Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 17.00 uur op werkdagen)

Reizigers op Schiphol vergeten steeds vaker hun paspoort

De marechaussee op Schiphol moet steeds meer nooddocumenten afgeven aan luchtreizigers die hun paspoort zijn vergeten. “Dat zijn er dit jaar circa 9000. In 2012 waren het nog 2000 minder”, stelt een woordvoerder.

Eén op de 25 Nederlanders komt op Schiphol aan zonder paspoort of ID-kaart. Eén op de tien heeft geen zorgpas bij zich om in het buitenland bij ongeval of ziekte te worden behandeld en medicijnen te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Vliegtickets.nl.

Wie zijn paspoort thuis heeft laten liggen, kan bij de marechaussee in de vertrekhal meestal in een halfuur een nooddocument halen. Dat kost 46,60 euro en is eenmalig geldig. Daarvoor moet de marechaussee wel de identiteit van de vliegpassagier kunnen vaststellen.

Er zijn wel grenzen aan een noodpaspoort, zo wordt deze niet geaccepteerd in Amerika en kan het nooddocument niet worden afgegeven voor jonge kinderen.

Veel reizigers denken dat je voor de Schengenlanden in Europa geen paspoort nodig hebt. Dat is niet juist. In de EU is op zijn minst een officiële ID-kaart nodig. Veel landen kennen ook strengere regels over de vervaldatum van reisdocumenten.

Uit de steekproef van Vliegtickets.nl blijkt dat veel luchtreizigers nog meer belangrijke zaken vergeten, zoals een EHBO-kit, vaccinatieboekje, vreemde valuta, stroomadapter, reisverzekering en reservekleren in de handbagage voor als de koffer niet aan komt.

Over de auteur: Rob Demmers

Rob Demmers schrijft al sinds 2011 over reis- en annuleringsverzekeringen en is een groot deel van zijn werkzame leven, actief in de assurantiebranche. Rob is beleidsbepaler bij EXT Verzekeringen in Apeldoorn en in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het Ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht).

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.