vaak aangegeven bij de grensovergang en langs de kant van de (snel)wegen.

Radardetectie
In vrijwel alle vakantielanden in Europa is het gebruik en bezit van radardetectie-apparatuur verboden.

LPG
Neem verschillende opzetstukken mee op reis om LPG te kunnen tanken. Vrijwel in elk vakantieland in Europa is hiervoor een mogelijkheid, maar het vulpistool past helaas niet altijd op auto’s uit Nederland.

Verbanddoos
In veel Europese vakantielanden is een verbanddoos verplicht. Ondanks dat dit soort verplichtingen vaak formeel niet gelden voor buitenlandse automobilisten, kan het voorkomen dat een agent wel een boete uitschrijft. Niet elke agent is goed op de hoogte.

Links of rechts rijden
In Europa wordt veelal rechts gereden, behalve in Cyprus, Malta, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Kinderzitjes
Als je kinderen vervoert die kleiner zijn dan 1,35 meter, dan is het gebruik van een kinderzitje verplicht.

Toegestaan alcoholpromillage
Tijdens het rijden in de Europese vakantielanden is de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed meestal 0,5 promille. Dit varieert echter van 0,0 promille (een aantal Oost-Europese landen) tot zo’n 0,9 promille (Cyprus). Beginnende bestuurders maximaal 0,2 promille.

Pechhulp in het buitenland

Ga je op vakantie met jouw auto, dan is een goede pechhulp verzekering aan te raden. Want autopech kan jouw vakantie behoorlijk verpesten.  Voor slechts € 3,71 per maand ben je het hele jaar door in Europa verzekerd van professionele pechhulp. Kies voor grootste hulpverlener ter wereld: Allianz Global Assistance.

Nu 10% extra korting

De toch al voordelige pechhulp verzekering wordt nog goedkoper dankzij de 10% extra korting die wij je geven, wanneer je een pechhulp verzekering via deze website afsluit. Deze ontvang je zolang de polis loopt dus ieder jaar weer. De pechhulp verzekering is samen te stellen naar eigen wens. Zo kun je kiezen voor Pechhulp in Nederland met of zonder hulp in je woonplaats. Ga je met de auto op vakantie? Kies dan voor Pechhulp Europa. Een toercaravan, vouwwagen, bagagewagen of trailer is ook voordelig mee te verzekeren.

Leeftijd voertuigNederland
Zonder woonplaatsMet woonplaats
0 - 3 jaar€ 1,85€ 3,40
4 - 7 jaar€ 2,16€ 4,02
8 - 11 jaar€ 2,78€ 4,95
12 - 15 jaar€ 4,02€ 6,50
Nederland en Europa
0 - 3 jaar€ 3,71€ 5,26
4 - 7 jaar€ 4,02€ 5,88
8 - 11 jaar€ 4,64€ 6,81
12 - 15 jaar€ 5,88€ 8,36
-----------------------
Extra module voor de auto: Aanhanger € 0,68
Extra module voor de motor: Vervangende motor € 1,69
De premies zijn exclusief assurantiebelasting.

Bereken zelf de premie voor jouw auto

Kijk zelf hoe voordelig de premies zijn voor de uitgebreide Pechhulp Verzekering, de beste garantie bij autopech tijdens je vakantie. Bij Reisverzekeringkorting.nl kun je zelf de premie berekenen en direct een Pechhulp Verzekering afsluiten. Snel en eenvoudig in slechts drie stappen. Na het afsluiten van de verzekering ontvang je de polis en voorwaarden direct per e-mail. Premie berekenen van een Auto Pechhulp Verzekering? Klik hier:

Verkeerstips België

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Belgie:

 • Een brandblusser in de auto is in België verplicht.
 • Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en -camera’s is verboden.
 • Het is in België verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
 • Het dragen van beschermende kleding en laarzen/hoge schoenen op de motor is in België verplicht. Daarbij moeten de benen en armen volledig bedekt zijn.

