Reisverzekeringkorting.nl

Vragen over reisverzekeringen

055 540 04 09 (09.00 - 12.00 uur op werkdagen) contact via whatsapp
goedkope reisverzekering goedkope doorlopende reisverzekering goedkope annuleringsverzekering Allianz doorlopende reisverzekering backpacken reisverzekering

Annuleren van reis of vliegticket – hoe gaat dat?

Annuleren van reis of vliegticket - hoe gaat dat?
Annuleren van reis of vliegticket – hoe gaat dat?

Als je een reis geboekt hebt, dan is het een teleurstelling wanneer je de reis moet annuleren. Het is goed om te weten dat niet iedere reden tot annuleren ook bij Allianz Global Assistance verzekerd is: alles waar dekking voor wordt geboden, kan je teruglezen in de verzekeringsvoorwaarden. Staat jouw reden er niet bij, dan zal Allianz Global Assistance geen vergoeding geven.

Je hebt je reis geannuleerd en ontvangt een nota van de reisorganisatie of het reisbureau. Op deze nota staat welk bedrag je moet betalen voor het annuleren van de reis, dit is meestal een percentage van de reissom. Hoe dichter je bij de reisdatum komt, hoe hoger dit percentage aan kosten zal zijn. Als je annuleert op de reisdatum wordt zelfs de volledige reissom in rekening gebracht.

Het bedrag wat door de reisorganisatie in rekening wordt gebracht, is het bedrag wat bij Allianz Global Assistance kan worden ingediend, indien je een annuleringsverzekering hebt afgesloten. Op het moment dat je al meer hebt betaald voor de reis dan het bedrag van de annuleringskosten, dan ontvang je de annuleringskosten van Allianz Global Assistance en het andere deel van de reisorganisatie. In de praktijk zal dit meestal door het reisbureau geregeld worden. De premie die je betaald hebt voor de annuleringsverzekering ontvang je niet terug: de annuleringsverzekering en je dekking is immers ingegaan op het moment dat je de annuleringsverzekering afsloot.

Annuleren van een vliegticket

Doordat veel vliegtuigmaatschappijen het vervoer door de lucht via eigen sites aanbieden, is het eenvoudig om zelf een ticket te boeken. Ook de reisbureaus helpen je graag.

Het annuleren van een ticket kent een andere procedure dan het annuleren van een zogenaamde pakketreis (vervoer en verblijf) of een geboekt verblijf waar je met de auto heen rijdt.

Iedere vliegtuigmaatschappij geeft aan dat het ticket ‘non-refundable’ is; dit betekent dat de vliegtuigmaatschappij je de ticketprijs niet terugbetaald. Naast de ticketprijs betaal je meestal ook toeslagen, zoals luchthavenbelasting en brandstofheffing. Deze toeslagen kunnen wel worden teruggevraagd aan de vliegtuigmaatschappij; wanneer je het ticket via een reisbureau geboekt hebt, dan zal het reisbureau deze toeslagen voor je terugvragen. Is het ticket door jou direct bij de vervoerder geboekt, dan moet je deze teruggave zelf aanvragen. Dit kan Allianz Global Assistance helaas niet van je overnemen. De luchtvaartmaatschappij accepteert namelijk alleen een aanvraag die je zelf doet.

Als Allianz Global Assistance jouw melding van het annuleren van een vliegticket ontvangt of wanneer je hen telefonisch vraagt hoe te handelen, dan zullen zij deze procedure aan je uitleggen. Ook geeft Allianz Global Assistance aan hoe je deze teruggave bij de verschillende vervoerders aan kunt vragen.

Heb je een vraag over een annuleringsschade?

Neem dan contact op met de afdeling claims van Allianz Global Assistance. Heb je al een schade gemeld, vermeld dan ook altijd je dossiernummer.

  • E-mail: [email protected]
  • Telefoonnummer: 020 – 561 8730 (rechtstreeks bereikbaar op werkdagen: 8:00 uur – 18.00 uur & zaterdag: 9:00 uur – 17.00 uur).
Rob Demmers

Over de auteur: Rob Demmers

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn o.a. de volgende bronnen geraadpleegd:​

- www.nibud.nl
- www.rijksoverheid.nl
- www.wijzeringeldzaken.nl
- www.verzekeraars.nl
- www.anvr.nl

Informatie gecontroleerd door een expert

De tekst op deze pagina is geschreven en gecontroleerd door onze reisverzekering expert Rob Demmers. Hij schrijft al meer dan 15 jaar over reis- en annuleringsverzekeringen. Rob is in het bezit van de diploma’s Wft-Basis en Wft-Schade particulier, beide uitgegeven door het ministerie van Financiën (Wet op het financieel toezicht). En het certificaat Permanente Educatie Adviseur Schadeverzekering Particulier. Meer over Rob: https://www.linkedin.com/in/robdemmers/

Reisverzekeringkorting.nl is aangesloten bij het financiële klachteninstituut: KiFiD aansluitnummer: 300.017739 en de AFM met vergunningnummer: 12047442. Wij zijn gecertificeerd lid van de Stichting Webshop Keurmerk.

Lees alle artikelen van Rob »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.