Nederlanders nauwelijks op de hoogte van risico’s UV-straling voor ogen
09augustus
2017
Nederlanders blijken te weinig op de hoogte zijn van de gevaren van UV-straling op de ogen. Daarnaast weten ze niet hoe ze zichzelf correct moeten beschermen, aldus een onderzoek van Vision Direct.
Uit het onderzoek onder 1231 respondenten blijkt dat men zich en de ogen belangrijk vindt, maar 64% is zich niet bewust van de mogelijke, blijvende schade die UV-straling kan toebrengen aan het oog. Volgens de WHO wordt staar in 20% van de gevallen veroorzaakt wordt door langdurige blootstelling aan UV-straling.
Zeker 67% weet niet dat de ogen gevoeliger zijn voor UV-straling dan de huid en beschermt zichzelf daarom onvoldoende. Ruim 31% is niet op de hoogte van het feit dat een petje of hoed alleen onvoldoende bescherming biedt.
De ogen kunnen beschermd worden door een kwalitatief goede zonnebril die de schadelijke UV-straling tegenhoudt. Zo’n 78% beweert een zonnebril te dragen met UV-bescherming, maar slechts 35% weet hoe te controleren of een zonnebril effectief UV-bescherming biedt.
Van de ondervraagden vervangt 40% zijn zonnebril niet vaak genoeg. Een zonnebril dient om de twee jaar vervangen te worden om voldoende UV-bescherming te garanderen.
UV-straling kan schade aan het oog toebrengen die onomkeerbaar is. Bij kinderen is het gevaar zelfs nog hoger als bij volwassenen. Eén op twee is zich ervan niet bewust dat kinderogen gevoeliger zijn voor UV-straling, door het ontbreken van het pigment melanine, dat optreedt als beschermlaag. Ook mensen met een lichte oogkleur zijn kwetsbaarder.
De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier.
Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.