Verkeerstips Duitsland

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Duitsland:

 • Het is in Duitsland verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
 • Een brandblusser in de auto is in Duitsland niet verplicht.
 • Naast de gewone gevarendriehoek voor de auto is in Duitsland een tweede exemplaar nodig voor een aanhanger of caravan.
 • De functie voor flitsmeldingen en radarcontroles moet in Duitsland zijn uitgeschakeld. Dit geldt voor alle losse en geïntegreerde navigatiesystemen. Tevens moet deze functie worden uitgeschakeld op de mobiele telefoon of tablet.
 • Goed om te weten, is dat in Duitsland bij de meeste tankstations de normale benzine (Euro95) vervangen is door E10. Deze E10 benzine is met 10% ethanol bijgemengd. Vervelend is dat sommige oudere auto’s dat niet kunnen verdragen. Voor meer informatie kan een autobedrijf of garage geraadpleegd worden.
 • Als een hond meegenomen wordt, is een speciale gordel op de achterbank voor honden verplicht.
 • Voor bril- of contactlensdragers is het in Duitsland verplicht om een reservebril in de auto te hebben.
 • Om bepaalde stadscentra van Duitsland in te komen is men verplicht een Umweltplakette (milieusticker) te hebben voor de auto. Controleer dus goed of dit nodig is voor de specifieke vakantiebestemming.
 • In Duitsland is een verbanddoos in de auto verplicht.
 • Het is verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.

Verkeerstips Frankrijk

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Frankrijk:

 • Het wordt aanbevolen om in Frankrijk een set reservelampjes in de auto te hebben.
 • Vanaf 1 juli 2012 zijn ook buitenlandse automobilisten in Frankrijk verplicht in hun auto twee setjes voor een alcoholblaastest bij zich te hebben. De alcoholblaastest moet voorzien zijn van het keurmerk NF (Norm Française). De test is in Frankrijk te koop bij drogisterijen en de grotere tankstations voor gemiddeld EUR 1,50.
 • Het is in Frankrijk verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
 • De functie voor flitsmeldingen en radarcontroles moet in Frankrijk zijn uitgeschakeld. Dit geldt voor alle losse en geïntegreerde navigatiesystemen. Tevens moet deze functie worden uitgeschakeld op de mobiele telefoon of tablet.
 • Voor bril- of contactlensdragers is het in Frankrijk verplicht om een reservebril in de auto te hebben.
 • In Frankrijk zijn fietsers verplicht om o.a. een fietshelm en reflecterend veiligheidsvest te dragen. Alle andere verplichtingen staan vermeld op: www.securite-routiere.gouv.fr.

Verkeerstips Italië

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Italie:

 • Het is verplicht om een reflecterend veiligheidsvest te hebben voor alle inzittenden. Iedereen moet verplicht het vest aan, als men met pech langs de weg staat. Fietsers moeten verplicht een veiligheidsvest aan buiten de bebouwde kom en in tunnels (30 min. na zonsondergang tot 30 min. voor zonsopgang).
 • In Italië meerdere honden in de auto? Dan moeten deze verplicht achter een hondenrek zitten.
 • Toegang tot bepaalde stadscentra in Italië is gelimiteerd en enkel toegankelijk voor de stadsinwoners met vergunning.

Verkeerstips Kroatië

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Kroatie:

 • Het is in Kroatië verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
 • In Kroatië is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
 • Naast de gewone gevarendriehoek voor de auto is in Kroatië een tweede exemplaar nodig voor een aanhanger of caravan.

Verkeerstips Luxemburg

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Luxemburg

 • Het is in Luxemburg verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben voor alle inzittenden.
 • Iedereen moet verplicht het vest aan, als men met pech langs de weg staat.

Verkeerstips Oostenrijk

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Oostenrijk:

 • Het is in Oostenrijk verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. De bestuurder moet verplicht het vest aan, als hij of zij met pech langs de weg staat.
 • Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en -camera’s is verboden
 • Voor bril- of contactlensdragers is het in Oostenrijk verplicht om een reservebril in de auto te hebben.
 • Euro95 heet in Oostenrijk regelmatig ‘Super’ of ‘Euro Super’. Houd hiermee dus rekening bij het tanken.
 • Voor auto’s en motoren is een vignet verplicht op snelwegen, verkrijgbaar bij de grens.
 • Het is verplicht om in Oostenrijk een set reservelampjes in de auto te hebben.
 • In Oostenrijk is een fietshelm voor kinderen >10 jaar verplicht.
 • Een brandblusser is niet verplicht.
 • Het is wel verplicht om een verbanddoos in de auto te hebben.

