Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Auto-ongeluk tijdens vakantie in het buitenland? Lees hoe te handelen!

Auto-ongeluk tijdens vakantie in het buitenland? Lees hoe te handelen!

Tijdens of onderweg naar je vakantieadres in het buitenland kan je betrokken raken bij een auto-ongeluk. In dit artikel lees je hoe je moet handelen bij schade of autopech.

Autovakanties

Autovakanties zijn populair. Ieder jaar gaan er maar liefst 4 miljoen Nederlanders met de auto op vakantie. Landen als België, Frankrijk en Duitsland zijn goed te bereiken met de auto en daardoor reizen vakantiegangers massaal af naar deze bestemmingen.

Auto-ongeluk tijdens vakantie

Ieder jaar raken Nederlandse vakantiegangers betrokken bij auto-ongevallen in het buitenland. Meestal betreft het slechts blikschade, maar soms vallen er gewonden. Wanneer je met je auto betrokken bent bij een ongeval in het buitenland, is de wet van het land waar het ongeluk plaatsvindt van toepassing. Het is dus mogelijk dat je een schadeclaim (voor materiële schade of schade met lichamelijk letsel) daarom op een andere wijze moet indienen dan in het land waar je woont. Ook de afhandeling kan per land verschillen.

Europees schadeformulier

Neem altijd het ‘Europees schadeformulier’ mee tijdens je vakantie naar het buitenland. Je krijgt dit formulier bij je autoverzekering. Het is een standaardformulier voor heel Europa. De indeling en vragen zijn in alle landen gelijk. Bezitters van een smartphone kunnen het formulier ook downloaden in de AppStore van Apple of Android Market.

Betrokken bij een verkeersongeval tijdens je vakantie?

Als je in het buitenland betrokken bent bij een verkeersongeval, verzamel dan zoveel mogelijk gegevens over de eigenaar, de gebruiker en de bestuurder van het voertuig.

Lees hier hoe je dient te handelen:

 • Vul het ‘Europees Schadeformulier’ in of een gelijkwaardig formulier dat je van je verzekeringsmaatschappij hebt gekregen. De tegenpartij kan je vragen om een Europees Schadeformulier in te vullen. Je kunt dit document gerust invullen en ondertekenen, zolang je een duplicaat van de documenten zelf bewaart met de handtekening van de tegenpartij. Als je dit doet, zorg je er op een makkelijke manier voor dat alle betrokkenen de informatie die van belang is uitwisselen. Als het mogelijk is, kunnen zij het ook eens worden over de toedracht van het ongeval.
 • Blijf op de plaats van het ongeval, want doorrijden is strafbaar.
 • Neem contact op met de plaatselijke politie. In sommige landen verschijnt de politie niet in alle gevallen op de plaats van het ongeval. Zij komen wel als een van de partijen letsel heeft opgelopen of als er meerdere voertuigen bij het ongeval betrokken zijn. Dan maken zij een rapport op. Bewaar alle informatie die de politie je geeft voor het geval je deze nodig hebt om een schadeclaim in te kunnen dienen.
 • Noteer de namen en adressen van de mensen die getuige waren van de aanrijding.
 • Maak als het kan foto’s van de plaats van het ongeval en de beschadigde voertuigen (inclusief de kentekens).
 • Neem de gegevens van de groene kaart van de tegenpartij over. Als deze de kaart niet bij zich heeft, noteer dan in ieder geval naam, adres, merk en type auto, kenteken en verzekeringsgegevens.
 • Neem contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar.
 • De meeste buitenlandse verzekeraars hebben een schaderegelaar (vertegenwoordiger) aangewezen in het buitenland. Je kunt je schadeclaim dus indienen in het land waar je woont, in je eigen taal, bij een schaderegelaar van de motorrijtuigverzekeraar van de tegenpartij. Je eigen verzekeraar (motorrijtuig- of rechtsbijstandverzekeraar) kan je daarbij wellicht helpen.
 • Heb je een rechtsbijstandsverzekering? Deze biedt meestal juridische hulp bij een auto-ongeluk in het buitenland. Noteer het nummer van het procesverbaal en de rechtbank waar het naar toe gaat. Je kunt vooraf adressen of telefoonnummers opvragen.

