Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Situatie na zware aardbeving Lombok en de Gili eilanden

Zware aardbeving Lombok en de Gili eilanden
Zware aardbeving Lombok en de Gili eilanden

Op zondag 5 augustus is het Indonesische eiland Lombok getroffen door een zware aardbeving waarbij vele Indonesische doden en gewonden zijn te betreuren. Voor alle getroffen Nederlanders op Lombok en de Gili eilanden komt langzaam maar zeker een oplossing. Zeker 300 Nederlanders zijn inmiddels vanuit Lombok en de Gili-eilanden geëvacueerd of zijn vertrokken.

Lombok en de Gili eilanden

Voor zover bekend bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle Nederlanders die van de Gili eilanden wilden vertrekken, inmiddels geëvacueerd. Op Lombok bevinden zich naar schatting nog enkele tientallen Nederlanders. Van diegenen waarmee het ministerie en de ambassade contact hebben, weten we dat zij inmiddels beschikken over tickets voor hun vertrek. Een aantal Nederlanders is vrijwillig gebleven, waaronder Nederlanders die daar werken. Vrijwel iedereen die zich zorgen maakte over familieleden ter plaatse en geen contact kon krijgen, heeft inmiddels contact kunnen hebben met hun naasten.

De twee ambassademedewerkers die naar Lombok zijn afgereisd om Nederlanders te voorzien van consulaire ondersteuning hebben een groot aantal Nederlanders met raad en daad kunnen bijstaan. Op het vliegveld van Lombok en in de haven Bangsal, waar boten aankomen van de Gili eilanden, hebben zij onder meer tips kunnen geven voor het boeken van tickets, een luisterend oor kunnen bieden aan landgenoten die angstige momenten hebben meegemaakt en mensen de weg kunnen wijzen voor praktische zaken. De EU-helpdesk in de hal van het vliegveld van Lombok blijft open tot donderdag 9 augustus 2018, 19.00u lokale tijd.

24/7 BZ Contact Center

Nederlanders in het buitenland die hulp nodig hebben, kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week, het hele jaar door terecht bij het 24/7 BZ Contact Center via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wenst iedereen een behouden thuiskomst of een veilige voortzetting van de reis elders.

Wijzigen of annuleren van een reis naar Lombok

Als je vragen hebt over het annuleren of wijzigen van de reis of terug wilt naar huis, neem dan contact op met je touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.

Calamiteitenfonds: Indonesië (Lombok) – aardbeving

De Calamiteitencommissie heeft naar aanleiding van de aardbeving op Lombok, Indonesië op 5 augustus 2018 (19:46 uur lokale tijd, t.o.v. Nederland +6 uur) vastgesteld dat het om een calamiteit waarbij het fonds onder voorwaarden zal uitkeren:

  • Deelnemers kunnen voor reizen die op 5 augustus 2018 al waren aangevangen (uit Nederland vertrokken) en die ter plaatse – als gevolg van de aardbeving – niet volgens plan konden worden uitgevoerd de meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen bij het Calamiteitenfonds claimen. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.
  • Indien reisaanpassing niet mogelijk bleek en de reis (tijdelijk) moest worden gestaakt dan heeft de consument recht op vergoeding van de niet-genoten dagen.
  • Deze uitkering komt aanvullend op de vergoeding van meerkosten van de noodzakelijke reisaanpassingen – c.q. van de repatriëring – aan de reisorganisator.
  • De reisorganisator keert de vergoeding van de niet-genoten dagen aan de consument uit en overlegt aan het Calamiteitenfonds een overzicht van de vergoede bedragen. Hij geeft ook een specificatie van de in de reissom begrepen kosten van vervoer en verblijf. Het Calamiteitenfonds berekent op basis daarvan het bedrag van de terugbetaling aan de reisorganisator. De waarde van de niet geleverde reisonderdelen kan met de uitkering van het fonds worden verrekend.
  • Voor klanten die naar huis willen terwijl de reisorganisator de reis wel (in oorspronkelijke dan wel gewijzigde vorm) kan leveren worden de kosten van repatriëring niet vergoed.
  • Voor reizen met een vertrekdatum vanaf 5 augustus 2018 (na de aardbeving) geldt dat de (gevolgen van) de aardbeving nabij Lombok, Indonesië bij deelnemers verondersteld worden bekend te zijn. (De gevolgen van) deze natuurramp vormt geen onverwachte en onvoorziene gebeurtenis meer die zich pas tijdens de reis manifesteert. Het is voor aanvang van de reis bekend. Het Calamiteitenfonds geeft hiervoor geen dekking. De deelnemer is daarom zelf voor de (correcte) uitvoering van de reisovereenkomst aansprakelijk.
  • Gedwongen langer verblijf na afloop van de geboekte reisperiode is niet onder de garantieregeling van het Calamiteitenfonds gedekt. Wellicht kunnen klanten een beroep doen op hun reisverzekeraar.

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Calamiteitenfonds 

Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »