Annuleren van reis of vliegticket – hoe gaat dat?
Als je een reis geboekt hebt, dan is het een teleurstelling wanneer je de reis moet annuleren. Het is goed om te weten dat niet iedere reden tot annuleren ook bij Allianz Global Assistance verzekerd is: alles waar dekking voor wordt geboden, kan je teruglezen in de verzekeringsvoorwaarden. Staat jouw reden er niet bij, dan zal Allianz Global Assistance geen vergoeding geven.
Je hebt je reis geannuleerd en ontvangt een nota van de reisorganisatie of het reisbureau. Op deze nota staat welk bedrag je moet betalen voor het annuleren van de reis, dit is meestal een percentage van de reissom. Hoe dichter je bij de reisdatum komt, hoe hoger dit percentage aan kosten zal zijn. Als je annuleert op de reisdatum wordt zelfs de volledige reissom in rekening gebracht.
Het bedrag wat door de reisorganisatie in rekening wordt gebracht, is het bedrag wat bij Allianz Global Assistance kan worden ingediend, indien je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Op het moment dat je al meer hebt betaald voor de reis dan het bedrag van de annuleringskosten, dan ontvang je de annuleringskosten van Allianz Global Assistance en het andere deel van de reisorganisatie. In de praktijk zal dit meestal door het reisbureau geregeld worden. De premie die je betaald hebt voor de annuleringsverzekering ontvang je niet terug: de annuleringsverzekering en je dekking is immers ingegaan op het moment dat je de annuleringsverzekering afsloot.
Annuleren van een vliegticket
Doordat veel vliegtuigmaatschappijen het vervoer door de lucht via eigen sites aanbieden, is het eenvoudig om zelf een ticket te boeken. Ook de reisbureaus helpen je graag.
Het annuleren van een ticket kent een andere procedure dan het annuleren van een zogenaamde pakketreis (vervoer en verblijf) of een geboekt verblijf waar je met de auto heen rijdt.
Iedere vliegtuigmaatschappij geeft aan dat het ticket ‘non-refundable’ is; dit betekent dat de vliegtuigmaatschappij je de ticketprijs niet terugbetaald. Naast de ticketprijs betaal je meestal ook toeslagen, zoals luchthavenbelasting en brandstofheffing. Deze toeslagen kunnen wel worden teruggevraagd aan de vliegtuigmaatschappij; wanneer je het ticket via een reisbureau geboekt hebt, dan zal het reisbureau deze toeslagen voor je terugvragen. Is het ticket door jou direct bij de vervoerder geboekt, dan moet je deze teruggave zelf aanvragen. Dit kan Allianz Global Assistance helaas niet van je overnemen. De luchtvaartmaatschappij accepteert namelijk alleen een aanvraag die je zelf doet.
Als Allianz Global Assistance jouw melding van het annuleren van een vliegticket ontvangt of wanneer je hen telefonisch vraagt hoe te handelen, dan zullen zij deze procedure aan je uitleggen. Ook geeft Allianz Global Assistance aan hoe je deze teruggave bij de verschillende vervoerders aan kunt vragen.
Heb je een vraag over een annuleringsschade?
Neem dan contact op met de afdeling claims van Allianz Global Assistance. Heb je al een schade gemeld, vermeld dan ook altijd je dossiernummer.
- E-mail: [email protected]
- Telefoonnummer: 020 – 561 8730 (rechtstreeks bereikbaar op werkdagen: 8:00 uur – 18.00 uur & zaterdag: 9:00 uur – 17.00 uur).