Autopech in het buitenland

Een ander vervelend probleem is autopech in het buitenland. Eén op de vijf automobilisten krijgt in het buitenland met autopech te maken. Door de hogere temperaturen zijn vooral accu’s en koelsystemen de oorzaak van autopech.

Breng jezelf en inzittenden in veiligheid

Krijg je te maken met autopech zorg dan altijd eerst voor de veiligheid van jezelf en de inzittenden:

 • Als je op de snelweg rijdt en je krijgt pech, zorg er dan eerst voor dat je veilig tot stilstand komt.
 • Rij je auto naar de vluchtstrook, maak hierbij geen plotse stuurbewegingen en geef richting aan.
 • Zet je alarmlichten aan en stap voorzichtig uit.
 • Plaats je gevarendriehoek 30 meter achter de auto en ga achter de vangrail staan.
 • Neem contact op met een hulpdienst.
 • Blijf nóóit in de auto zitten!

Voorkom autopech tijdens je vakantie

Je kunt veel problemen voorkomen door met een goed onderhouden auto op pad te gaan. Desondanks kan toch de pechduivel toeslaan. Een technisch mankement komt altijd op een ongelegen moment, zeker wanneer je op reis bent naar je vakantiebestemming.

Het beste advies wat wij je kunnen geven: Sluit een Pechhulp Verzekering van Mondial Assistance af!

Wat houdt een Pechhulp Verzekering in?

Afhankelijk van de aard van de pech, mag je van Mondial Assistance het volgende verwachten, zowel in Nederland als elders in Europa:

 • Reparatie ter plekke, indien mogelijk.
 • Slepen van de auto naar dichtst bijzijnde dealer of garage, of adres naar keuze bij pech in Nederland.
 • Vervoer naar huis van inzittenden.
 • In Nederland: Vervangend vervoer tot maximaal 2 dagen indien de auto niet binnen 2 uur gerepareerd kan worden.
 • In Europa: Vervangend vervoer tot maximaal 30 dagen indien de auto niet binnen 48 uur gerepareerd kan worden. Kan de auto wel binnen 48 uur worden gerepareerd, maar dient overnacht te worden? Dan wordt de hotelovernachting vergoed!

Verzeker je tegen autopech

Wil je geen gedoe met autopech tijdens je vakantie? Kies dan voor de Pechhulp Verzekering van Mondial Assistance. De meest uitgebreide en voordeligste autopechverzekering. De voordelen op een rijtje:

 • Mondial Assistance is de grootste pechhulpverlener ter wereld!
 • 24 uur per dag en 7 dagen per week, bereikbaar en beschikbare pechhulp.
 • Eigen alarmcentrales, dus snelle hulp bij autopech tijdens je vakantie in Europa.
 • Professionele hulpverleners die bij autopech, jou helpen in de Nederlandse taal.
 • Bij autopech worden monteurs, garages en bergers in binnen- en buitenland ingeschakeld.
 • Eigen vloot van vervangende auto’s. Standaard in de zomermaanden uitgerust met trekhaak en in de winter met skibox en winterbanden.
 • Zeer scherpe premie voor je autopechhulp verzekering.
 • All-in hulpverlening, dus geen aanvullende kosten bij autopech tijdens je vakantie, bijvoorbeeld voor vervangend vervoer.
 • Ook auto’s ouder dan 12 jaar worden geaccepteerd.
 • In Nederland zijn 2 miljoen auto’s verzekerd van hulp bij autopech door Mondial Assistance.

Wat kost een Pechhulp Verzekering van Mondial Assistance?

Afhankelijk van het dekkingsgebied en de keuze wel of geen woonplaatsservice, heb je al een uitstekende Pechhulp Verzekering voor slechts € 27,60 per jaar.

Premie berekenen en afsluiten

Je kunt hier zelf eenvoudig de premie van een Pechhulp Verzekering berekenen en daarna eventueel de verzekering afsluiten. Wil je altijd mobiel blijven en geen problemen met autopech, sluit dan nu deze uitstekende verzekering af:

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.