Verkeerstips Scandinavië

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door De Scandinavische landen:

 • Het is in Scandinavië niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben. Uitzondering is Noorwegen, waar het niet verplicht is voor buitenlandse auto’s, maar wel voor binnenlandse auto’s.
 • Een speciale campingpas is in veel gevallen nodig om in Scandinavië te kamperen. Een dergelijke campingpas is ter plekke verkrijgbaar.
 • In Scandinavië zijn fietsers verplicht om een fietshelm en reflecterend veiligheidsvest of reflectors op de kleding te dragen.

Verkeerstips Spanje

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Spanje:

 • Een reflecterend veiligheidsvest in de auto is in Spanje verplicht.
 • In Spanje is het verplicht om een set reservelampjes in de auto te hebben.
 • Een fietshelm is in Spanje verplicht op hoofdverkeerswegen en buiten de bebouwde kom. Uitzondering op deze regel is wanneer de omstandigheden te ‘zwaar’ zijn. Denk hierbij aan een steile weg of extreme hitte.
 • Toegang tot bepaalde stadscentra in Spanje is gelimiteerd en enkel toegankelijk voor de stadsinwoners met vergunning.
 • Europees goedgekeurde reflecterende markeringen (ECE 70) moeten in Spanje verplicht achter op de caravan bevestigd worden. Dit geldt enkel als de combinatie van auto en caravan 12 meter of langer is. Let op: in Nederland is de markering alleen toegestaan als het maximaal toelaatbaar gewicht van de auto en caravan boven 3.500 kg uitkomt.
 • Als een hond meegenomen wordt, dan is een speciale gordel op de achterbank voor honden verplicht.
 • Een reservebril is verplicht in Spanje.

Verkeerstips Tsjechië

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Tsjechië:

 • Het is in Tsjechië verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
 • In Tsjechië is een vignet nodig om met de auto, camper of caravan gebruik te kunnen maken van snelwegen. Deze moet op de binnenkant van de voorruit geplakt worden. Dit geldt niet voor motoren. Ook moet een NL-sticker op de achterkant van de auto en caravan/aanhangwagen geplakt worden.
 • In Tsjechië zijn kinderen <15 jaar verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
 • Euro95 heet in Tsjechië ‘Natural95’ en diesel kan als ‘Mazot’ worden weergegeven.
 • Een verbanddoos is verplicht in Tsjechië.

Verkeerstips Zwitserland

Lees de belangrijkste verkeerstips voor een rit door Zwitserland:

 • Het is in Zwitserland niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben.
 • Het gebruik en bezit van navigatieapparatuur of -software met flitsmeldingen en radardetectie is in Zwitserland ten strengste verboden. De apparatuur of software worden in beslag genomen en een fikse boete is het risico. In Zwitserland controleert men hier streng op.
 • Een Autobahnvignet is verplicht voor alle autosnelwegen in Zwitserland. Verder hebben aanhangers en caravans een eigen vignet nodig.

Aan de inhoud van dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend. Informeer altijd naar de meest actuele regels.

Waarom Allianz Global Assistance?

Pechhulp bij Allianz Global Assistance is een prima keuze. De belangrijkste redenen:

 • Wereldwijd marktleider in hulpverlening.
 • Eigen Alarmcentrale, 24/7 bereikbaar.
 • Ruim 2 miljoen auto’s in Nederland al verzekerd van hulp bij pech of ongeval.
 • Winnaar Gouden Schild: categorie Schadeservice van het jaar!

Vragen?

Stuur een e-mail of bel: Telefoon 055 540 04 09 (09:00 – 12:00 uur op werkdagen)

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.